Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI II Birinci düzey GM 482 Zorunlu 8 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİNCAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİNCAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüzyüze
Dersin amacı Proses Tasarımı dersinde öğrencilerin daha önce aldıkları derslerle ilgili bilgilerini kullanarak tasarım becerilerini geliştirmeleri ve meslek uygulamalarına hazırlanmaları amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin edinmiş oldukları bilgi ve becerilerini grup çalışmaları ile geliştirmeleri ve gıda endüstrisinden verilen projelerle desteklenmektedir.
Dersin tanımı Gıda mühendisliğinin uygulaması olan alanlarda gerekli pazar araştırmasını yaparak ürün ve üretim yönteminin seçilmesi. Üretim yapılacak yerin seçimi, fabrika yerleşiminin belirlenmesi. Madde ve enerji denklikleri ve kütle transferi konularında temel bilgilerin tekrarı ve uygulama üzerinde çalışmalar. Üretimle ilgili kapasite, sermaye yatırımı,giderler ve maliyetlerin belirlenmesi. Paranın değeri karlılık ve amortisman hesapları. Gıda endüstrisinden seçilen bir örnek üzerinden bu ders anlatılmakta ve öğretilenler öğrenciler gruplandırılarak, her grup için gıda endüstrisinden seçilen farklı bir proses uygulama saatlerinde projelendirilmektedir

Dersin içeriği
1- Giriş: Gıda proses tasarımı, Tesis tasarımı, Tesis ekonomisi
2- Tesis ekonomisi:Bir iş teşebbüsünde para akışı, Toplam yatırım maliyeti (Sabit yatırım maliyeti + İşletme maliyeti) ve İmalat maliyetinin tahmin edilmesi
3- Proses tasarım ve ekonomisi:Modellenebilir ve modellenmesi zor gıda prosesleri, tasarımda ekipman seçimi, ekipman büyüklüğünü ölçeklendirme ve ekipman maliyetinin tahmin edilmesi
4- Proses tasarım ve ekonomisi:Ekipman büyüklüğünü ölçeklendirmede kestirme yöntemler
5- Tesisinin imalalat kalemleri ve maliyetlerinin tahmini:Hammadeler, ambalaj malzemeleri, utiliteler ve ürünler
6- Ara sınav ve guruplara ödevlerin (fizibilite çalışması) dağıtımı
7- Tesis tasarım metodolojisi: Proses teknolojisini keşfetme (beyin fırtınası) basamağı, akış şeması oluşturma, akış şemasında girdi ve çıktıların hesabı (madde ve enerji denklikleri), ekipman büyüklüklerini belirleme, toplam yatırım maliyetinin tahmin edilmesi, imalalat maliyetinin tahmini, karlılık ve fizibilite raporu
8- Tesis tasarım metodolojisi: Salça tesisinin tasarım örneği (Uygulamalı anlatım)
9- Tesis tasarım metodolojisi: Portakal konsantre tesisinin tasarım örneği (Uygulamalı anlatım)
10- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
11- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
12- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
13- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
14- Ödev değerlenirme(fizibilite çalışması) ve Final sınavı
15- Ödev konu örnekleri: UHT sterlize süt tesisi Meyve konserve tesisi Sebze kurutma tesisi Sebze dondurma tesisi Ekmek imalat tesisi Yoğurt imalat tesisi Şeker imalat fabrikası
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda işlenmesindeki teknik ve işletme ile ilgili bilgilenebilme
2- Rapor hazırlama sırasında yazma, düzenleme, revize etme ve kritize etme özelliği kazanabilme
3- Hazırladığı raporları sunabilme
4- Mantıksal bir sırayla birbirine bağlı temel işlemlerin dizenlenerek etkin gıda mühendisliği süreci oluşturabilme
5- Gıda proses endüstrisinde kullanılan cihazların boyutlandırılması, üretildiği malzemesi, sabit ve işletme masrafları tespit edebilme
6- Gıda mühendisliği sürecinin karlılığının değerlendirilmesi
7- Gıda mühendisliği süreç tasarımına çevre ve gıda güvenliği açısından bakabilme
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 2 10 20
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 2 2 4
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     74
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Food Plant Economics,, 1st Edition Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos ve Türkçeye çevrilmiş notlar
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar