Giriş | English

Lisans > Halil Bayraktar Sağlik Hizmetleri M.y.o. > Ameliyathane Hizmetleri > GİRİŞİMCİLİK
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GİRİŞİMCİLİK Birinci düzey SEC 138 Seçmeli 1 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ FATİH ALTAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Öğr. Gör. Dr. Fatih ALTAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Ders içeriğindeki konular ilgili öğretim elemanı tarafından sınıf ortamında teorik olarak anlatım, tartışma, soru-cevap ve örnek olay incelemesi şeklinde işlenmektedir.
Dersin amacı Bu ders ile girişimcilik kavramı, girişimciliğin önemi, girişimcilik türleri, yaratıcılık ve inovasyon konuları hakkında bilgi sağlamak amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Bu ders; girişimcilik kavramı, tarihçesi, girişimcinin özellikleri iş kurma süreçleri hakkında bilgi kazandırmaktadır.

Dersin içeriği
1- Girişimcilik kavramı ve girişimciliğin tarihçesi
2- Girişimciliğin önemi ve girişimcinin özellikleri
3- Girişimcilik türleri; ticari girişimcilik ve kamu girişimciliği
4- Girişimcilik türleri; iç girişimcilik ve sosyal girişimcilik
5- Girişimcilikte yaratıcılık; yaratıcılığın temel unsurları ve süreçleri
6- Yaratıcılığın temel unsurları ve yaratıcılık çeşitleri
7- İnovasyon Kavramı
8- Ara sınav
9- Değişim ve inovasyon, inovasyonun zorlukları
10- İnovasyon süreçleri ve çeşitleri
11- İnovasyon yönetimi
12- Girişimcilik örnekleri
13- İş kurma süreci ve iş planı oluşturma
14- Ödev Sunumu
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Girişimcilik ve inovasyon kavramları hakkında bilgi sahibi olmak
2- Girişimcilik ve inovasyon türlerini anlamak
3- İş fikri geliştirme ve iş planı hazırlama yöntemlerini anlamak
4- Girişimcilerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak
5- Girişimcilere sağlanan güncel teşvik ve destekleri öğrenmek
6- Girişimciliğin zorluklarını görerek bu doğrultuda çözümler üretir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri hakkında bilgi sahiptir.
2- Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve acil durumlarda ilk yardım bilgisine sahiptir.
3- Ameliyat odasındaki bütün alet ve cihazların periyodik kontrollerini yaptırır.
4- Ameliyat masasının her ameliyattan önce kontrolünü sağlar, hazır hale getirir ve gerekli malzemeleri hazırlar.
5- Ameliyat için hastaya uygun pozisyon verir.
6- Ameliyat sonrasında cerrahi aletlerin, malzemelerin ve ortamın dezenfeksiyonunu sağlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirir.
7- Ameliyat sırasında hastadan çıkartılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesini sağlar.
8- Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlar.
9- Hastanın ameliyat odasına alınmasına ve ameliyat sonrası transportuna yardımcı olur.
10- Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe dahil olur.
11- Kendi alanı ile ilgili teknolojileri kullanır.
12- Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13- Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14- Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16- Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17- Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 12 12
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     64
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Ders Sunumları
Yardımcı Kaynaklar (edt) Kaygın, E. ve Güven, B. (2015). Girişimcilik: Temel Kavramlar, Girişimcilik Türleri, Girişimcilikte Güncel Konular. Siyah İnci Akademi Yayınevi.

Ders ile ilgili dosyalar