Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm Rehberliği > FOTOĞRAFÇILIK
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
FOTOĞRAFÇILIK Birinci düzey REH314.3 Seçmeli 6 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ UĞUR AYDIN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Öğr.Gör. Uğur Aydın
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Atölye çalışmaları ve Alan çalışmaları
Dersin amacı Fotoğrafçılık dersini alan öğrencilerimizin teknik ve kuramsal bilgilerini pratiğe dökmektir.
Dersin tanımı Öğrencilere uygulamalı olarak profesyonel bir makineyi kullanabilme yeteneği kazandırmaktır.

Dersin içeriği
1- Fotoğrafçılık Tarihi
2- Dijital Fotoğrafçılık
3- Dijital Fotoğrafta Pozlandırma
4- Fotoğrafçılıkta Temel Ayarlar
5- Fotoğrafçılıkta Temel Ayarlar Uygulama
6- Işık Ölçümü – Pozometre Kullanımı ve Doğru Pozlama
7- Stüdyo Fotoğrafı Teknikleri – Araç Gereçleri Tanıma
8- Paraflaş Nedir? Nasıl Kullanılır?
9- Stüdyoda Portre Aydınlatması
10- Portre Fotoğrafçılığında Grid/Petek Kullanma Teknikleri
11- Low Key Aydınlatma Tekniği - High Key Aydınlatma Tekniği
12- Stüdyo Ürün Çekimi / Reklam Fotoğrafçılığı
13- Fotoğrafta Kompozisyon
14- Uygulama gezisi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Dersin sonunda her öğrenci bir profesyonel makineyi kullanma yeteneğine sahip olur.
2- Bir fotoğraf stüdyosunun kurulumunu ve çalışma yöntemini öğrenir.
3- Işık ve makine teknik bilgisine sahip olur.
4- Fotoğraf okuması yeteneğine sahip olur.
5- Paraflaşların kullanılmasını kavrar.
6- Kültürel ve turistik bölgelerin fotoğraflanarak sergi yapılmasını sağlar
7- Fotoğrafta kompozisyon öğelerini kavrar.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- İngilizcede Avrupa Dil Portföyü C2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
3- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
5- Grup yönetimi ilkelerini bilir ve uygular.
6- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
7- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
8- İşletme, iktisat ve sosyal psikoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
9- Turist rehberliği mesleği ile ilgili hizmet verme süreçlerini bilir ve ziyaretçi memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
10- Bir seyahat işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için güncel yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
11- Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
12- Dünya ve Türkiye coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur.
13- Bir turu planlar, uygular ve denetler.
14- İlkyardım konusunda temel bilgiye sahip olur ve uygular.
15- Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
16- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
17- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
18- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
19- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
20- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turist rehberliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 6 4 24
Ödevler 2 2 4
Sunum / Seminer hazırlama 2 2 4
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 4 8
Laboratuvar 2 2 4
Arazi çalışması 4 4 16
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 2 4 8
Toplam iş yükü     96
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 40
Yarıyıl içi toplam   80
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Özer KANBUROĞLU "temel Fotoğraf Bilgisi" Özer KANBUROĞLU "Fotoğrafın Büyüsü Işık" Chrıs GEORGE "adan Z ye Dijital Fotoğrafçılık"
Yardımcı Kaynaklar Mıchael FREEMAN "Fotoğrafta Pozlama Teknikleri ve Yaratıcılık" Faruk AKBAŞ "Fotoğrafta Pratik Kompozisyon"

Ders ile ilgili dosyalar