Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Vet.farmakoloji-toksikoloji (cum.ort.dr) > RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ KLİNİK ÖNCESİ UYGULAMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ KLİNİK ÖNCESİ UYGULAMA Üçüncü düzey T211 ÖKD 4 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHTİ KILIÇ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. SEZER DEMİRBUĞA, Dr. Öğr. Üyesi Hacer BALKAYA
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. Ayşenur TURAN ARŞ. GÖR. Tuğçe Aydın ARŞ. GÖR. Halime Çetiner ARŞ. GÖR. Betül Tokat ARŞ. GÖR. Müge Hastekkeşin
Dersin veriliş şekli PRATİK
Dersin amacı RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ DERSİNDE ANLATILAN PREPARASYONLARIN PRATİK UYGULAMASININ YAPILMASI VE ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENDİKLERİNİ AĞIZ İÇİNDE UYGULAYABİLİR HALE GELMESİNİN SAĞLANMASI AMAÇLANIR.
Dersin tanımı RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ DERSİNDE ANLATILAN PREPARASYONLARIN PRATİK UYGULAMASININ YAPILDIĞI DERSTİR.

Dersin içeriği
1- Malzemeler ve El Aletlerinin Tanıtımı: Restoratif diş tedavisi pratiğinde kullanılan malzemeler ve el aletleri tanıtılır.
2- Restoratif Diş Tedavisinde kullanılan dolgu malzemelerinin tanıtımı: Restoratif diş tedavisi pratiğinde kullanılan daimi, geçici ve kaide materyalleri anlatılır.
3- Akrilik mandibular molar ve premolar dişlere Sınıf I kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf I preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
4- Akrilik maksiller molar ve premolar dişlere Sınıf I kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf I preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
5- Hazırlanmış Sınıf I Kavitelere Siman Kaide Yerleştirilmesi: Siman kaide hazırlanması, toz-likit oranının öğrenilir, karıştırma tekniği ve hazırlanan kaviteye yerleştirilmesi öğrenilir.
6- Siman Kaide yerleştirilmiş Sınıf I Kavitelerin Amalgam ile Restorasyonu: Kavitesi açılmış, simanın yerleştirilmiş preparasyonların amalgam ile restorasyonu ve anatomik yapıların oluşturulması ve okluzyon kontrolü öğrenilir
7- Akrilik mandibular molar ve premolar dişlere Sınıf II kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf II preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
8- Akrilik maksiller molar ve premolar dişlere Sınıf II kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf II preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
9- Hazırlanmış Sınıf II Kavitelere Siman Kaide Yerleştirilmesi: Siman kaide hazırlanması, toz-likit oranının öğrenilir, karıştırma tekniği ve hazırlanan kaviteye yerleştirilmesi öğrenilir.
10- Siman Kaide yerleştirilmiş Sınıf II Kavitelerin Amalgam ile Restorasyonu: Kavitesi açılmış, simanın yerleştirilmiş preparasyonların amalgam ile restorasyonu ve anatomik yapıların oluşturulması ve okluzyon kontrolü öğrenilir
11- Akrilik mandibular kesici dişlere Sınıf III kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf III preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
12- Akrilik maksiller kesici dişlere Sınıf III kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf III preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
13- Akrilik maksiller ve mandibuler kesici dişlere Sınıf IV kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf IV preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
14- Akrilik maksiller ve mandibuler kesici dişlere Sınıf V kavite hazırlanması: Teorikte anlatılan sınıf V preparasyon anatomik oluşumlar rehberleğinde hazırlanır.
15- Hazırlanmış Sınıf III, IV, V kavitelere siman kaide yerleştirilmesi: Siman kaide hazırlanması, toz-likit oranının öğrenilir, karıştırma tekniği ve hazırlanan kaviteye yerleştirilmesi öğrenilir.
16- Siman Kaide yerleştirilmiş Sınıf IIı, IV, V Kavitelerin Restorasyonu: Kavitesi açılmış, simanı yerleştirilmiş preparasyonların daimi restoratif materyaller ile restorasyonu ve anatomik yapıların oluşturulması ve okluzyon kontrolü öğrenilir
17- Çekilmiş insan maksiller molar ve premolar dişlerde çeşitli kavite şekillerinin hazırlanması ve siman kaide yerleştirilmesi ve restorasyonu
18- Çekilmiş insan manfibular molar ve premolar dişlerde çeşitli kavite şekillerinin hazırlanması ve siman kaide yerleştirilmesi ve restorasyonu
19- Çekilmiş insan alt ve üst keser dişlerde Sınıf III kavite hazırlama ve kompozit ile restorasyonu
20- Çekilmiş insan alt ve üst keser dişlerde Sınıf IV kavite hazırlama ve kompozit ile restorasyonu

