Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
MİKROBİYOLOJİ |
|
GDM211 |
|
3 |
5.00 |
5.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. HACER HANDAN ALTINOK
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
YRD.DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Yok
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Canlıların en basit gruplarını oluşturan mikroorganizmaları tanıtmak, zararlarından korunma ve faydalı yönlerini öğretmek ve mikrobiyolojinin temel esaslarını öğretmektir.
|
Dersin tanımı
|
Mikrobiyolojinin tarihi, önemli biyolojik moleküller, mikrobiyolojide kullanılan mikroskoplar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri, izolasyon yöntemleri konularında bilgi verir. Ayrıca ders kapsamında temel mikrobiyolojik laboratuvar teknikleri uygulamalı olarak öğretilir.
|
1- |
Mikrobiyolojinin tarihçesi ve gelişimi
|
2- |
Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımlanması
|
3- |
Mikroorganizmaların beslenmesi üzerine etkili fiziksel, kimyasal, biyolojik faktörler
|
4- |
Mikroorganizmaların metabolizması (enzim, karbonhidrat, yağ, azotlu maddeler)
|
5- |
Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler
|
6- |
Mikroorganizma genetiği
|
7- |
Besiyerleri, mikroorganizmaların çoğaltılması
|
8- |
Önemli mikrobiyoloik kavramlar
|
9- |
Mikrobiyolojik risklere karşı alınabilecek önlemler
|
10- |
Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kurallar konusunda bilgi
|
11- |
Laboratuvar malzemelerini tanıma ve mikroskop kullanma
|
12- |
Temel mikrobiyolojik laboratuvar uygulamaları (boyama metotları, izolasyon, ekim ve sayım teknikleri, saf kültür elde etme vb.)
|
13- |
-
|
14- |
-
|
15- |
-
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Mikrop tanım öğrenme, faydalı ve zararlı mikroorganizmalar hakkına bilgi sahibi olma
|
2- |
Gıda ve diğer ürünlerde kontaminasyon kaynaklarını öğrenme
|
3- |
Mikroorganizma isimlendirilmesi konusunda bilgiye sahip olma
|
4- |
Mikroorganizma genetiği konusunda bilgiye sahip olma
|
5- |
Besiyerleri, mikroorganizmaların çoğaltılması, ekim ve sayım yapma konusunda bilgiye sahip olma
|
6- |
Mikrobiyoloji laboratuarında uyulması gereken kurallar konusunda bilgiye sahip olma, laboratuar malzemelerini tanıma
|
7- |
Mikroskop kullanabilme ve diğer temel laboratuvar tekniklerini öğrenme
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
|
|
2- |
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
4
|
56
|
Ödevler
|
2
|
8
|
16
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
2
|
2
|
4
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
125
|
AKTS
|
|
|
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
50
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
50
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
50
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
50
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Özçelik, S. 2011. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta.
Arda, M. 2000. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yayın Serisi: 46. Ankara, 548 sayfa.
Tunalı N. Mikrobiyoloji. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 434s.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Özçelik, S. 2009. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Klavuzu Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta, 98s.
Temiz,A. 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara, 266 Sayfa.
|
|