Giriş | English

Lisans > Sağlik Bilimleri Fakültesi > Beslenme ve Diyetetik > KARİYER PLANLAMA VE MESLEKİ ORYANTASYON
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
KARİYER PLANLAMA VE MESLEKİ ORYANTASYON Birinci düzey BES 110 Zorunlu 2 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ÖZÇALIŞKAN İLKAY
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli YÜZYÜZE ANLATIM
Dersin amacı Meslek bilinci oluşturarak meslekte branşlaşmayı desteklemek ve kariyer hedeflerinin yapılandırılmasına zemin hazırlamaktır.
Dersin tanımı Öğrencilerin lisans eğitim ve öğretim sistematiğini, mesleğin çalışma alanlarını, meslek etiğini kavramalarını sağlayan, onları meslekte branşlaşma ve başarılı bir kariyer hayatına yönlendiren, alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoriteleri tanımalarını sağlayan bir derstir.

Dersin içeriği
1- Üniversite, Fakülte, Bölüm ve Anabilim Dalları’nın tanıtımı
2- Ders Bilgi Paketi ve Ders Programı’nın tanıtımı
3- Üniversite Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Sağlık Bilimleri Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinin Açıklanması
4- Mesleğin Tanımları, Mesleğin Tarihçesi
5- Çalışma Alanları/Ünvanları
6- Mesleki Standartlar
7- Mesleki Standartlar
8- Ara Sınav
9- Mesleki Etik ve Sorumluluk
10- Mesleki Etik ve Sorumluluk
11- Meslekle İlgili Kaynaklara Ulaşım ve Yaşam Boyu Öğrenme Farkındalığının Oluşturulması
12- Meslek Uygulamaları ve Kanıta Dayalı Bilgi’nin Uygulamalara Yansıması
13- Meslek Uygulamaları ve Kanıta Dayalı Bilgi’nin Uygulamalara Yansıması
14- Alanla İlgili Ulusal Otoriteler, Otoritelerin Çalışma Alanları ve Faaliyetleri
15- Alanla İlgili Uluslararası Otoriteler, Otoritelerin Çalışma Alanları ve Faaliyetleri
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Meslek tanımını yapar, mesleğin çalışma alanlarını/ünvanlarını ve kariyer olanaklarını öğrenir.
2- Fakülte, bölüm ve anabilim dallarının yapılanmasını ve eğitim sürecinde yararlanacağı yönetmelik ve yönergeleri öğrenir.
3- Meslek etiği ve deontoloji ile ilgili temel bilgileri öğrenir.
4- Mesleğin gerektirdiği sorumluluk ve faaliyetleri tanımlama becerisi kazanır.
5- Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını öğrenir.
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Beslenme ve diyetetik alanına özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
2- Beslenme ve diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptamada, eleştirel değerlendirmede, çözmede ve sonuca yönelik karar almada yetkindir.
3- Bireysel olarak, ekip içinde ve farklı disiplinlerle etkin bir biçimde çalışır.
4- Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri ve ekipmanları kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır, işlevsel eğitim materyalleri geliştirir.
5- Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
6- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, bilimsel ve kültürel etkinliklere katılarak kendini sürekli yeniler.
7- Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma becerilerine sahiptir.
8- Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir ve etik ilkelere bağlı kalır.
9- Mesleki uygulamaların toplumsal ve evrensel boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 1 15
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 7 2 14
Ödevler 3 4 12
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 4 8
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     49
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 5 100
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   100
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan kitap, makale, dergi, çevrimiçi kaynaklardan oluşan Kariyer Planlama dersi literatürü
Yardımcı Kaynaklar Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından önerilen ders içeriğini destekleyen videolar Yetenek Kapısı Platformu

Ders ile ilgili dosyalar