Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
ÖRTÜALTI SEBZECİLİĞİ |
İkinci düzey |
BB307 |
|
5 |
4.00 |
4.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. HALİT YETİŞİR
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. HALİT YETİŞİR
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
ARŞ. GÖR. HASAN TALHA ÜNSAL
|
Dersin veriliş şekli
|
YÜZ YÜZE
|
Dersin amacı
|
Örtüaltı tarımı ile ilgili temel bilgileri edinerek, önemli sebzelerin (Domates, biber, Patlıcan, Karpuz, Hıyar, Kavun) örtüaltı yetiştiricilinde anlatılmasıdır
|
Dersin tanımı
|
Örtüaltı tarımının tarihçesi, tarımdaki yeri ve önemi, bitkisel
üretimde kullanılan örtü tipleri, seraların sınıflandırılması, sera
yerinin seçimini etkileyen faktörler, sera planlamasının temel
prensipleri, sera yapı malzemeleri ve yapı elemanları, sera klima
düzenlemesi, sera toprağının hazırlanması, sera bitkilerinde sulama
ve drenaj sistemleri, topraksız kültür sistemleri, Örtüaltına bazı
önemli sebzelerin yetiştiriciliği kapsayan bir derstir.
|
1- |
Örtüaltı yetiştiriciliği ve tanımı,
|
2- |
Dünyada ve ülkemizde örtüaltı yetiştiriciliği rakamları
|
3- |
Yüzey örtüleri ve plastik tüneller (alçak, yüksek)
|
4- |
Seraların sınıflandırılması
|
5- |
Sera yerinin seçiminde etki eden faktörler
|
6- |
Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken
konular
|
7- |
Sera klima düzenlemesi
|
8- |
Seralarda toprak hazırlama
|
9- |
Seralarda sulama ve gübreleme
|
10- |
Örtüaltında domates yetiştiriciliği
|
11- |
Örtüaltında domates yetiştiriciliği
|
12- |
Örtüaltında hıyar yetiştiriciliği
|
13- |
Örtüaltında hıyar yetiştiriciliği
|
14- |
Örtüaltı biber yetiştiriciliği
|
15- |
Örtüaltı biber yetiştiriciliği
|
16- |
Örtüaltı patlıcan yetiştiriciliği
|
17- |
Örtüaltında kavun yetiştiriciliği
|
18- |
Örtüaltında kavun yetiştiriciliği
|
19- |
Örtü altı marul yetiştiriciliği
|
20- |
Topraksız tarım
|
1- |
Örtüaltı sebze yetirtirciliğinin tarihini ve tarımdaki yeri ve önemini bilir.
|
2- |
Ülkemizin örtüaltı yetiştiricilikteki mevcut durumunu ve potansiyelini bilir.
|
3- |
Örtüaltı tarımında kullanılan sistemleri, ekipmanları ve ortamları öğrenir.
|
4- |
Örtüaltı tarımında kullanılan yetiştirme yerlerini tanır.
|
5- |
Örtüaltı yetiştiriciliğinde kullanılan kültürel uygulamaları öğrenir.
|
6- |
Örtü altı domates yetiştiriciliğini bilir.
|
7- |
Örtü altı biber yetiştiriciliğini bilir.
|
8- |
Örtü altı patlıcan yetiştiriciliğini bilir.
|
9- |
Örtü altı karpuz, kavun, hıyar yetiştiriciliğini bilir.
|
10- |
Örtü altı marul yetiştiriciliğini bilir.
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
|
|
2- |
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
4
|
56
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
1
|
14
|
Ödevler
|
2
|
2
|
4
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
6
|
1
|
6
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
1
|
5
|
5
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
20
|
20
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
118
|
AKTS
|
|
|
5.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
70
|
Kısa sınav
|
6
|
20
|
Ödev
|
2
|
10
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu, resimlerle ve videolar ile zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu ve çıktılar
|
Yardımcı Kaynaklar
|
A. SEVGİCAN 2002. Örtüaltı Sebzecililiği Cilt I. EÜ Ziraat Fakültesi
Yayınları No : 528, İzmir.
Ü. ERTEKİN 2002. Seracılık ve Örtüaltı Yetiştiriciliği. , ISBN 975-96291-0-0 Antalya
Ü. ERTEKİN (1997) Örtüaltı Domates Yetiştiriicliği Mars Mat. Ankara.
|
|