Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Eczacilik Biyokimya (yüksek Lisans) > PROTEİN SAFLAŞTIRMASI VE KARAKTERİZASYONU
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PROTEİN SAFLAŞTIRMASI VE KARAKTERİZASYONU İkinci düzey EBK523 Seçmeli 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. AHMET CUMAOĞLU
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. AHMET CUMAOĞLU
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı yok
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Hücre ve doku örneklerinden protein izolasyonu saflaştırılması ve karekterizasyonunda uygulanan metot ve yaklaşımların anlatılması
Dersin tanımı Proteinlerin yapıları, aminoasitler, izoelektrik nokta, izolasyon çözeltileri,santrifüj, ultra filtrasyon ve diğer filtrasyon tipleri, kromotografik yöntemler ve protein elektroforezi konuları hakkında teorik bilgi

Dersin içeriği
1- Amino asitler yapıları pH ya göre yükleri ve izoelektrik nokta
2- Proteinler ve yapıları
3- Protein izolasyonunda dikkat edilecek hususlar sıcaklık pH, tuz ve çözücü içerikleri
4- Santrifüz teknikleri ve berraklaştırma
5- Filtrasyon
6- Proteinlerin konsatre edilmesi, diyaliz, tuzla çöktürme, salting in, salting out
7- Makale sunumu
8- Kromotografiye giriş
9- Affinite ve iyon değişim kromatografi
10- Hidrofobik interaksiyon ve Boyut dişlama kromatografisi
11- Makale sunumu
12- HPLC ve Kütle spektroskopisi
13- SDS-PAGE
14- Western Blot
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Saflaştırma laboratuvarı ve ekipmanları hakkında bilgi edinmek
2- saflaştırmada kullanılan solusyonlar ve kimyasallar hakkında bilgi edinmek
3- Denaturasyon hakkında bilgi edinmek
4- Protein karakterizasyonu tekniklerini öğrenmek
5- İleri saflaştırma tekniklerini öğrenmek
6- İleri karakterizasyon tekniklerini öğrenmek
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2- Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 5 10 50
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 15 15
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     198
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Protein Saflaştırma Rehberi, Aktif Yayınları
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar