Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Sanat Tarihi > ARKEOLOJİYE GİRİŞ II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ARKEOLOJİYE GİRİŞ II Birinci düzey SNT218 Zorunlu 4 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör PROF. DR. CELİL ARSLAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. CELİL ARSLAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Kaynaklar eşliğinde eserler, fotoğraf ve çizimlerle desteklenerek anlatılacaktır.
Dersin amacı İlk çağlardan başlayarak Anadolu’da bulunan kültürlerin tanıtımı, Tarihi süreç içerisinde Anadolu’daki topluluklar ve bıraktıkları eserler ve Anadolu’da Hititlerden itibaren Roma dönemine kadar ki zaman içerisindeki önemli kentler, bu kentlerin bulundukları yerler ve bu kentleri oluşturan yapıları öğretmek ve kültürel birikim kazandırmaktır.
Dersin tanımı İlk çağlardan başlayarak Anadolu’da bulunan kültürlerin tanıtımı esas alınacaktır. Tarihi süreç içerisinde Anadolu’daki topluluklar ve bıraktıkları eserler konu edilecektir. Anadolu’da Hititlerden itibaren Roma dönemine kadar ki zaman içerisindeki önemli kentler, bu kentlerin bulundukları yerler ve bu kentleri oluşturan yapılar anlatılacaktır. Kentler ticari, kültürel, ve askeri açıdan ele alınacaktır.

Dersin içeriği
1- Anadolu arkeolojisine giriş yapılarak Anadolu''''''''nun Tarihi Coğrafyası hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
2- Anadolu''''''''da ki yerleşim Bölgeleri Aeolia, Troas, Mysia, Lydia İonia, Karia, Lykia, Pamphylia, Pisidia, Kilikia, Phrigia, Kappadokia, Kommagene, Pontus ve Bu bölgelere bağlı yerleşim birimleri ile ilgili detaylı araştırmalar yapılarak bu bölgeler hakkında fikir sahibi olunacaktır.
3- Ege göçleri sonrası Anadolu''''''''nun siyasi, sosyal, kültür ve sanat durumu incelenerek; Şehirlerin topoğrafik kuruluşu hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
4- Anadolu''''''''daki Antik Şehirlerde sosyal yapı ve şehir planları hakkında fikir edinilecektir.
5- Şehrin ögeleri ve örnekleri üzerinde durularak; Şehrin Ögelerini oluşturan Agora, Stoa gibi kavramlara cevap verebilecektir.
6- Bouleuterion, Prytaneion, Tiyatro kavramları incelenerek; mimarisi hakkında detaylı nilgi sahibi olunacaktır.
7- Grek Tiyatrosu, Roma Tiyatrosu, Amphitheater, gibi yapılar mimari açıdan ele alınıp; farkları tartışılacaktır. Grek tiyatrosu ve Roma tiyatrosu arasındaki farkların ne olduğuna cevap verebilecektir.
8- ARA SINAV
9- Stadyum, Hipodrum, Odeion, Auditorium, Propleia, Thesauroi, Altar (Sunak), Tholos, Neympheum, Aquadukt, Gymnasium, Hamam, Heroon, Lahit, Temenos, Evler mimari açıdan ele incelenecektir. Bu yapıların planı, gelişimi ve örnekleri hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
10- Tapınak mimarisi, mimari yapı devirleri, Grek tapınağında alt yapı, tapınak tipleri gibi konular hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
11- Mimari düzenlerden Dor düzeni, Aeol Düzenlerinin yapısı hakkında fikir edinilecektir.
12- İon Düzeni, Korinth Düzeni, Karyatit Düzeni, Kompozit (Karma) Düzen, Korintian-Dorik Düzenlerinin yapısı hakkında fikir edinilecek; farklılıkları tartışılacaktır.
13- Grek bezeme elemanları araştırılıp; Greklerde bezeme konusu hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
14- Anadolu''''''''da Antik kent örnekleri; Efes, Bergama şehirleri, şehir dokusu, mimari yapı örnekleri ile birlikte değerlendirilecektir.
15- YARIYIL SONU SINAVI
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Anadolu arkeolojisine giriş yapılarak; Anadolu''nun Tarihi Coğrafyası hakkında bilgi edinilecektir.
2- Anadolu''daki Yerleşim Bölgeleri olan Aeolia, Troas, Mysia, Lydia İonia, Karia, Lykia, Pamphylia, Pisidia, Kilikia, Phrigia, Kappadokia, Kommagene, Pontus ve Bu bölgelere bağlı yerleşim birimleri hakkında bilgi edinilecektir.
3- Ege göçleri sonrası Anadolu''da siyasi, sosyal, kültür ve sanat yaşamı hakkında bilgi edinip; Şehirlerin topoğrafik kuruluşu yeri tipleri hakkında fikir sahibi olunacaktır.
4- Anadolu''daki Antik Şehirlerde sosyal yapı-Şehir planları ve Şehrin ögeleri ve örnekleri tartışılacak; Şehrin Ögeleriden olan Agora, Stoa hakkında bilgi edinilecektir.
5- Şehrin Ögeleri den olan Bouleuterion, Prytaneion, Tiyatro,Grek Tiyatrosu, Roma Tiyatrosu, Amphitheater yapıları plan ve mimarileriyle ele alınacaktır.
