Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
BİYOİSTATİSTİK |
Birinci düzey |
BIO 102 |
Zorunlu |
2 |
2.00 |
2.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
YOK
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DOÇ. DR. AHMET ÖZTÜRK, YRD.DOÇ.DR.FERHAN ELMALI
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Yok
|
Dersin veriliş şekli
|
Sınıf Dersi ve Laboratuar Uygulamaları
|
Dersin amacı
|
Öğrencilerin bilimsel bir çalışmanın aşamalarını öğrenmeleri, eczacılıkta biyoistatistik ve tıp bilişimi uygulamaları konusunda bilgi ve beceri kazanmaları amaçlanmaktadır.
|
Dersin tanımı
|
Lisans düzeyinde birinci sınıf dersi
|
1- |
Biyoistatistik Bilimine Giriş
|
2- |
Temel Bilgi Teknolojileri ve Tıp Bilişimi
|
3- |
Tıp Bilimlerinde Bilimsel Araştırma ve Planlama
|
4- |
Tanımlayıcı İstatistikler
|
5- |
Çalışma Düzenleri
|
6- |
Örnekleme yöntemleri
|
7- |
Örnek hacminin belirlenmesi
|
8- |
Olasılık ve Olasılık Dağılımları
|
9- |
Parametre Tahminleri
|
10- |
Hipotez Testlerine Giriş
|
11- |
Parametrik Testler
|
12- |
Parametrik Olmayan Testler
|
13- |
Kategorik Veri Analizi
|
14- |
Korelasyon Analizi
|
15- |
Doğrusal Regresyon Analizi
|
16- |
Tanı Testlerinin Değerlendirilmesi
|
17- |
Verilerin Tablo ve Grafiklerle Gösterimi
|
18- |
Araştırmaların Rapor Haline Getirilmesi
|
19- |
Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler
|
20- |
|
1- |
1. Biyoistatistik biliminin gerekliliğini kavrayabilecek 2. Değişken türlerini belirleyebilecek 3. Tıp bilişiminin uygulama alanlarını sayabilecek 4. Bilimsel bir çalışmanın aşamalarını sayabilecek 5. Bilimsel bir çalışma için konu seçimi yapabilecek
|
2- |
6. Literatür kavramını açıklayabilecek 7. Araştırma evrenini tanımlayabilecek 8. Bir çalışmadaki yüzde, ortalama, standart sapma, medyan, kartil değerlerini yorumlayabilecek 9. Bir araştırma için uygun çalışma düzenini belirleyebilecek 10. Araştırma evreninin özelliğine göre uygun örnekleme yöntemini belirleyebilecek
|
3- |
11. Örneklem sayısının belirlenmesinde gerekli olan kavramları sayabilecek 12. Olasılık dağılımlarının biyoistatistik bilimindeki önemini kavrayabilecek 13. Parametre tahminlerini yorumlayabilecek, 14. Hipotez kurabilecek 15. Birinci tip hatayı gösteren p değerini yorumlayabilecek
|
4- |
16. Normallik kavramını açıklayabilecek, 17. Verilerin normalliği hakkında karar verebilecek 18. İnternet ortamında literatür tarayabilecek 19. Anket ile ölçek kavramını ayırabilecek 20. Anket hazırlama kurallarını sayabilecek
|
5- |
21. Altın standart kavramını açıklayabilecek 22. Tanı testi kavramını açıklayabilecek 23. Eğri altında kalan alanı değerlendirebilecek 24. Duyarlılık, özgüllük, negatif ve pozitif belirleyicilik oranlarını yorumlayabilecek 25. Değişkenlerin türüne göre uygun grafikleri seçebilecek
|
6- |
26. Sayısal değişkenin dağılımına göre uygun grafikleri belirleyebilecek 27. Araştırma raporunun başlıklarını sayabilecek 28. Araştırmanın rapor haline getirilmesinde dikkat edilmesi gerekenleri sayabilecek 29. Yayınlanmış makalelerin biyoistatistiksel kritiğini yapabilecek, 30. Oran, hız, prevalans, insidans, mortalite, fatalite kavramlarını açıklayabilecek
|
7- |
31. Parametrik ve parametrik olmayan kavramlarını açıklayabilecek 32. Tek örneklem t testini uygulayabilecek 33. Normal ve homojen dağılım gösteren değişkenlerde bağımsız iki grup karşılaştırmalarını yapabilecek 34. Normal ve homojen dağılım gösteren değişkenlerde ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırmalarını yapabilecek 35. Gruplar arası farkları yorumlayabilecek
|
8- |
36. Sayısal değişkenler için tekrarlı ölçümlerde karşılaştırma yapabilecek 37. İşaret testini uygulayabilecek 38. Normal ve homojen dağılım göstermeyen değişkenlerde bağımsız iki grup karşılaştırmalarını yapabilecek 39. Normal ve homojen dağılım göstermeyen değişkenlerde ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırmalarını yapabilecek 40. İki kategorik değişken arasındaki bağımsızlığı yorumlayabilecek
|
9- |
41. Değerlendiriciler arası uyumu yorumlayabilecek 42. Tek kategorik değişken için yapılan bağımlı ölçümleri değerlendirebilecek 43. İki sayısal değişken arasındaki ilişkiyi yorumlayabilecek 44. Bağımlı ve bağımsız değişkenleri belirleyebilecek 45. Bağımlı değişken ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri yorumlayabilecek
