Giriş | English

Doktora > Sosyal Bilimler Enstitüsü > Turizm İşletmeciliği (doktora) > TURİZMDE YENİLİK YÖNETİMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TURİZMDE YENİLİK YÖNETİMİ Üçüncü düzey TUR807 Seçmeli 1 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN ÇALHAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR.ÖĞR.ÜYESİ HARUN ÇALHAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı YOK
Dersin veriliş şekli YÜZ YÜZE
Dersin amacı Dersin temel amacı öğrencilerin turizm sektörünün dinamik yapısı içerisinde inovasyon faaliyetlerinin turizm işletmeleri açısından önemini ve gerekliliğini anlamasını sağlamak ve inovasyon geliştirme süreçlerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Dersin tanımı Ders kapsamında, inovasyon kuramları, turizmde inovasyon türleri, turizmde inovasyonun öncülleri, inovasyon geliştirme süreçleri, inovasyon geliştirmenin önündeki engeller ve güncel inovasyon uygulamaları ve örnekleri incelenmektedir.

Dersin içeriği
1- Bilgi, yaratıcılık ve inovasyona giriş
2- İnovasyon kavramı ve kuramları
3- Turizmde farklı kuramlara dayalı inovasyon sınıflandırmaları
4- Rekabet ve inovasyon
5- Turizm inovasyonunda düzenlemeler ve hukuki boyutlar
6- Ulusal inovasyon sisteminde turizmin yeri
7- Turizmde işletme türleri ve inovasyon faaliyetleri
8- Girişimcilik ve inovasyon
9- İnovasyon geliştirmenin öncülleri
10- İnovasyon geliştirme süreci
11- İnovasyon geliştirmenin önündeki engeller
12- İnovasyon başarısızlıklarının nedenlerine yönelik tartışma
13- Turizm sektöründe teknolojik gelişmeler ve inovasyon ilişkisi
14- Turizm sektörüne yönelik sanal inovasyon geliştirme egzersizleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Bilgi, yaratıcılık ve inovasyon kavramlarını ve ilişkisini bilir.
2- Temel inovasyon kuramlarını bilir.
3- İnovasyonların sınıflandırmasını ve turizmde inovasyon türlerini bilir.
4- Turizm işletmelerinde inovasyon geliştirme süreçlerini bilir.
5- İnovasyon ve rekabet, inovasyon ve işletme performansı ilişkilerini ve önemini bilir.
6- İnovasyon geliştirmenin önündeki engelleri ve başarısızlık nedenlerini bilir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm alanında mevcut kavram ve fikirleri yakın ve farklı alanlardaki gelişim ve değişimleri de dikkate almak suretiyle bilimsel metotlar kullanarak değerlendirme ve yeni kavram ve fikirlerin oluşmasına katkıda bulunma.
2- Turizm işletmeciliği alanında mevcut ve olası problem, soru ve tartışmaları stratejik yönlerini de dikkate alarak paydaşların ihtiyaçları çerçevesinde değerlendirme.
3- Turizme örnek teşkil edebilecek ana akım alanlardan da faydalanarak turizm alanına ışık tutacak yeni bilgilerin ortaya çıkmasına katkı sağlama.
4- Turizm alanında teori ve uygulamaya dönük özgün bilgi, kavram ve fikirlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunma.
5- Turizm alanında yeni bilgi ve yöntemlerin oluşmasına katkı sağlama.
6- Turizm işletmeciliği alanında sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmek için yeni modeller oluşturma veya ana akım alanlardan uygun olabilecek modelleri uyarlama.
7- Turizm alanında özgün proje oluşturabilme ve/veya mevcut projelere değer oluşturabilecek şekilde katkı sağlama.
8- Turizm alanındaki karmaşık teorik ve uygulamaya dönük problemleri tespit edebilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri sunabilme.
9- Bağımsız olarak araştırma tasarlama, yürütme ve sonuca erdirebilme kabiliyetini geliştirmeye yardımcı olma.
10- Akademik çalışmaları yönlendirme ve yönetebilme kabiliyeti geliştirmek için yardımcı olma.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 4 2 8
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 5 10
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 3 5 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 14 1 14
Toplam iş yükü     151
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 14 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Tourism and Innovation, C. Michael Hall and Allan M. Williams, Routledge. OECD OSLO MANUEL: GUIDELINES FOR COLLECTING AND INTERPRETING INNOVATION DATA.
Yardımcı Kaynaklar The Future of Tourism: Innovation and Sustainability, Eduardo Fayos-Sola and Chris Cooper, Springer.

Ders ile ilgili dosyalar