6- Şehrin Ögeleri den olan Stadyum, Hipodrum, Odeion, Auditorium, Propleia, Thesauroi, Altar (Sunak), Tholos, Neympheum, Aquadukt, Gymnasium, Hamam, Heroon, Lahit, Temenos ve Evler hakkında fikir sahibi olunup; Bu yapıların planı, gelişimi ve örneklerini tartışabilecektir.
7- Tapınak mimarisi, mimari yapı devirleri, Grek tapınağında alt yapı, tapınak tipleri hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
8- Mimari düzenler; Dor düzeni, Aeol Düzeni hakkında bilgi edinilecektir.
9- İon Düzeni, Korinth Düzeni, Karyatit Düzeni, Kompozit (Karma) Düzen, Korintian-Dorik Düzen hakkında bilgi sahibi olunup; bunlar arasında farklılıkları tartışabilecektir.
10- Grek bezeme elemanları ve Antik kent örnekleri ele alınarak; Efes, Bergama gibi antik şehirler hakkında bilgi edinilecektir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Alanındaki bilgileri içeren ders kitapları ve diğer kaynaklarla desteklenen bilgilere sahip olma, sahip olduğu bu bilgileri yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, edindiği bilgiyi alanında kullanabilme.
2- Sanat Tarihi araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak sanat eserini tanımlayabilme, sanat eserlerine dini, mitolojik ve ikonografik açıdan bakabilme, analiz ve yorum yapabilme.
3- Bir eserin öz niteliklerinden yola çıkarak dönemin genel özelliklerini ayırt edebilme ve farklı eserler arasında bağlantı kurabilme.
4- Farklı dillerde yer alan epigrafik ve paleografik yazıları okuyabilme ve disiplinler arası çalışma yaparak çözümleyebilme.
5- Bilimsel düşünme becerisi kazanarak analitik düşünebilme.
6- Alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
7- Alanı ile ilgili belgeleme, restitüsyon ve restorasyon yöntemlerini uygulayabilme, plan, kesit, izdüşümü gibi çizim tekniklerini kullanarak çizim yapabilme.
8- Yaşam boyu öğrenmeyle ilişkili olarak kendini sürekli olarak yenileyebilme
9- Kütüphane, arşiv, internet gibi kaynaklardan yararlanma biçimini öğrenme ve alanı ile ilgili gelişmeleri takip edebilme
10- Alan çalışmalarında arazinin yapısına uygun bir çalışma sistemi kurabilme.
11- Kültür varlıklarını koruma ve onarma ile ilgili edindiği bilgileri çağdaş gereksinimler doğrultusunda uygulayabilme, 2863 sayılı kanun çerçevesinde çalışma disiplini sağlayabilme.
12- Sanat eserlerinin ortaya çıkarılması, müze ve sergi gibi topluma açık ortamlarda sergilenmesine yönelik yöntemleri bilme ve uygulayabilme.
13- Çeşitli coğrafyaların uygarlık ve kültürleri arasında bağlantı kurabilme.
14- Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi geliştirebilme.
15- İslami dönem Türk sanatının ortaya koyduğu kültürel mirası öğrenme, tanıma ve tanıtma yeteneği kazandırabilme
16- Tarih öncesi devirler dahil, Orta ve yeni çağlar boyunca Avrupa’daki mimari, resim ve heykel konularında bilgilendirme ve değişen üslupları tanıyabilme yeteneği kazandırabilme.
17- Mimari, seramik, halı-kilim vb. dokumalar, minyatür, hat, çini, maden, resim, heykel, kalem işi, sikke ve vb. başlıca Sanat Tarihi konularında bilgilendirebilme.
18- Sanat Tarihi alanında kültürel mirasın evrenselliğine inanarak kültürlere ve değerlere eşit mesafede olabilme.
19- Saha çalışmalarında Sanat Tarihi yöntem ve teknikleri ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
20- Günümüzde karşılaşılan problemlerden yola çıkarak geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurup, geleceğe dair çıkarımlarda bulunabilme.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 5 25
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 12 12
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     69
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı AKURGAL Ekrem; Anadolu Uygarlıkları-Anadolu Kültür Tarihi, SEVİN Veli ve Diğerleri; Anadolu Uygarlıkları Ansiklopedisi, SEVİN Veli; Anadolu Arkeolojisinin ABC si – Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası, BAYBURTLUOĞLU, Cevdet: Arkeoloji, Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1982. MANSEL Arif Müfid , Ege ve Yunan Tarihi , Türk Tarih Kurumu Yayınları , Ankara , 1971
Yardımcı Kaynaklar BAYRAK M. Orhan; Türkiye Tarihi Yerler Kılavuzu, BELLİ Oktay; Anadolu Uygarlıkları, MEMİŞ Ekrem; Eski Çağ Türkiye Tarihi, UMAR Bilge; İlkçağda Türkiye Halkı-Türkiye Tarihi Yerler kılavuzu- Türkiye’deki Tarihsel Adlar - Türkiye’de Tarihsel Anıtlar, GÜNALTAY Şemsettin; Yakın Şark II – Anadolu, MAİSELS C. Keith; Uygarlığın Doğuşu, KANSU Ş.Aziz; İnsanlığın Kaynakları ve İlk Medeniyetler, ERHAT Azra, Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1978

Ders ile ilgili dosyalar
İndir  -