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Eczacılık mesleğini, mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik ve deontolojik ilkeler çerçevesinde uygulayabilme ve gerektiğinde bu anlamda inisiyatif kullanabilme
|
|
2- |
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanabilme
|
|
3- |
Eczacılık meslek uygulamalarındaki süreçleri ve kişiler arası ilişkileri yönetebilme ve iletişim yeteneklerini kullanabilme
|
|
4- |
Meslek uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetebilme
|
|
5- |
Evrensel ve ulusal sağlık sorunlarının farkında olarak sağlık hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik politikalar üretebilme
|
|
6- |
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin işleyişi, sürdürülmesi ve patolojisine yönelik kavramlara sahip olabilme
|
|
7- |
Temel ve uygulamalı fen bilimlerini eczacılık meslek uygulamaları ile birleştirerek eczacılık alanında kullanabilme
|
|
8- |
Eczacılık alanında sahip olduğu bilgileri, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yorumlayabilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri getirebilme
|
|
9- |
Doğal, sentetik ve biyolojik kaynaklı ilaç etkin ve yardımcı maddelerinin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi konularında yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme
|
|
10- |
Farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi konularında yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme
|
|
11- |
İlaç etkin ve yardımcı maddelerinin, farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik ve toksikolojik analizleri konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilme
|
|
12- |
Birinci basamak sağlık hizmetinin gerektirdiği eczacılık hizmetlerini sunabilme
|
|
13- |
İlaçların hastaya sunulmasından önce, reçeteyi oluşturan ilaçların en uygun dozu, uygulama yolları ve geçimsizlikleri konusunda gerekli bilgiye sahip olma ve bu bilgileri kullanabilme
|
|
14- |
İlaçların ve tıbbi ürünlerin metabolizmaları, etkileri ve kullanımları ile ilgili bilgileri kullanarak hastaların reçetelerini doğru ve uygun olarak karşılayabilme
|
|
15- |
İlaçların en uygun şekilde kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla farmasötik bakım ve klinik eczacılık uygulamaları çerçevesinde hasta kayıtlarını yönetebilme; hasta, hekim ve diğer sağlık personeline ilaçlar konusunda danışmanlık hizmeti verebilme
|
|
16- |
İlaçların en uygun şekilde kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla, farmasötik bakım ve klinik eczacılık uygulamaları çerçevesinde ilaç tedavisinin hasta boyutunda değerlendirilmesi, değiştirilmesi ve karar verilmesi aşamalarına katılabilme ve bu alanda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme
|
|
17- |
Doğru ilaç kullanımını teşvik etmek üzere kullanımındaki eğilimleri izleme, değerlendirme ve çözüm geliştirebilme becerilerine sahip olabilme
|
|
18- |
İlaçlar ve sağlık alanında eğitim verebilme, danışmanlık ve denetim yapabilme
|
|
19- |
Eczacılık meslek uygulama alanlarının gerektirdiği çeşitli teknolojik araçlar, bilgi kaynakları ve yazılımlar konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme
|
|
20- |
En az bir yabancı dili kullanarak eczacılık uygulama alanlarındaki bilgi ve gelişmeleri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme
Yaşam boyu öğrenmenin bilincinde olarak, eczacılık meslek uygulamaları, bilim, teknoloji, çağdaş düşünce ve davranış boyutunda güncel bilgilere sahip olabilme, bu bilgileri geliştirebilme ve derinleştirebilme
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
2
|
28
|
Ödevler
|
2
|
2
|
4
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
6
|
6
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
78
|
AKTS
|
|
|
3.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
-
|
Yardımcı Kaynaklar
|
1-Sümbüloglu K ve Sümbüloğlu V. Biyoistatistik. Somgür Yayıncılık, Ankara, 2003. 2-2-Özdamar K. SPSS ile Biyoistatistik. Kaan Kitabevi, Eskişehir, 1999. 3-Alpar R. Spor Bilimlerinde Uygulamalı statistik.Nobel Yayın-Dağıtım, Ankara, 2001.
|
|