Giriş | English

Yüksek Lisans > Sosyal Bilimler Enstitüsü > Tarih (yüksek Lisans) > TURİZMDE RİSK VE KRİZ YÖNETİMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TURİZMDE RİSK VE KRİZ YÖNETİMİ İkinci düzey TUR805 1 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET UMUR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞRETİM ÜYESİ MEHMET UMUR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok.
Dersin veriliş şekli Yüz yüze.
Dersin amacı Turizmde karşılaşılabilecek riskler ve meydana gelebilecek krizler hakkında bilgi sahibi olmak ve bu konularda çözümler üretebilmek.
Dersin tanımı Hem turizm sektöründe hem de genel anlamda turizm faaliyetlerinde karşılaşılabilecek riskler ve meydana gelebilecek krizler hakkında kapsamlı bilgi ve beceri kazandırmak.

Dersin içeriği
1- Kriz Kavramı
2- İşletmeler Açısından Kriz Yaratan Faktörler
3- Kriz Sürecinin Aşamaları Etkileri ve Kriz Yönetimi Kavramı
4- Krize Yanıt Süreci
5- Kriz Öncesi Yapılacak Çalışmalar
6- Kriz Anında Yapılacak Çalışmalar
7- Kriz Sonrası Yönetim ve Örnek Olayla
8- Kriz İletişim Süreci
9- Kriz İletişiminde Yeni Medya.
10- Risk Kavramı
11- Risk Yönetimi Kavramı
12- Risk Profilleri
13- Risk Yönetiminde Kullanılan Yöntemler
14- Turizmde Risk ve Kriz Yönetimi ile ilgili çalışmaların incelenmesi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Risk ve kriz kavramlarını bilir.
2- Turizm alanındaki risk ve kriz yönetimi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi sahibi olur.
3- Hem turizm sektöründe hem de genel anlamda turizm faaliyetlerinde karşılaşılabilecek riskler hakkında kapsamlı bilgi ve beceri kazanır.
4- Hem turizm sektöründe hem de genel anlamda turizm faaliyetlerinde meydana gelebilecek krizler hakkında kapsamlı bilgi ve beceri kazanır.
5- -
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Tarih Bölümü mezunları, alanlarında karşılaştıkları ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2- Tarih Bölümü mezunları, edindikleri ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilirler.
3- Tarih Bölümü mezunları, alanları ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşır
4- Tarih Bölümü mezunları, alanlarında kazandıkları yeterliliklere dayalı olarak, güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
5- Tarih Bölümü mezunları, bir yabancı dili kullanarak Tarih Bilimi alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır.
6- Tarih Bölümü mezunları, alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve bilgi teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
7- Tarih Bölümü mezunları, alanı ile ilgili bilgilerin uygulanması sürecinde etik değerleri gözetir.
8- Tarih Bölümü mezunları, alanlarında sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar.
9- Tarih Bölümü mezunları, alanlarında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.
10- Tarih Bölümü mezunları, alanlarındaki ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar.
11- Tarih Bölümü mezunları, çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır
12- Tarih Bölümü mezunları, alanlarında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
13- Tarih Bölümü mezunları, alanı ile ilgili sorunlara yönelik olarak çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekler ve bu verileri ilgili alanda bulunan uzman olan ve olmayan kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçlarıyla paylaşır
14- Tarih Bölümü mezunları,yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
15- Kalite yönetim ve süreçlerine uygun davranır ve katılır
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 14 1 14
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 10 10
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     144
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Crisis Management in Tourism Editör: Eric Laws, Bruce Prideaux, K. S. Chon (2007). Risk and Safety Management in the Leisure, Events, Tourism and Sports Industries Yazarlar: Mark Piekarz, Ian Jenkins, Peter Mills (2015).
Yardımcı Kaynaklar Alan ile ilgili makale ve bildiriler

Ders ile ilgili dosyalar