Giriş | English

Lisans > Ziraat Fakültesi > Zootekni > HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE SÜRÜ YÖNETİMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE SÜRÜ YÖNETİMİ Birinci düzey ZT 448 Seçmeli 8 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE YILMAZ ADKINSON
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş. Gör. Selma BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Bir hayvancılık işletmesini yönetebilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak
Dersin tanımı Bir hayvancılık işletmesini yönetebilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırılması

Dersin içeriği
1- Dersin tanıtılması.
2- Hayvancılık çiftliği kurulması konusunda Türkiye’deki yasal düzenlemeler.
3- İşletmecilik ve Tarımsal işletmecilik kavramları ve kapsamları.
4- İşletme, Tarım ve Hayvancılık işletmesi kavramları.
5- İşletme ve Hayvancılık işletmelerinin sınıflandırılması.
6- Hayvancılık işletmelerinin özellikleri ve diğer işletmelerle farklı yönleri.
7- Hayvancılık işletmelerinin çalışmalarını etkileyen faktörler.
8- Ara sınav
9- Hayvancılık işletmesinin kuruluşu, Kuruluş yeri seçimi.
10- Fizibilite ve proje hazırlama.
11- Süt sığırcılığı işletmelerinde sürü yönetimi ve planlama.
12- Kârlı bir süt sığırcılığı işletmesi için yapılması gerekenler.
13- Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
14- Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
15- Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
16- Sınav
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Türlere (büyükbaş, küçükbaş ve kanatlılar ) ve verim yönüne göre hayvancılık işletme tipleri, üretim teknikleri, sürü yönetimi
2- Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık işletmelerinin teknik özelliklerini bilir
3- Söz konusu hayvan türlerinin yetiştirilmesi, bakım ve yönetimine ilişkin teknik bilgileri kazanır
4- Hayvancılık işletmelerinde verimliliği ve karlılığı etkileyen bakım yönetim ve sürü yönetimine ilişkin kritik noktaları bilir, problemleri öngörebilir
5- -
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Zootekni alanında hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, gen kaynakları, ekoloji, biyoteknoloji ve çiftlik yönetimi konularında temel bilgileri edinme, bu bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi,
2- Türkiye'de ve Dünya'da hayvancılık ve hayvansal üretimin önemini kavrama, geliştirme yeni fikirler oluşturabilme becerisi,
3- Temel ziraat ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan günceli takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme becerisi,
4- Zootekni alanına ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da (bitkisel üretim) temel bilgilere sahip olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme becerisi,
5- Tarım ve Mühendislikle ilgili olarak etik değerleri kavrama ve bunlara uygun olarak hareket edebilme becerisi,
6- Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı grubu hayvanları (genel çiftli hayvanları)tanımlayabilme, adlandırabilme ve yetiştirebilme, bu alanda işletme kurabilme ve işletebilme yeterliliği becerisi,
7- Hayvan genetiği, gen kaynakları ile tüm hayvansal materyalin ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik için yöntemleri belirleme ve uygulama becerisi,
8- Hayvansal kaynaklı ürünlerin insan beslenmesinde öneminin ve kalite standartlarının kavranması , bu ürünlerin işlenme aşamaları, ekonomik değeri ve pazarlanma noktalarının bilgi ve becerilerinin kazanılması,
9- Zootekni alanında ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; saha çalışmaları yapabilme, bilgilerini ve sorunlara karşı çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
10- Çiftlik hayvanlarında fizyoloji, anatomi, üreme biyolojisi, hayvan davranışları-refahı, hayvan hastalıkları ve sağlık konusunda temel bilgiler kazanma ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
11- Hayvan beslenmesinin önemi, yem kaynakları ve bunların etkin şekilde kullanılması, alternatif besin kaynakları, rasyon hazırlama becerisi,
12- Araştırma ve denemeler sonucunda veri analizi, istatistik yöntemlerin uygulanması becerisi,
13- Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj),
14- Tarımsal problemlerin farkında olma, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili, sosyal içerikli ders) becerisi,
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     62
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1. 9 Ağustos 2006 tarih ve 26524 sayılı Resmi gazete. (Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Yönetmeliği) 2. Rehber, E. 1993.Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. UÜ Güç. Vak. Yay. No: 84. UÜ Basımevi. (2, 3, 4 ve 6. Bölümleri) (s. 3-20, s. 40-45). 3. Erkuş, A. ve Rehber, E. 1988. Proje Hazırlama Tekniği. Ank. Ün. Zir.Fak. Yay: No: 1085. (s. 38-41). 4. Kumlu, S.2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yayınları. Yay. No:3
Yardımcı Kaynaklar 1. 9 Ağustos 2006 tarih ve 26524 sayılı Resmi gazete. (Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Yönetmeliği) 2. Rehber, E. 1993.Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. UÜ Güç. Vak. Yay. No: 84. UÜ Basımevi. (2, 3, 4 ve 6. Bölümleri) (s. 3-20, s. 40-45). 3. Erkuş, A. ve Rehber, E. 1988. Proje Hazırlama Tekniği. Ank. Ün. Zir.Fak. Yay: No: 1085. (s. 38-41). 4. Kumlu, S.2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yayınları. Yay. No:3

Ders ile ilgili dosyalar