Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE SÜRÜ YÖNETİMİ |
Birinci düzey |
ZT 448 |
|
8 |
2.00 |
2.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE YILMAZ ADKINSON
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
YRD.DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Arş. Gör. Selma BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
|
Dersin veriliş şekli
|
Teorik
|
Dersin amacı
|
Bir hayvancılık işletmesini yönetebilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak
|
Dersin tanımı
|
Bir hayvancılık işletmesini yönetebilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırılması
|
1- |
Dersin tanıtılması.
|
2- |
Hayvancılık çiftliği kurulması konusunda Türkiye’deki yasal düzenlemeler.
|
3- |
İşletmecilik ve Tarımsal işletmecilik kavramları ve kapsamları.
|
4- |
İşletme, Tarım ve Hayvancılık işletmesi kavramları.
|
5- |
İşletme ve Hayvancılık işletmelerinin sınıflandırılması.
|
6- |
Hayvancılık işletmelerinin özellikleri ve diğer işletmelerle farklı yönleri.
|
7- |
Hayvancılık işletmelerinin çalışmalarını etkileyen faktörler.
|
8- |
Ara sınav
|
9- |
Hayvancılık işletmesinin kuruluşu, Kuruluş yeri seçimi.
|
10- |
Fizibilite ve proje hazırlama.
|
11- |
Süt sığırcılığı işletmelerinde sürü yönetimi ve planlama.
|
12- |
Kârlı bir süt sığırcılığı işletmesi için yapılması gerekenler.
|
13- |
Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
|
14- |
Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
|
15- |
Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
|
16- |
Sınav
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Türlere (büyükbaş, küçükbaş ve kanatlılar ) ve verim yönüne göre hayvancılık işletme tipleri, üretim teknikleri, sürü yönetimi
|
2- |
Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık işletmelerinin teknik özelliklerini bilir
|
3- |
Söz konusu hayvan türlerinin yetiştirilmesi, bakım ve yönetimine ilişkin teknik bilgileri kazanır
|
4- |
Hayvancılık işletmelerinde verimliliği ve karlılığı etkileyen bakım yönetim ve sürü yönetimine ilişkin kritik noktaları bilir, problemleri öngörebilir
|
5- |
-
|
6- |
-
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
İşletmeciliğin temel kavramlarını açıklar.
|
|
2- |
İşletmenin yönetim, pazarlama, üretim, muhasebe, finansman, insan kaynakları yönetimi, halkla ilişkiler ve araştırma geliştirme gibi temel fonksiyonları arasındaki ilişkileri kurar.
|
|
3- |
İşletmenin temel fonksiyonlarına sistem bakış açısıyla bakar ve bu fonksiyonların bütüne yaptıkları katkıyı açıklar.
|
|
4- |
İşletmenin ilgili fonksiyonlarına yönelik yasal ve etik kuralları listeler ve uygular.
|
|
5- |
İşletme biliminin gelişimine katkıda bulunan “yönetim-örgüt kuramlarını” açıklar ve bu kuramların uygulamadaki yerini tartışır.
|
|
6- |
Tüm örgütler için sözkonusu olan temel yönetim sürecini (planlama, organizasyon, yürütme, koordinasyon, kontrol) tasarlar.
|
|
7- |
İşletme faaliyetlerini etkileyen ve bu faaliyetlerden etkilenen insan davranışlarının gerisinde yatan nedenleri algı, tutum ve niyet ilişkisi kurarak açıklar.
|
|
8- |
Yeni iş-işletme kurma süreçlerini tasarlar ve geliştirir.
|
|
9- |
İşletmelerin bağlamsal koşullarında meydana gelen değişimleri analiz ederek, tüm işletme fonksiyonlarına yönelik stratejik alternatifler tasarlar ve stratejik plan yapar.
|
|
10- |
İşletmenin paydaşlarıyla olan ilişkilerini anlar ve paydaş memnuniyetinin artırılmasına yönelik öneriler geliştirir.
|
|
11- |
Sözlü ve yazılı iletişim kurma tekniklerini ve bunlarla ilgili teknolojileri kullanmayı öğrenir ve uygular.
|
|
12- |
Bilimsel bir araştırmayı bağımsız şekilde tasarlar, uygular ve sonuçlarını yorumlar.
|
|
13- |
İşletmelerdeki temel iş yapma süreçlerini tanımlar ve bu süreçleri kalite standartları çerçevesinde yürütür.
|
|
14- |
Belirsizliğin ve riskin yüksek olduğu gerçek iş ortamında, analitik düşünür ve problemleri çözer.
|
|
15- |
İşletmenin mali tablolarını hazırlayarak analiz eder.
|
|
16- |
Bir işletmede gerçekleşen işlemlerin muhasebe kayıtlarını yapar ve denetler.
|
|
17- |
Ulusal ve uluslararası piyasaları takip ederek finansal kararlar alır.
|
|
18- |
Ulusal ve uluslararası boyutlarda farklı pazar koşullarına ve müşteri potansiyeline uygun, etkin ve yaratıcı pazarlama karması stratejileri geliştirir.
|
|
19- |
Uluslararası gelişmeleri takip edecek düzeyde yabancı dil bilir.
|
|
20- |
ECDL (European Computer Driving Licence)/ICDL de (International Computer Driving Licence) yedi modüle karşılık gelen temel/orta/ileri düzey bilgisayar kullanım yetkinliği elde eder.
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
5
|
2
|
10
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
2
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
62
|
AKTS
|
|
|
2.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
60
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
1. 9 Ağustos 2006 tarih ve 26524 sayılı Resmi gazete. (Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Yönetmeliği)
2. Rehber, E. 1993.Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. UÜ Güç. Vak. Yay. No: 84. UÜ Basımevi. (2, 3, 4 ve 6. Bölümleri) (s. 3-20, s. 40-45).
3. Erkuş, A. ve Rehber, E. 1988. Proje Hazırlama Tekniği. Ank. Ün. Zir.Fak. Yay: No: 1085. (s. 38-41).
4. Kumlu, S.2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yayınları. Yay. No:3
|
Yardımcı Kaynaklar
|
1. 9 Ağustos 2006 tarih ve 26524 sayılı Resmi gazete. (Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Yönetmeliği)
2. Rehber, E. 1993.Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. UÜ Güç. Vak. Yay. No: 84. UÜ Basımevi. (2, 3, 4 ve 6. Bölümleri) (s. 3-20, s. 40-45).
3. Erkuş, A. ve Rehber, E. 1988. Proje Hazırlama Tekniği. Ank. Ün. Zir.Fak. Yay: No: 1085. (s. 38-41).
4. Kumlu, S.2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yayınları. Yay. No:3
|
|