Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİ KULLANIMI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİ KULLANIMI Birinci düzey GM 111 Zorunlu 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ NESİBE YALÇIN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞRETİM ÜYESİ MUSTAFA DANACI
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Bilgisayar laboratuarında verilen uygulamalı öğretim
Dersin amacı Öğrencilerin temel bilgisayar kullanımı ve Microsoft Office yazılımlarından faydalanmakta yeterlilik kazanmaları amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı İşletim sistemleri ve Microsoft Office yazılımlarının kullanımı uygulamalı olarak işlenir.

Dersin içeriği
1- İşletim sistemleri: Windows
2- İşletim sistemleri: Windows
3- Ofis uygulamaları
4- Microsoft Office: Word
5- Microsoft Office: Word
6- Microsoft Office: Word
7- Ara Sınav
8- Microsoft Office: Excel
9- Microsoft Office: Excel
10- Microsoft Office: Excel
11- Microsoft Office: Powerpoint
12- Microsoft Office: Powerpoint
13- Microsoft Office: Powerpoint
14- Final Sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Dersi alan öğrenciler, Windows işletim sistemini etkin olarak kullanabilecektir.
2- Kullandıkları bilgisayarların işletim sistemin gereken özelleştirmeleri yapabileceklerdir.
3- Microsoft Word programını etkin olarak kullanabilecekler, oluşturdukları belgeleri ihtiyaçlarına göre şekillendirebileceklerdir.
4- Microsoft Excel programını etkin olarak kullanbilecekler, verilerini tablo ve grafikler olarak kolayca gösterebileceklerdir.
5- Microsoft Powerpoint programında etkin sunumlar hazırlayabileceklerdir.
6- Ofis programlarında ihtiyaçlarına göre özelleştirmeler yapabileceklerdir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 2 24
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 4 4 16
Toplam iş yükü     90
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   60

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Temel Bilgisayar Kullanımı, Ö. Gözü ve S. H. Aydın, ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Ankara ( http://file.cc.metu.edu.tr/ccweb/bidb_ccusg/TBK2009pub.pdf )
Yardımcı Kaynaklar Yok

Ders ile ilgili dosyalar