Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > TEMEL İŞLEMLER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TEMEL İŞLEMLER Birinci düzey GM 307 Zorunlu 5 5.00 5.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR.TUĞBA DURSUN ÇAPAR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. TUĞBA DURSUN ÇAPAR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüzyüze
Dersin amacı Gıda Mühendisliği öğrencilerine gıda işleme ve muhafazasında kullanılan temel işlemler hakkında bilgi vermek, gıda proseslerinde uygulanan temel işlemler ile ilgili mühendislik problemlerini analiz ve çözümleme yöntemlerini öğretmek.
Dersin tanımı Isıl işlemler, psikrometrik grafik, kurutma, evaporasyon, dondurma-çözdürme, kristalizasyon, ekstraksiyon, distilasyon, absorpsiyon-adsorpsiyon, karıştırma, filtrasyon ve boyut küçültme gibi gıda proseslerinde uygulanan temel işlemlerin matematiksel olarak incelenmesi ve gerekli analiz ve hesaplamaların yapılabilmesi

Dersin içeriği
1- Temel işlemler kavramları
2- Isıl işlem hesaplamaları (D, Z, F değerleri)
3- Isıl işlem hesaplamaları (formül ve grafik yöntemi)
4- Isı değiştiriciler
5- Evaporasyon (Tek etkili)
6- Evaporasyon (Çok etkili)
7- Ara Sınav
8- Psikrometri
9- Kurutma hesaplamaları
10- Kurutma hesaplamaları
11- Dondurma hesaplamaları
12- Soğukta muhafaza
13- Memran prosesleri
14- Final Sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Matematiksel prensipleri teknik problemlerin çözümüne aktarabilme
2- Problem çözümünde mantık kullanma ve problemleri farklı açılardan analiz etme yeteneğini kazanma
3- Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini kavrama
4- Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme
5- Psikrometrik cetvel ve gıda kurutma işlemlerinde kullanımını yapabilme
6- Kurutma prosesinin temel ilkelerini açıklama ve kurutma problemlerini çözebilme
7- Tek etkili ve çok etkili evaporasyonun hesaplarını yapabilme
8- Dondurma prosesinin temel ilkelerini açıklama ve dondurma problemlerini çözebilme
9- Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 8 10 80
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 5 25
Ödevler 1 2 2
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 5 2 10
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     121
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 5 15
Ödev 2 5
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Introduction to Food Process Engineering / P. G. Smith, Kluwer Academic /Plenum Pub., 2003.
Yardımcı Kaynaklar Introduction to Food Engineering / R.Paul Singh, Dennis R. Heldman, 3rd ed.-- Amsterdam: Academic Press, 2003

Ders ile ilgili dosyalar
İndir  Introduction to Food Engineering