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mandibular premolar ve molar dişlere sınıf I ve II kavite preparasyonun öğrenilmesi
2- Maksiller premolar ve molar dişlere sınıf I ve II kavite preparasyonun öğrenilmesi
3- Mandibular premolar ve molar dişlere sınıf I ve II preparasyonlara siman kaide hazırlanması ve yerleştirilmesinin öğrenilmesi
4- Maksiller premolar ve molar dişlere sınıf I ve II preparasyonlara siman kaide hazırlanması ve yerleştirilmesinin öğrenilmesi
5- Mandibular premolar ve molar dişlerin sınıf I ve II preparasyonlarının amalgam ile restorasyonunun öğrenilmesi
6- Maksiller premolar ve molar dişlerin sınıf I ve II preparasyonlarının amalgam ile restorasyonunun öğrenilmesi
7- Mandibular kesici dişlere Sınıf III,IV ve V preparasyonların öğrenilmesi
8- Maksiller kesici dişlere Sınıf III,IV ve V preparasyonların öğrenilmesi
9- Mandibular kesici dişlere hazırlanan Sınıf III,IV ve V preparasyonların kompozit ile restorasyona hazırlanmasının öğrenilmesi
10- Maksiller kesici dişlere hazırlanan Sınıf III,IV ve V preparasyonların kompozit ile restorasyona hazırlanmasının öğrenilmesi

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Farmakoloji ve toksikoloji alanındaki her türlü bilgiyi (zehirlenme, kirlilik, ilaç kullanımı v.b.) derlemek ve değerlendirmek.
2- Farmakoloji ve toksikoloji ile ilgili alanlar hakkında derinlemesine bilgilere sahip olmak. Farmakoloji ve toksikoloji alanındaki sorunları çözebilmek.
3- Farmakoloji ve toksikoloji alanındaki olayları kavramsallaştırmak, bilimsel yöntemleri analiz etmek, sonuçları yorumlamak, sorunlar için yöntem veya analiz oluşturmak ve elde edilen verilere göre çözümler sunmak.
4- Farmakoloji ve toksikoloji alanında edindiği bilgileri kullanarak halk ve hayvan sağlığı için ilaç kullanımı, besin maddelerinde kalıntılar ve çevre toksikolojisi ile ilgili sorunların tanımlanması ve çözümüyle ilgilenen komisyonların faaliyetlerini yönetmek.
5- Farmakoloji ve toksikoloji alanındaki güncel bilgileri (bilimsel bilgi, düzenleme v.b.) izleyebilmek, kullanabilmek ve değiştirebilmek.
6- Yabancı dil (İngilizce)’de yayınlanan kaynakları okuyup anlayabilme
7- Yerli ve yabancı bilim insanları ile sözlü ve yazılı iletişime geçebilme
8- Farmakoloji ve toksikoloji ile ilgili makaleler yazabilmek ve ulusal ve uluslar arası dergilerde yayın yapma becerisi kazanmak.
9- Bilimsel toplantılarda farmakoloji ve toksikoloji ile ilgili konularda sunum yapabilme
10- Farmakoloji ve toksikolojide kullanılan analitik yöntemleri bilme
11- Araştırmalardan elde edilen bilgilerin en önemli kazanım olduğunu bilmek ve yaşam boyu öğrenmeyi amaç edinmek
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 5 25
Ödevler 8 8 64
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 4 56
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     205
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   60
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   60

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Sturdevant's Art and Science of Operative Dentistry (TÜRKÇE)Sevil GÜRGAN (Editör) Kompozit Restorasyonlar Berrin Dayangaç (Yazar) 2. Baskı Restoratif Dişhekimliğinde Maddeler ve Uygulamaları Banu ÖNAL
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar