Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
KANSER VE BESLENME |
Üçüncü düzey |
BDY 605 |
|
1 |
6.00 |
6.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Bulunmamaktadır.
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. HABİBE ŞAHİN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
Prof. Dr. Habibe Şahin
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
-
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze anlatım, tartışma, yorumlama
|
Dersin amacı
|
Kanseri önleme ve tedavi yaklaşımlarında beslenmenin yeri ile ilgili bilgi edinilmesi; altında yatan biyokimyasal mekanizmaların irdelenmesidir.
|
Dersin tanımı
|
Kanser, kanser oluşumu, kliniği, tedavisi, kanser hastalarında beslenme uygulamaları, besin, besin öğesi ve besin bileşenlerinin kanser oluşumu ve süreci üzerine etkileri, kanser hastalarında kullanılan beslenme destek ürünlerinin tartışıldığı bir derstir.
|
1- |
Karsinogenez-nedenleri/patofizyolojisi
|
2- |
Kanser oluşumunda beslenmeye bağlı nedenler
|
3- |
Enerji dengesi ve kanser
|
4- |
Makro besin ögeleri ve kanser
|
5- |
Makro besin ögeleri ve kanser
|
6- |
Mikrobesin ögeleri ve kanser
|
7- |
Mikrobesin ögeleri ve kanser
|
8- |
Ara Sınav
|
9- |
Kanserin beslenme üzerine etkisi (kaşeksi, enerji metabolizması)
|
10- |
Kanser tedavisinin beslenme üzerine etkisi (kemoterapi, radyoterpi, ameliyat)
|
11- |
Kanseri hastaların beslenmesi
|
12- |
Enteral beslenme
|
13- |
Parenteral beslenme
|
14- |
Final Sınavı
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Bu dersin sonunda öğrenciler; nedenleri/patofizyolojisi, beslenmenin kanser oluşumundaki rolü,
|
2- |
Kanserin gelişimini, risk faktörlerini öğrenir.
|
3- |
Kanserden korunmada,tedavisinde beslenmenin önemini öğrenir ve pratikle bu bilgileri pekiştirirler.
|
4- |
Radyoterapi alan hastalara uygulanacak beslenme desteği yöntemlerini öğrenir.
|
5- |
Kemoterapi alan hastalara uygulanacak beslenme desteği yöntemlerini öğrenir.
|
6- |
Kanserden korunmada ve tedavisinde beslenmenin önemini öğrenir.
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
|
|
2- |
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
12
|
2
|
24
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
1
|
14
|
Ödevler
|
7
|
3
|
21
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
7
|
3
|
21
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
7
|
3
|
21
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
7
|
3
|
21
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
7
|
7
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
14
|
1
|
14
|
Toplam iş yükü
|
|
|
145
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
20
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
20
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 9. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2014.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
1) Mahan K, Escott- Stump S: Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 12’th Edition, ISBN 0-7216 5835-0, WB Saunders Company, 2008. 2) Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ. Modern Nutrition in Health and Disease. 10’th Edition. ISBN 0781741335, Lippincott Williams Wilkins, 2005. 3)DeBruyne K, Pinna K, Noss Whitney E. Nutrition Diet Therapy, 8th Edition, Wadsworth Publishing, 2012: p 572-590. 4) Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. / Wolters Kluwer / Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2014:p 875-886
|
|