Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
EGZERSİZ VE BESLENME |
Birinci düzey |
BSÖ 407 |
Zorunlu |
7 |
3.00 |
3.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. NAZMİ SARITAŞ
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. NAZMİ SARITAŞ
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Yok
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze, online, Anlatım yöntemi, soru cevap yöntemi
|
Dersin amacı
|
Sporcu performansının önemli bir parçası olan sporcu beslenmesi ile ilgili temel ilkeleri, performansı artırmaya yönelik beslenme uygulamalarını ve ergojenik destekleri, vücut bileşimini özel durumdaki sporcuların beslenme özelliklerini öğretmek. Sağlıklı beslenme kurullarını öğretip, egzersiz öncesi ve sonrası nasıl besleneceğinin kavranması.
|
Dersin tanımı
|
Sağlık ve beslenme ilişkisi kurup, sporcuların enerji ve makro besin öğeleri, sporcuların mikro besin öğeleri, antrenman/müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri, sıvı tüketiminin önemi, ergojenik yardım, vücut kompozisyonu ve ağırlık kontrolü, farklı koşullarda egzersizde beslenme özellikleri.
|
1- |
Beslenme ve sporcu beslenmesine tanımı ve amaçları, spor, egzersiz, fiziksel aktivite ile ilgili temel kavramlar
|
2- |
Karbonhidrat metabolizması ve spordaki önemi
|
3- |
Karbonhidratların sporcu beslenmesindeki yeri
|
4- |
Sporda proteinlerin kullanımı
|
5- |
Sporda yağların kullanımı
|
6- |
Sporda Vitaminlerin kullanımı
|
7- |
Sporda minerallerin kullanımı
|
8- |
Sporda su ve sıvı tüketimi
|
9- |
Sporcu içecekleri ve enerji içecekleri
|
10- |
Sporcularda enerji gereksinimleri ve enerji sistemleri
|
11- |
Sporcularda müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme
|
12- |
Sporcularda vücut kompozisyonu ve ağırlık kontrolü
|
13- |
Ergojenik yardım ve doping
|
14- |
Menü planlama yöntemleri
|
15- |
Final sınavı
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Beslenmenin önemini açıklar.
|
2- |
Sporcularda beslenmenin önemi açıklar.
|
3- |
Makro besin öğelerini ve özelliklerini karşılaştırır.
|
4- |
Enerji vermeyen besin öğelerinin özelliklerini açıklar.
|
5- |
Antrenman-müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında beslenme özelliklerini kavrar.
|
6- |
Ergojenik yardımcılar ve doping yapan maddelerin karşılaştırmasını yapar.
|
7- |
Sporcularda vücut ağırlığı problemlerine karşı çözüm üretebilir.
|
8- |
Antrenman dönemlerine göre menü planlayabilir.
|
9- |
Sporda su ve sıvı kullanımının önemini açıklar.
|
10- |
Sporcu ve enerji içecekleri arasındaki farklı açıklar.
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Beden eğitimi ve spor alanının belli başlı kavramlarını, varsayımlarını, tartışmalarını, araştırma ve inceleme yöntemlerini kullanır.
|
|
2- |
Beden eğitimi ve spor öğretimine uygun planlama yapar.
|
|
3- |
Beden eğitimi ve spor öğretiminde planları uygular.
|
|
4- |
Beden eğitimi ve spor öğretiminde özel gereksinimli öğrencilere yönelik planlamalar yapar.
|
|
5- |
Beden eğitimi ve spor alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
|
6- |
Alanı ile ilgili bilgi ve düşüncelerini akıcı ve anlaşılır şekilde ifade eder.
|
|
7- |
Fiziksel aktivite ve sağlık ile ilgili güncel bilgileri analiz eder.
|
|
8- |
Beden eğitimi ve spor alanındaki araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır.
|
|
9- |
Beden eğitiminde kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanır.
|
|
10- |
Öğretmenlik mesleği ile ilgili kavramları analiz eder.
|
|
11- |
Öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine yönelik yaptığı ölçme değerlendirme sonuçlarını analiz edebilme ve öğrencilere gerekli geri bildirimleri sağlayabilir.
|
|
12- |
Öğrencilerin aktif biçimde ders katıldığı, anlamlı ve kalıcı öğrenmenin oluştuğu, öğrencinin kendini güvende hissettiği bir öğrenme ortamı oluşturabilme için gerekli olan birey ve grup yönetimi ilke ve stratejilerini uygulayabilir
|
|
13- |
Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar
|
|
14- |
Alanıyla ilgili genel kültür bilgisine yönelik konuları bilir.
|
|
15- |
Öğretmenlik mesleği için geçerli olan etik kurallara her zaman uygun davranabilir.
|
|
16- |
Toplumda spor kültürünün oluşturulması, farklı sporların tanıtılması ve spora katılımın yaygınlaştırılması için geçerli stratejiler geliştirebilir.
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
3
|
4
|
12
|
Ödevler
|
2
|
4
|
8
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
2
|
4
|
8
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
4
|
4
|
Ara sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
4
|
4
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
1
|
4
|
4
|
Toplam iş yükü
|
|
|
70
|
AKTS
|
|
|
3.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Ders Notları
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Ersoy, G (2012) Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara Pehlivan, A (2017) Sporda Beslenme. Bedray Yayıncılık Maughan, R.J., Nutrition in Sport, MPG Books LTD, GB, 2001. Clark,N., Sports Nutrition Guidebook, (second ed.), Human Kinetics, USA, 1997. Williams, H.M., Nutrition for Fitness and Sport, Brown Benchmark, USA, 1995.
|
|