Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Çerkez Dili ve Kültürü > RUSÇA III
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
RUSÇA III Birinci düzey ÇER 307 Seçmeli 5 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri
Eğitimin dili Rusça
Koordinatör DOÇ. IRINA ÖZDEN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. IRINA ÖZDEN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Dersin amacı bu dönemin sonunda öğrencilere temel rusce gramer kurallarını bilerek uygulamayı, pratik yapmayı kazandırmaktır.Öğrencilerin temel rusce kurallarına uyarak kendilerini ifade etmelerini sağlamaktır. Programın konuları ile ilgili düşüncelerin ifade edilmesi için gerekli kelime dağarcığını oluşturmak.
Dersin tanımı Program yabancı öğrenciler arasında iletişimsel yetkinlik oluşturulması için dil ve konuşma aktiviteleri türleri açısından birbirine bağlı öğretim varsayar. İletişimsel yönelimli metodolojinin prensiplerine dayanır, öncelikle eğitim materyali organizasyonunun konu-temel ilkesi

Dersin içeriği
1- Kendinizle ilgili önemli bir açıklama. Kişisel bilgiler.
2- Tema Meslek. Aile üyelerinin meslekleri hakkında bir hikaye. İletişim durumu. Tekil ve çoğul isimler, sıfatlar ve zamirler. İsimlerin halleri.
3- Tema Faaliyet alanınız hakkında bir hikaye. Şimdiki zaman fiilleri. İsimlerin ve sıfatların halleri.
4- Konu: Boş zaman. Tatiller. Haftanın günleri. Saatteki zaman. İsimlerin bir, iki, üç, dört rakamları ile tamlayan durumunda kullanılması.
5- Serbest zaman. Dinlenme. Günün rejimi. Geri dönen fiiller.
6- Ailem hakkında. Zaman zarfları; at, about, without, except, besides, near edatları ile genitif durum. Şahıs zamirlerinin çekimi.
7- Tema: “Sizin şehriniz” Sıfatlar ve zarflar. İçinde, üzerinde edatları.
8- Sınav
9- Tema Hava durumu ve iklim. Sıfatlar ve zarflar. Zarfların oluşumu. Zarf+fiil kelime kombinasyonları. İsim cümleleri.
10- Tema Hava durumu ve iklim. Mevsimler. Ay isimleri. Sıfatlar ve zarflar. Zarfların oluşumu. Zarf+fiil kelime kombinasyonları. İsim cümleleri.
11- Spor. Eylem fiilleri. Bileşik yüklem + mastar.Tamlayan durum.Ne yapmayı severim?
12- Giysi mağazası. Alışveriş ile ilgili kelime bilgisi. Akuzatif ve genitif durumlar. Konuşma görgü kuralları: nazik olun, lütfen, teşekkür ederim, hoş geldiniz, keyifli alışveriş.
13- Bakkal dükkanı. Alışveriş ile ilgili kelime bilgisi. Rakamlar. Genitif durum.
14- Diller ve ülkeler. Yaz tatilleri ve seyahat. Mutfak ve restoranlar. Coğrafi isimleri belirten isimlerin kullanımı. Sıfatların ve isimlerin çekimi. Geçmiş zaman fiilleri.
15- Final Sınavı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Rus dilinin durum sistemini anlamak. Genitif ve yaratıcı halin işlevlerini kullanabilme.
2- Rus dilinin durum sistemini anlamak. Genitif ve yaratıcı halin işlevlerini kullanabilme. Rus dilinin hal sistemini bilmek ve bunu pratik sözlü ve yazılı konuşmalarda ustalıkla kullanabilmek. Belirli konularda monolog yapabilme. Bir muhabirin konuşmasının içeriğini ve iletişimsel niyetlerini anlamak. Metinde yer alan ana ve ek bilgileri yeterli bütünlük, doğruluk ve derinlikte anlamak. Konuşma adabına hakim olmak, Rus halkının etno-kültürel özelliklerini ve bunların dildeki ifadelerini bilmek.
