Giriş | English

Lisans > Fen Fakültesi > Biyoloji > GENEL BİYOLOJİ II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GENEL BİYOLOJİ II Birinci düzey BİY102 Zorunlu 2 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ, PROF. DR. MEHMET YAŞAR DADANDI
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı YOK
Dersin veriliş şekli Her konu için gerekli materyaller önceden hazırlanıp kontrol edildikten sonra Erudm platformu üzerinden öğrencilerle paylaşılır. Bu sayede öğrencilerin derse önceden hazırlanmaları ve konu hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Ders esnasında konu anlatılırken özellikle görsel materyallerden yararlanılır ve gerektiğinde mekanizmayı daha iyi anlatabilmek için çizim programları kullanılarak görsel nesneler yeniden çizilir. Animasyonlarla da konuların daha iyi anlaşılması hedeflenir. Dersin sonunda öğrencilerden geri bildirim alınarak dersin etkinliği değerlendirilir. Ayrıca, her dersin sonunda o konuyla ilgili özetleyici sorular hazırlanır ve Erudm portalı üzerinden öğrencilerle paylaşılır. Bu sayede öğrencilerin konuları tekrar etmeleri ve öğrenmelerini pekiştirmeleri amaçlanır.
Dersin amacı To ensure that students gain basic knowledge and skills in the field of biology by comprehensively examining the basic features of living things, biological hierarchy, basic features and classification of the animal and plant kingdoms, structure and functions, physiological processes, behaviors, and ecology.
Dersin tanımı Bu ders, biyoloji biliminin temel prensiplerini ve canlıların çeşitliliğini inceleyen kapsamlı bir giriş niteliğindedir. Öğrenciler, canlıların temel özelliklerinden başlayarak biyolojik hiyerarşiyi, hayvan ve bitki alemlerinin temel özelliklerini ve sınıflandırılmasını, hayvanlarda yapı ve işlevi, fizyolojik süreçleri, davranışları ve ekoloji konularını öğrenirler. Ders, teorik bilgilerin yanı sıra güncel örnekler, görsel materyaller ve tartışma sorularıyla zenginleştirilerek öğrencilerin konuları daha iyi anlamaları ve derinlemesine düşünmeleri hedeflenerek işlenir.

