Giriş | English

Lisans > Ziraat Fakültesi > Tarimsal Biyoteknoloji > TARIM EKONOMİSİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TARIM EKONOMİSİ Birinci düzey GZM 106 Zorunlu 2 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri ön şartı yoktur.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM ÜYESİ AYTEKİN ALTIPARMAK
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. AYTEKİN ALTIPARMAK
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ---
Dersin veriliş şekli Ders esas olarak öğretim üyesi tarafından anlatılacaktır. öğrencilerdin de derse aktif olarak katılması beklenmektedir.
Dersin amacı Tarımın temel özellikleri, sorunları ve tarımsal konuların teorik olarak anlaşılması amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Temel sektörel bilgilere sahip olduktan sonra tarım sektörünü ilgilendiren genel konulardır.

Dersin içeriği
1- tarım ve toprak mülkiyetinin evrimi
2- tarımdan yerine getirmesi beklenilen fonksiyonlar
3- ekonomik kalkınma ve milli gelir içinde tarım sektörünün payı
4- ekonomik kalkınma ve tarımsal nüfusun azalışı
5- tarımsal üretim fonksiyonu
6- tarımsal üretim fonksiyonu
7- tarımda küçük ve büyük işletmeler
8- tarımda makinalaşma
9- tarımsal ürün fiyatları
10- tarımsal ürün fiyatları
11- Türkiye'de tarımsal ürünlere devlet müdahalesi ve doğrudan gelir desteği
12- Türkiye'de tarımsal ürünlere devlet müdahalesi ve doğrudan gelir desteği
13- tarımsal ürünlerin uluslararası mübadelesi ve uluslararası tarımsal örgütler
14- tarımsal ürünlerin uluslararası mübadelesi ve uluslararası tarımsal örgütler
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- İktisat biliminin temel prensiplerini kullanarak, tarımın ekonomik sorunlarını kavrayabilme ve çözebilme becerisi.
2- Tarımda ve tarıma dayalı sanayide kullanılan üretim faktörlerinin teknik ve ekonomik analizini yaparak, ileriye yönelik doğru kararlar alabilme becerisi.
3- tarımsal piyasaları izleyebilme, piyasa aktörlerinin davranışlarını anlayabilme ve karar alma becerisi.
4- Tarım sektörünün ekonomi içindeki yerini ve önemini değerlendirebilme
5- Türkiye ekonomisinde tarımın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemini saptayabilme
6- Tarım sektörünün alt dallarını ve sektördeki üretim şartlarını diğer sektörlerle karşılaştırmalı olarak analiz edebilme
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Bitkisel ve hayvansal tarım üretimin genel prensiplerini bilir
2- Biyoteknoloji ile ilgili kavram ve teknikleri bilir, inceleyebilir, yorumlayabilir, çözüm üretebilir
3- Biyoteknoloji eğitim alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bitkisel ve hayvansal üretimde kullanabilir
4- Tarımsal faaliyeti içinde yer alan ve ekonomik üretimi yapılan tarımla ilgili genetik gelişim, üreme, genetik mühendisliği, endüstriyel üretim, bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal teknolojik yaklaşımlar, enzim teknolojisi konularında gerekli bilgiye sahiptir.
5- Biyoteknoloji alanında ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir
6- Yaşam boyu öğrenme gereçlerinin ve sistemlerinin farkındadır ve etkin olarak kullanabilir. İçinde bulunduğu sosyal çevre ile iletişim kurar, faydalı projeler üretir ve uygular
7- Islah çalışmalarını yürütebilir, ıslah çalışmalarında moleküler ve doku kültürü uygulamalarını bilir ve uygulayabilir.
8- Genetik mühendisliği ve rekombinant DNA teknolojisi için gerekli moleküler teknikleri bilir ve uygulayabilir.
9- Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanında etik ilkelere vakıftır.
10- Bitki, Hayvan ve Mikro organizmalarının biyolojisini, fizyolojisini ve genetiğini bilir
11- Tohum teknolojisinde girişimcilik yapabilir ve DNA testleriyle ilgili tarım, çevre ve tıp alanında çalışabilir
12- Bitki, hayvan ve mikrobiyoloji alanda girişimcilik yapabilir ve enzim ve gen teknolojilerinde proje üretebilir
13- İngilizce literatürü takip edebilecek durumdadır
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     60
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Zeynel Dinler. tarım ekonomisi. Bursa:Ekin yay.2008
Yardımcı Kaynaklar A.Zafer Gürler.Analitik Tarım Ekonomisi.Nobel yay.2012.

Ders ile ilgili dosyalar