Ön koşul dersleri
|
Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında yüksek lisans öğrencisi olmak.
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. HABİBE ŞAHİN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ÇALAPKORUR
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Araş. Gör. Aslı Onur Canaydın
|
Dersin veriliş şekli
|
Haftada toplam 2 saat teorik olarak anlatılmaktadır. Anlatım, tartışma, yorumlama.
|
Dersin amacı
|
Klinik beslenmede sorunu olan hastanede yatan yetişkin hastaların diyetlerinde var olan beslenme sorunları ile ilgili değişiklik yapmayı öğrenecektir.
|
Dersin tanımı
|
Klinik beslenmede sorunlar ve bu sorunlar ile hastalıklar arasındaki ilişki irdelenmektedir.
|
1- |
Konu belirleme
|
2- |
Konu belirleme
|
3- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
4- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
5- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
6- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
7- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
8- |
Ara sınav
|
9- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
10- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
11- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
12- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
13- |
Belirlenen konular doğrultusunda vaka sunumları yapmak, bilimsel ilkeler doğrultusunda tartışmak
|
14- |
Final sınavı
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Bu dersin sonunda öğrenci:
|
2- |
Klinik beslenmede sorunu olan hastanede yatan yetişkin hastaların diyetlerinde var olan beslenme sorunları ile ilgili değişiklik yapmayı öğrenecektir.
|
3- |
Klinik diyetisyenliği konusunda uygulamaları gözlem yaparak öğrenecektir.
|
4- |
Poliklinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenecektir.
|
5- |
Klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenecektir.
|
6- |
Hasta dosyası okuma, dosyadaki bilgileri analiz etme ve hastanın klinik ve laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlamayı öğrenecektir.
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
|
|
2- |
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
2
|
28
|
Ödevler
|
14
|
2
|
28
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
14
|
1
|
14
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
7
|
2
|
14
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
14
|
1
|
14
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
7
|
3
|
21
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
149
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
20
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
20
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P,
Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı,
Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Mahan K, Escott- Stump S: Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 12’th Edition, ISBN 0-7216 5835-0, WB Saunders Company, 2008.
Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr,
JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar
|
|