3- Belirli konularda monolog yapabilme.
4- Bir muhabirin konuşmasının içeriğini ve iletişimsel niyetlerini anlamak.
5- Metinde yer alan ana ve ek bilgileri yeterli bütünlük, doğruluk ve derinlikte anlamak.
6- Konuşma adabına hakim olmak, Rus halkının etno-kültürel özelliklerini ve bunların dildeki ifadelerini bilmek.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Çerkesçe okuma-yazma, dinleme-konuşma becerilerini ileri düzeyde geliştirir. Ulusal ve uluslararası platformlarda, kendisini etkili bir şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade edebilecek Çerkesçe dil yeterliğini kazanır.
2- Çerkes edebiyatına ait farklı türden eserleri; bu eserlerin tarihi, kültürel ve sosyal bağlamını öğrenir.
3- Çerkes dilinin yapısını, özelliklerini ve gelişimini öğrenir. Dilbilgisi, ses bilgisi, söz-dizim, anlambilim, biçembilim, söylembilim ve derlembilim konularında yetkinlik kazanır.
4- Çerkesçeden Türkçeye, Türkçeden Çerkesçeye farklı alanlardan her seviyede metinleri tercüme edebilecek bilgi ve yetkinliğe sahip olur.
5- Alanıyla ilgili en son bilgi ve teknolojileri öğrenir. Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde Çerkes dili alanında mesleğini icra edecek bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olur.
6- Dilbilim, yabancı dil öğretimi, edebiyat eleştirisi ve metin çevirisi gibi alanlarda yeterli bilgi ve birikime sahip olur. Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri ilgili alanlarda da kullanabilecek yetkinliğe sahiptir.
7- Mesleği ile ilgili alanlarda karşılaşılan problemleri tanımlar ve bu konuda beklentileri karşılayacak çözümler geliştirir. Karşılaşılan problemlerin çözümü için ilgili kurumlar ile iş birliği yapma ve çözüm geliştirme becerisi kazanır.
8- Mesleki etik ve sorumluluk bilinci gelişir.
9- Disiplinlerarası bilgi birikimi ve bakış açısı kazanır. Programda yer alan disiplinlerarası dersler sayesinde dil ve edebiyat çalışmalarının farklı diğer disiplinler ile ilişkisini öğrenir. Disiplinlerarası bilgisini ve birikimini kullanabilecek yetkinliğe sahip olur.
10- Edebiyat ve Dil Kuramlarını bilir. Eleştirel ve analitik düşünme becerisi geliştirir. Sahip olduğu kuramsal bilgiyi ve eleştirel birikimi etkili olarak kullanır.
11- Bireysel olarak ve grup içinde uyumlu çalışır. Mesleği ile ilgili proje, inovasyon ve ARGE çalışmaları geliştirme ve uygulama becerisi kazanır.
12- Mesleğine özgün birikimi kullanarak kültürel farklılıkları dikkate alan, evrensel standartlara uygun karşılaştırmalı bir araştırma, eğitim ve öğretim anlayışı geliştirir.
13- Mesleki ve bireysel alanlarda yaşam boyu öğrenme becerisine ve yetkinliğine sahip olur.
14- Edebiyat kültürü içinde çevre, ırk, cinsiyet, din ve ekonomik konularda bilgi ve anlayış sahibi olur. Bu konularda topluma bilgi, birikim ve düşünce olarak katkı sağlayabilecek farkındalık geliştirir.
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     0
AKTS     0.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Chernyshov, S.I. Hadi gidelim! Yetişkinler için Rusça. İlköğretim kursu. SPb. Zlatoust, 2009. 280 с. 282 sayfa.
Yardımcı Kaynaklar Norman Peter, Norman Natalia. "50 DERSTE RUSÇA" ("РУССКИЙ ЯЗЫК БЫСТРО И УСПЕШНО")Sosyal yayinlar, 1997

Ders ile ilgili dosyalar