Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter. Besin Hij ve Tek. (k.k.ort.y.l.) > FARMAKOLOJİDE İN VİTRO YÖNTEMLER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
FARMAKOLOJİDE İN VİTRO YÖNTEMLER İkinci düzey FAR 616 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. GÜLAY SEZER
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. EREN DEMİRPOLAT
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Sunum teorik kısım için Video, protokol çalışması ve laboratuar uygulamaları pratik kısım için
Dersin amacı Farmakoloji alanında sıklıkla kullanılan hücre kültürü, ELISA, western blot ve PCR gibi in vitro yöntemlerin öğretilmesi
Dersin tanımı Sunum, video ve laboratuar çalışması ile öğrencilerin sık kullanılan bazı in vitro yöntemleri öğrendiği derstir.

Dersin içeriği
1- Hücre kültürü temel prensipler
2- Hücre bakım prosedürleri
3- Sitotoksisite testleri, MTT ve gerçek zamanlı hücre analizi
4- Hücre kültürü çalışmalarında protokoller ve videolarla yöntemi öğrenme
5- Hücre kültürü yöntemi uygulamaları laboratuar çalışması
6- Hücre kültürü yöntemi uygulamaları laboratuar çalışması
7- Hücre kültürü yöntemi uygulamaları laboratuar çalışması
8- ELISA kitleri temel prensipler ve ELISA tipleri
9- ELISA kitleri temel prensipler ve ELISA tipleri
10- ELISA örnek protokol çalışması ve videolarla yöntemi öğrenme
11- ELISA uygulamaları laboratuar çalışması
12- Western Blot yöntemi temel prensipler
13- Western Blot yöntemi örnek protokol ve videolarla yöntemi öğrenme
14- Western Blot uygulaması laboratuar çalışması
15- PCR temel prensipler
16- PCR protokol ve videolarla yöntemi öğrenme
17- PCR uygulamaları laboratuar çalışması
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Hücre kültürü yöntemini tanıma
2- Hücre kültüründe genel bakım tekniklerinin öğrenilmesi
3- Sitotoksisite deneylerinin öğrenilmesi
4- ELISA yöntemini tanıma
5- Western blot yöntemini tanıma
6- PCR yöntemini tanıma
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 3 42
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 2 28
Toplam iş yükü     206
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Yok
Yardımcı Kaynaklar Derste sağlanan notlar, videolar ve protokoller, bilimsel makaleler, Biorad, Thermoscientific gibi internet siteleri

Ders ile ilgili dosyalar