Giriş | English

Lisans > Tip Fakültesi > Tip > LABORATUVAR SONUÇLARININ YORUMLANMASI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi D.TİPİ AKTS kredisi Ders bilgileri
LABORATUVAR SONUÇLARININ YORUMLANMASI Birinci düzey ELK314 Seçmeli 6 1.00 1.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. CEVAT YAZICI
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. CEVAT YAZICI
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Öğretim Görevlisi Dr. Hatice Saraçoğlu
Dersin veriliş şekli Teorik. Vaka tartışma.
Dersin amacı Öğrencilerin laboratuvar test sonuçlarını kullanarak hastalık ön tanısı/tanısı koyabilme becerisi kazanmaları
Dersin tanımı Bu kurs öğrencilere test sonuçlarının yorumunu, ölçüm metodlojisini, testlerin klinik önem ve anlamını öğretmeyi amaçlamaktadır.

Dersin içeriği
1- Kan glukozunun düzenlenmesi, Diyabet ve hipoglisemi, tolerans testleri, vücut sıvılarında bulunan glukozun ölçüm yöntemleri
2- Vücut sıvılarında amino asitler, aminoasidüri, (primer-sekonder), neonatal tarama, analitik süreçler, metabolizma bozuklukları, klinik önemi, testler.
3- Proteinler: Genel öneriler/hemodilüsyon, total serum proteinleri, tayin yöntemleri, proteinlerin elektroforetik phoretic ayrımı, ayrımda bulunan özel örnekler, albumin, klinik anlamı, tayin yöntemleri, klinikle ilişkili diğer özel proteinler, normal (Referans) değerler, diğer vücut sıvılarında bulunan proteinler.
4- Lipidler: Giriş, analitik ve klinik önem, lipid transport mekanizmaları, lipoproteinler, sınıflandırma, HDL, LDL,önemi, kolesterol, trigliserit. ölçüm yöntemleri ve normal (referans) değerler.
5- Karaciğer (KC) fonksiyonları: Genel öneriler, karaciğer patolojileri, bilirubin metabolizması, hastalıklar esnasında KC fonksiyon testlerinde ki değişimler, KC fonksiyon testleri, bilirubin ölçümü, hepatobilier enzimler ve tanısal önemi: Alkalen fosfataz,transaminaz, gama-Glutamil transferazlar, 5''''-nükleotidazlar, diğer hapatik analitler: kolesterol, trigliserit, serum proteinleri, üre, amonyak.
6- Elektrolitler: Vücut fonksiyonları ile klinik ilişkisi, sodyum, potasyum, klorür, bikarbonat. Eksiklikleri ile ilişkili kilnik durumlar. ölçüm yöntemleri.
7- Kalsiyum ve inorganik fosfat: Fizyolojik önemi, Ca/P metabolizmasının düzenlenmesi, ölçüm yöntemleri, normal (Referans) değerler. Normokalsemi ve normofosfatemi ile seyreden hastalıklar.
8- Böbrek fonksiyonları: Glomerular fonksiyon, patoloji. Böbrek fonksiyonlarına yaklaşımlar: değerlendirme, glomerular filtrasyon hızını tayin etmede kullanılan maddeler ve tercih nedeni: Kreatinin. Anormal maddelerin varlığının değerlendirilmesi: Üre, kreatinin, ürik asit. ölçüm yöntemleri.
9- Gastrointestinal fonksiyonlar: Gastrik fonksiyon, Gastrointestinal sistem enzimleri ve hormonları: Gastrin, Sekretin, diğer peptitler.
10- Endokrin fonksiyon testleri: Genel düşünceler, hormon testlerinin metodolojisi, Bioassay/modern testler, RIA, IRMA, EIA, ELISA, tiroid hormon sentezi, salgılanması, metabolizması. T3, T4, TSH, serbest T3, TBG ölçüm yöntemleri.
11- -
12- -
13- -
14- -
15- -
16- -
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Bu programın sonunda her bir katılımcı şunları yapabilmeli/söyleyebilmelidir: En az 3 laboratuvar numunesi toplama prosedürünün adını ve gerekçesini
