Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm İşletmeciliği > ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ Birinci düzey TUR214.3 Seçmeli 4 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜLKER
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜLKER
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz Yüze
Dersin amacı Ziyafet organizasyonu ve yönetimi konusunda öğrencilerin yeterli düzeyde bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
Dersin tanımı Yiyecek içecek hizmet sektörü ve yiyecek içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonları, otel işletmelerinde ziyafet organizasyonu ve yönetimi, otel işletmelerindeki ziyafet faaliyetlerinin yönetiminde organizasyon yürütme‐ koordinasyon ve denetim fonksiyonları, büfe‐kokteyl ve toplantı organizasyonu, ziyafet organizasyonlarında yiyecek üretim sürecinin kontrolü iş gücü planlaması‐maliyet ve satışların analizi, otel ve yiyecek içecek işletmelerinde ziyafet organizasyonlarının pazarlanması ve ziyafet bütçesi, yiyecek içecek işletmelerinde hijyen‐ sanitasyon ve iş güvenliği konularının öğrencilere öğretilmesini kapsamaktadır.

Dersin içeriği
1- Yiyecek İçecek Hizmet Sektörü Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonları
2- Otel İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu Ve Yönetimi
3- Otel İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu Ve Yönetimi
4- Otel İşletmelerindeki Ziyafet Faaliyetlerinin Yönetiminde Organizasyon Yürütme‐ Koordinasyon Ve Denetim Fonksiyonları
5- Otel İşletmelerindeki Ziyafet Faaliyetlerinin Yönetiminde Organizasyon Yürütme‐ Koordinasyon Ve Denetim Fonksiyonları
6- Büfe ‐ Kokteyl Ve Toplantı Organizasyon
7- Büfe ‐ Kokteyl Ve Toplantı Organizasyon
8- Ziyafet Organizasyonlarında Yiyecek Üretim Sürecinin Kontrolü İşgücü Planlaması‐Maliyet Ve Satışların Analizi
9- Ziyafet Organizasyonlarında Yiyecek Üretim Sürecinin Kontrolü İşgücü Planlaması‐Maliyet Ve Satışların Analizi
10- Ziyafet Organizasyonlarında Yiyecek Üretim Sürecinin Kontrolü İşgücü Planlaması‐Maliyet Ve Satışların Analizi
11- Otel Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonlarının Pazarlanması Ve Ziyafet Bütçesi
12- Otel Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonlarının Pazarlanması Ve Ziyafet Bütçesi
13- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen‐ Sanitasyon Ve İş Güvenliği
14- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen‐ Sanitasyon Ve İş Güvenliği
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Yiyecek içecek hizmet sektörü ve yiyecek içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonları konusunda bilgi sahibi olur.
2- Otel işletmelerinde ziyafet organizasyonu ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olur.
3- Otel işletmelerindeki ziyafet faaliyetlerinin yönetiminde organizasyon yürütme‐koordinasyon ve denetim fonksiyonları konusunda yeterli bilgi birikimine erişir.
4- Büfe‐kokteyl ve toplantı organizasyonu konusunda bilgi sahibi olur.
5- Ziyafet organizasyonlarında yiyecek üretim sürecinin kontrolü iş gücü planlaması‐maliyet ve satışların analizi konularında bilgi sahibi olur.
6- Otel ve yiyecek içecek işletmelerinde ziyafet organizasyonlarının pazarlanması ve ziyafet bütçesi hazırlama süreçlerini öğrenir.
7- Yiyecek içecek işletmelerinde hijyen‐sanitasyon ve iş güvenliği konusunda bilgi sahibi olur.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7- Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11- Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16- Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18- Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19- Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20- Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     60
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Otel Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık.
Yardımcı Kaynaklar Özdemir, B. ve Şahin Yılmaz, A. (2023). ZİYAFET YÖNETİMİ TEORİK VE PRATİK YAKLAŞIMLAR. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ders ile ilgili dosyalar