Giriş | English

Yüksek Lisans > Sosyal Bilimler Enstitüsü > Sağlik Hukuku (tezsiz Yük.lis.) > VETERİNER HEKİMLİĞİ HALK SAĞLIĞI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
VETERİNER HEKİMLİĞİ HALK SAĞLIĞI İkinci düzey 5.1.08 9 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ.DR.HARUN HIZLISOY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ARŞ.GÖR.KÜRŞAT KÖŞKEROĞLU
Dersin veriliş şekli Yüz yüze & Çevrimiçi (pandemi ile ilgili yasal kısıtlamalar olması durumunda)
Dersin amacı Bu derste öğrencilere hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı ile uyumlu olarak önleyici program, biyolojik, fiziksel ve kimyasal tehditler, hastalıkları önleme ve sağlığın ve refahın teşviki ilkeleri, epidemiyoloji, sınıraşan epizootik hastalıklar, zoonotik ve gıda kaynaklı hastalıklar, ortaya çıkan ve yeniden ortaya çıkan hastalıklar, gıda hijyeni ve teknolojisi, gıda kaynaklı enfeksiyonlar, zoonozlar ve zoonotik enfeksiyonları da kapsayan veteriner halk sağlığı konuları ve halk sağlığının korunmasında veteriner hekimlerin görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirilir.
Dersin tanımı Hayvan sağlığı ile ilişkili olarak halk sağlığının korunmasına yönelik uygulamalar ile kriterlerin yanı sıra özellikle bu konuda veteriner hekimlerin görev ve sorumluluklarının açıklandığı derstir.

Dersin içeriği
1- Ders dönemi sonunda dersin öğrenciye kazandıracağı bilgi beceri ve kazanımların vurgulanması. Ders kaynaklarının ve derse ilişkin uygulama ve değerlendirme yöntemlerinin tanıtılması. Tek tıp tek sağlık konsepti ve Veteriner hekimlerin Halk sağlığının korunmasındaki görev ve sorumlulukları
2- Gıda hijyeni ve teknolojisi, gıda kaynaklı enfeksiyonlar, zoonozlar ve zoonotik enfeksiyonlar Gıda kalitesini ve güvenliğini etkileyen Temel bozuklukların değerlendirilmesi
3- Hayvan bakımı ve refahı, hayvan hareketleri ve bildirimi zorunlu ve bildirilebilir hastalıklarla ilgili mevzuat. Gıda Kaynaklı Fiziksel ve Kimyasal Tehditler (Ağır metaller)
4- Seminerler, ödev sunumları ve kendi kendine öğrenme, sunma çalışmaları (SSL)
5- Gıda Kaynaklı Kimyasal Tehditler-(Gıda katkı maddeleri, kimyasal kontaminantlar, vs)
6- Gıda Kaynaklı Biyolojik Tehditler-(Bakteriyel Hastalıklar, Paraziter Hastalıklar)
7- Gıda Kaynaklı Biyolojik Tehditler-(Viral Hastalıklar, Mantar Hastalıkları ve Mikotoksikozis)
8- Ara sınava hazırlanma
9- Halk sağlığı için önemli olan zoonoz (Şap, Veba, Kuduz, SARS, Kuş gribi, Kırım Kongo kanamalı ateşi, Domuz gribi, Deli İnek Hastalığı). Hayvan sağlığı refahı ve halk sağlığı ile uyumlu önleyici programın uygulanması
10- Halk sağlığı açısından önemli zoonozlar(Antraks,Tüberküloz, Brusellozis, Leptospirozis, Listeriozis, E. coli)
11- Halk sağlığı açısından önemli parazitik zoonozlar (Toksoplazmoz, Ekinokokkozis, Sistiserkozis, vs.)
12- Epidemiyoloji, sınır aşan epizootik hastalıklar, zoonotik ve gıda kaynaklı hastalıklar, ortaya çıkan ve yeniden ortaya çıkan hastalıklar (Yeni ve Tekrarlayan Hastalıklar, Transgresif hastalıklar), önleme yöntemlerini kapsayan veteriner halk sağlığı.
13- Gıda güvenliği, gıda güvenirliği, Marazi Madde Alma, Muhafaza Etme ve Gönderme
14- Gıda üretim tesislerinde Hijyen ve Sanitasyon uygulamaları, HACCP, GMP Uygulamaları, Çevre Sağlığı
15- Final sınavına hazırlık denetimli kendi kendine öğrenme
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Ders dönemi sonunda dersin öğrenciye kazandıracağı bilgi beceri ve kazanımları bilir.
2- Zoonoz Hastalıklar, koruma kontrol
3- Tek tıp Tek Sağlık Konsepti
4- Halk sağlığı açısından biyolojik, kimyasal ve fiziksel riskler
5- Çevre sağlığı, hijyen ve sanitasyonun korunmasına yönelik önlemler
6- Veterinerlik biliminin ilerlemesini sağlamak, veteriner halk sağlığı ve hayvan bakımının kalitesini geliştirmek, mesleki becerilerini kullanmak.
7- Bildirimi zorunlu, tazminatlı ve zoonotik enfeksiyonların muhtemel belirtileri hakkında ilgili makamları bilgilendirmek,dahil gerekli önlemleri almak.
8- Türe özgü ve kabul edilmiş hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı standartlarına uygun önleyici programlar önermek ve uygulamak.
9- Hayvan bakımı ve refahı, hayvan hareketleri ve bildirimi zorunlu ve tazminatlı hastalıklar hakkında mevzuat.
10- Epidemiyoloji, sınır aşan epizootik hastalıklar, zoonotik ve gıda kaynaklı hastalıklar, ortaya çıkan ve yeniden ortaya çıkan hastalıklar, gıda hijyeni ve teknolojisi ile ilgili veteriner halk sağlığı konuları.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 1 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 15 1 15
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 8 1 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 1 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     75
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 70
Kısa sınav 0 20
Ödev 0 10
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Burhan Dinçer, Belgin Sarımehmetoğlu. (2011). Veteriner Halk Sağlığı.
Yardımcı Kaynaklar Mustafa Tayar, Ender Yarsan. (2014) Veteriner Halk Sağlığı. Dora yayıncılık.

Ders ile ilgili dosyalar