2- En az 5 hematoloji testinin adını ve gerekçesini
3- En az 2 kardiyak enzim lab. testinin ve 3 serum elektrolit testinin adını ve gerekçesini
4- En az 3 rutin idrar analizi parametresinin adını ve gerekçesini
5- En az 5 karaciğer fonksiyon testinin adını ve gerekçesini
6- En az 2 tiroid fonksiyon testinin adını ve gerekçesini
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan bedeninin normal fiziksel ve psikolojik işleyişinin ana basamaklarını bilir.
2- Fiziksel, biyolojik, kültürel ve sosyal çevre faktörlerinin insan sağlığına etkilerini açıklayabilir. Bireyleri çevresiyle bir bütün olarak değerlendirir.
3- Hastalık ve yaralanmaların hücre, doku ve organlarda oluşturduğu yapısal ve fonksiyonel değişiklikleri ve bunların yol açtığı semptom ve bulguları açıklayabilir.
4- Çağdaş hekimlik anlayışına uygun hasta yönetiminin gerektirdiği hekimlik becerilerini (tanı, tedavi, izlem, rehabilitasyon ve acil girişim) bilir ve uygular.
5- Tıbbi uygulamalarını maliyet – etkili yaklaşımlara dayandırır.
6- Sevk edilmesi gereken hastaları seçebilir ve uygun koşullarda sevk edebilir.
7- Birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri bilir ve uygular.
8- Sağlık hizmetlerinin sunumunda güncel uygulamaları ve hukuki düzenlemeleri bilir.
9- Mevcut düzenlemelere uygun şekilde tıbbi ve adli kayıt tutabilir ve gerekli bildirimleri yapabilir.
10- Mesleğini uygularken hastalar, hasta yakınları, meslektaşları, diğer sağlık çalışanları ve diğer paydaşlarla etkin iletişim kurar.
11- İnsani ve mesleki değerlerle etik ilkelere uygun davranır.
12- Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
13- Hekimlik mesleğinde yaşam boyu öğrenmenin önemini bilir, farklı kaynaklardan güvenilir bilgiye ulaşabilir ve elde ettiği bilgileri eleştirel yaklaşımla yorumlayabilir.
14- Sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanılan alet ve cihazlar hakkında bilgi sahibidir, birinci basamak koşullarında kullanılması beklenen alet ve cihazları kullanabilir.
15- Bilimsel araştırma planlayabilir, verileri toplayabilir, değerlendirebilir, araştırma raporu hazırlayabilir, hazırladığı raporu yurt içi veya yurt dışı bir dergide yayınlayabilir veya bir bilimsel toplantıda sunabilir.
16- Türkçeyi doğru ve etkili biçimde kullanır.
17- En az bir yabancı dili; mesleksel literatürü anlayacak, yorumlayacak ve öğrendiklerini hekimlik uygulamalarına taşıyabilecek düzeyde kullanabilir.
18- Temel yöneticilik ve liderlik becerilerine sahiptir.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 1 1 1
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 2 2
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     35
AKTS     1.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1-Introduction to Clinical Biochemistry Interpreting Blood Results. Dr. Graham Basten. https://www.fulviofrisone.com/attachments/article/415/introduction-to-clinical-biochemistry.pdf 2-Öğretim üyesi ders notları
Yardımcı Kaynaklar 1-Mosby''''''''s Manual of Diagnostic and Laboratory Tests, 5th Edition By Kathleen Deska Pagana, PhD, RN and Timothy J. Pagana, MD, FACS 2-Basic skills in interpreting laboratory data. Author: Mary Lee; American Society of Health-System Pharmacists. Publisher: Bethesda, Md. : American Society of Health-System Pharmacists, ©2013.

Ders ile ilgili dosyalar