Procedure or function dbo.FNC_DBP_AKTS_KREDI_HESAPLA has too many arguments specified. Erciyes University - Info Package


Giriş | English
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MİKROBİYOLOJİ GDM211 3 5.00 5.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. HACER HANDAN ALTINOK
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Canlıların en basit gruplarını oluşturan mikroorganizmaları tanıtmak, zararlarından korunma ve faydalı yönlerini öğretmek ve mikrobiyolojinin temel esaslarını öğretmektir.
Dersin tanımı Mikrobiyolojinin tarihi, önemli biyolojik moleküller, mikrobiyolojide kullanılan mikroskoplar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri, izolasyon yöntemleri konularında bilgi verir. Ayrıca ders kapsamında temel mikrobiyolojik laboratuvar teknikleri uygulamalı olarak öğretilir.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyolojinin tarihçesi ve gelişimi
2- Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımlanması
3- Mikroorganizmaların beslenmesi üzerine etkili fiziksel, kimyasal, biyolojik faktörler
4- Mikroorganizmaların metabolizması (enzim, karbonhidrat, yağ, azotlu maddeler)
5- Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler
6- Mikroorganizma genetiği
7- Besiyerleri, mikroorganizmaların çoğaltılması
8- Önemli mikrobiyoloik kavramlar
9- Mikrobiyolojik risklere karşı alınabilecek önlemler
10- Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kurallar konusunda bilgi
11- Laboratuvar malzemelerini tanıma ve mikroskop kullanma
12- Temel mikrobiyolojik laboratuvar uygulamaları (boyama metotları, izolasyon, ekim ve sayım teknikleri, saf kültür elde etme vb.)
13- -
14- -
15- -
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikrop tanım öğrenme, faydalı ve zararlı mikroorganizmalar hakkına bilgi sahibi olma
2- Gıda ve diğer ürünlerde kontaminasyon kaynaklarını öğrenme
3- Mikroorganizma isimlendirilmesi konusunda bilgiye sahip olma
4- Mikroorganizma genetiği konusunda bilgiye sahip olma
5- Besiyerleri, mikroorganizmaların çoğaltılması, ekim ve sayım yapma konusunda bilgiye sahip olma
6- Mikrobiyoloji laboratuarında uyulması gereken kurallar konusunda bilgiye sahip olma, laboratuar malzemelerini tanıma
7- Mikroskop kullanabilme ve diğer temel laboratuvar tekniklerini öğrenme
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 2 8 16
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 2 2 4
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     125
AKTS    

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Özçelik, S. 2011. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta. Arda, M. 2000. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yayın Serisi: 46. Ankara, 548 sayfa. Tunalı N. Mikrobiyoloji. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 434s.
Yardımcı Kaynaklar Özçelik, S. 2009. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Klavuzu Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta, 98s. Temiz,A. 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara, 266 Sayfa.

Ders ile ilgili dosyalar