Dersin içeriği
1- Bitkilerin morfolojik, anatomik yapısı ve büyüme
2- Bitkilerde madde taşınması
3- Bitkilerde üreme
4- Bitkilerde uyarılma ve uyarılara karşı verilen tepkiler
5- Hayvanlarda Yapı ve İşlev: Hayvan vücudunu oluşturan temel yapılar nelerdir? (Hücre tipleri, epitel doku, bağ doku)
6- Kan Doku, Kas Dokusu, Kemik Doku, ve Sinir Doku
7- Ara Sınav
8- Hayvanlarda görülen farklı vücut planları (Simetri, vücut boşluğu, segmentasyon vb.) ve temel organ sistemleri nelerdir? Kan dolaşımı nasıl gerçekleşir? Dolaşım sistemleri nasıl çalışır? Farklı hayvan gruplarında görülen dolaşım çeşitleri.
9- Hayvanlarda Fizyolojik Süreçler - 1: Hayvanlar nasıl beslenir? Sindirim sistemi nasıl çalışır? Farklı hayvan gruplarında sindirim. Hayvanların Solunum sistemleri nasıl çalışır? Farklı hayvan gruplarında solunum çeşitleri nelerdir?
10- Hayvanlarda Fizyolojik Süreçler - 2: Boşaltım nasıl gerçekleşir? Boşaltım sistemleri nasıl çalışır? Farklı hayvan gruplarında boşaltım çeşitleri nelerdir?
11- Sinir sistemi nasıl çalışır? Hayvanlar çevreyi nasıl algılar? Farklı hayvan gruplarında sinir sistemi ve duyu organları nasıldır? Hormonlar ne işe yarar? Endokrin sistem nasıl çalışır? Farklı hayvan gruplarında endokrin sistemin rolü nedir?
12- Hayvanlarda Fizyolojik Süreçler - 3: Üreme çeşitleri nelerdir? Hayvanlarda üreme ve Gelişme
13- Hayvan Davranışları ve Ekoloji: Davranış nedir? Hayvan davranışlarını etkileyen faktörler nelerdir? (Genetik, çevre, öğrenme vb.) Hayvanlarda görülen temel davranış çeşitleri nelerdir? (İçgüdüsel davranışlar, öğrenilmiş davranışlar, sosyal davranışlar, üreme davranışları vb.)
14- Hayvanlar nasıl iletişim kurar? İletişim yöntemleri nelerdir? (Ses, görsel sinyaller, kimyasal sinyaller vb.), Hayvanlar ekosistemlerde hangi rolleri oynar? (Besin zinciri, avcı-av ilişkisi, simbiyoz vb.) Hayvanlar çevrelerine nasıl uyum sağlar?Hayvan biyoçeşitliliği neden önemlidir? Hayvan türlerini tehdit eden faktörler nelerdir? Koruma çalışmaları nasıl yapılmalıdır?
15- Hayvanların Tanımı, Temel Özellikleri ve Sınıflandırılması - Omurgasızlar: Hayvanlar alemi hangi canlıları kapsar? Hayvanların diğer canlılardan (bitki, mantar vb.) temel farkları nelerdir? (Ökaryotik, çok hücreli, heterotrof, hareket yeteneği, sinir sistemi vb.) Omurgasız hayvan grupları nelerdir? Bu grupların temel özellikleri ve örnekleri nelerdir? (Süngerler, sölenterler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar, derisidikenliler vb.). Omurgalılar: Omurgalı hayvan grupları nelerdir? Bu grupların temel özellikleri ve örnekleri nelerdir? (Balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar, memeliler)
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Bitkilerin morfolojik ve anatomik yapılarını tanır,
2- Bitkilerde Maddelerin nasıl taşıdığını öğrenir
3- Bitkilerin üreme, çoğalma ve gelişme şeillerini anlar
4- Bitkilerin uyaranlara nasıl tepki vereceğini bilir
5- Canlıların temel özelliklerini ve biyolojik hiyerarşiyi açıklayabilir: Öğrenciler, canlılığı cansızlıktan ayıran temel özellikleri (organizasyon, metabolizma, büyüme, üreme, uyarılara tepki, adaptasyon) ve canlıların atomlardan biyosfere kadar olan organizasyon seviyelerini (atom, molekül, organel, hücre, doku, organ, sistem, organizma, popülasyon, komünite, ekosistem, biyosfer) tanımlayabilecektir.
6- Hayvanların temel özelliklerini ve sınıflandırılmasını ayırt edebilir: Öğrenciler, hayvanlar aleminin temel özelliklerini (ökaryotik, çok hücreli, heterotrof, hareket yeteneği, sinir sistemi vb.) ve omurgasız ve omurgalı hayvan gruplarını (süngerler, sölenterler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar, derisidikenliler, balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar, memeliler) temel özellikleri ve örnekleriyle birlikte ayırt edebilecektir.
7- Hayvanlarda yapı ve işlev arasındaki ilişkiyi açıklayabilir: Öğrenciler, hayvan vücudunu oluşturan temel yapıları (hücre tipleri, epitel doku, bağ doku, kas doku, sinir doku), temel organ sistemlerini (sindirim sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi, boşaltım sistemi, sinir sistemi, endokrin sistem, üreme sistemi) ve farklı vücut planlarını (simetri, vücut boşluğu, segmentasyon vb.) açıklayabilecektir.
8- Hayvanlardaki fizyolojik süreçleri analiz edebilir: Öğrenciler, hayvanlardaki temel fizyolojik süreçleri (beslenme, sindirim, solunum, dolaşım, boşaltım, sinir sistemi, endokrin sistem, üreme) farklı hayvan gruplarındaki çeşitlilikleriyle birlikte analiz edebilecektir.
9- Hayvan davranışlarını ve iletişimini değerlendirebilir: Öğrenciler, hayvan davranışlarını etkileyen faktörleri (genetik, çevre, öğrenme vb.), temel davranış çeşitlerini (içgüdüsel davranışlar, öğrenilmiş davranışlar, sosyal davranışlar, üreme davranışları vb.) ve hayvan iletişim yöntemlerini (ses, görsel sinyaller, kimyasal sinyaller vb.) değerlendirebilecektir.
10- Ekoloji prensiplerini uygulayabilir: Öğrenciler, hayvanların ekosistemlerdeki rollerini (besin zinciri, avcı-av ilişkisi, simbiyoz vb.), adaptasyon ve hayvan biyoçeşitliliğinin önemini açıklayabilecektir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olur, bunları kullanabilir.
2- Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanır.
3- Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir.
4- Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilir.
5- Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır.
6- Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilir.
7- Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenir.
8- Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanır.
9- Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
10- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanır.
11- Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olur.
12- Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanır.
13- Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olur.
14- Biyolojik teknolojileri eğitime, endüstriye, tarıma, sağlık ve çevre problemlerine uygulayabilme konularında yeterli bilince sahip olur.
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 1 5 5
Sunum / Seminer hazırlama 2 5 10
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 5 5
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 30 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     159
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Genel Zooloji Ders Kitabı. Prof. Dr. Abdurrahman Aktümsek, Nobel Yayın Dağıtım
Yardımcı Kaynaklar • Essentials of Biology, Sylvia Mader; Michael Windelspecht • Campell Biyolji, Palme Yayınevi • Biology, Saunders College Publishing, Claude A. Villee, 1988 • Johnson, G. B, The Living World, Mc Graw Hill Companies, 2000.

Ders ile ilgili dosyalar
İndir