Giriş | English
Lisans > İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi > İşletme > HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE SÜRÜ YÖNETİMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE SÜRÜ YÖNETİMİ Birinci düzey ZT 448 8 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE YILMAZ ADKINSON
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş. Gör. Selma BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Bir hayvancılık işletmesini yönetebilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak
Dersin tanımı Bir hayvancılık işletmesini yönetebilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırılması

Dersin içeriği
1- Dersin tanıtılması.
2- Hayvancılık çiftliği kurulması konusunda Türkiye’deki yasal düzenlemeler.
3- İşletmecilik ve Tarımsal işletmecilik kavramları ve kapsamları.
4- İşletme, Tarım ve Hayvancılık işletmesi kavramları.
5- İşletme ve Hayvancılık işletmelerinin sınıflandırılması.
6- Hayvancılık işletmelerinin özellikleri ve diğer işletmelerle farklı yönleri.
7- Hayvancılık işletmelerinin çalışmalarını etkileyen faktörler.
8- Ara sınav
9- Hayvancılık işletmesinin kuruluşu, Kuruluş yeri seçimi.
10- Fizibilite ve proje hazırlama.
11- Süt sığırcılığı işletmelerinde sürü yönetimi ve planlama.
12- Kârlı bir süt sığırcılığı işletmesi için yapılması gerekenler.
13- Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
14- Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
15- Süt sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme.
16- Sınav
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Türlere (büyükbaş, küçükbaş ve kanatlılar ) ve verim yönüne göre hayvancılık işletme tipleri, üretim teknikleri, sürü yönetimi
2- Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık işletmelerinin teknik özelliklerini bilir
3- Söz konusu hayvan türlerinin yetiştirilmesi, bakım ve yönetimine ilişkin teknik bilgileri kazanır
4- Hayvancılık işletmelerinde verimliliği ve karlılığı etkileyen bakım yönetim ve sürü yönetimine ilişkin kritik noktaları bilir, problemleri öngörebilir
5- -
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İşletmeciliğin temel kavramlarını açıklar.
2- İşletmenin yönetim, pazarlama, üretim, muhasebe, finansman, insan kaynakları yönetimi, halkla ilişkiler ve araştırma geliştirme gibi temel fonksiyonları arasındaki ilişkileri kurar.
3- İşletmenin temel fonksiyonlarına sistem bakış açısıyla bakar ve bu fonksiyonların bütüne yaptıkları katkıyı açıklar.
4- İşletmenin ilgili fonksiyonlarına yönelik yasal ve etik kuralları listeler ve uygular.
5- İşletme biliminin gelişimine katkıda bulunan “yönetim-örgüt kuramlarını” açıklar ve bu kuramların uygulamadaki yerini tartışır.
6- Tüm örgütler için sözkonusu olan temel yönetim sürecini (planlama, organizasyon, yürütme, koordinasyon, kontrol) tasarlar.
7- İşletme faaliyetlerini etkileyen ve bu faaliyetlerden etkilenen insan davranışlarının gerisinde yatan nedenleri algı, tutum ve niyet ilişkisi kurarak açıklar.
8- Yeni iş-işletme kurma süreçlerini tasarlar ve geliştirir.
9- İşletmelerin bağlamsal koşullarında meydana gelen değişimleri analiz ederek, tüm işletme fonksiyonlarına yönelik stratejik alternatifler tasarlar ve stratejik plan yapar.
10- İşletmenin paydaşlarıyla olan ilişkilerini anlar ve paydaş memnuniyetinin artırılmasına yönelik öneriler geliştirir.
11- Sözlü ve yazılı iletişim kurma tekniklerini ve bunlarla ilgili teknolojileri kullanmayı öğrenir ve uygular.
12- Bilimsel bir araştırmayı bağımsız şekilde tasarlar, uygular ve sonuçlarını yorumlar.
13- İşletmelerdeki temel iş yapma süreçlerini tanımlar ve bu süreçleri kalite standartları çerçevesinde yürütür.
14- Belirsizliğin ve riskin yüksek olduğu gerçek iş ortamında, analitik düşünür ve problemleri çözer.
15- İşletmenin mali tablolarını hazırlayarak analiz eder.
16- Bir işletmede gerçekleşen işlemlerin muhasebe kayıtlarını yapar ve denetler.
17- Ulusal ve uluslararası piyasaları takip ederek finansal kararlar alır.
18- Ulusal ve uluslararası boyutlarda farklı pazar koşullarına ve müşteri potansiyeline uygun, etkin ve yaratıcı pazarlama karması stratejileri geliştirir.
19- Uluslararası gelişmeleri takip edecek düzeyde yabancı dil bilir.
20- ECDL (European Computer Driving Licence)/ICDL de (International Computer Driving Licence) yedi modüle karşılık gelen temel/orta/ileri düzey bilgisayar kullanım yetkinliği elde eder.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     62
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1. 9 Ağustos 2006 tarih ve 26524 sayılı Resmi gazete. (Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Yönetmeliği) 2. Rehber, E. 1993.Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. UÜ Güç. Vak. Yay. No: 84. UÜ Basımevi. (2, 3, 4 ve 6. Bölümleri) (s. 3-20, s. 40-45). 3. Erkuş, A. ve Rehber, E. 1988. Proje Hazırlama Tekniği. Ank. Ün. Zir.Fak. Yay: No: 1085. (s. 38-41). 4. Kumlu, S.2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yayınları. Yay. No:3
Yardımcı Kaynaklar 1. 9 Ağustos 2006 tarih ve 26524 sayılı Resmi gazete. (Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Yönetmeliği) 2. Rehber, E. 1993.Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. UÜ Güç. Vak. Yay. No: 84. UÜ Basımevi. (2, 3, 4 ve 6. Bölümleri) (s. 3-20, s. 40-45). 3. Erkuş, A. ve Rehber, E. 1988. Proje Hazırlama Tekniği. Ank. Ün. Zir.Fak. Yay: No: 1085. (s. 38-41). 4. Kumlu, S.2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yayınları. Yay. No:3

Ders ile ilgili dosyalar