Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. İSMAİL ÜLGER
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
YRD.DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Arş. Gör. Selma BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
|
Dersin veriliş şekli
|
Teorik
|
Dersin amacı
|
Et sığırlarının besin madde ihtiyaçları ve kullanılacak yemler hakkında bilgi sahibi olmak. Besin madde eksikliği ve fazlalığı durumlarında vücut kondisyonu değerlendirmesini yapabilmek, yem tüketimi ve ihtiyaçlarını tahmin edebilme konusunu öğrenmek ve uygulayabilmek
|
Dersin tanımı
|
Et sığırlarında temel besin madde ihtiyaçları nelerdir, Besinlerin fazlalığı ve eksikliği durmlarında ortaya çıkan anormallikler. Yemlerin enerji ve besin madde değerleri, Et sığırcılığına kullanılan kaba ve kesif yemler. Protein ve enerji ihtiyacının hesaplanması. Vitamin ve mineral madde ihtiyacı, yemlerin kompozisyonu, mineral madde ilavesi, yem tüketimlerinin tahmin edilmesi
|
1- |
Et sığırlarının beslenme prensipleri
|
2- |
Ekonomiklik, ve sağlıklı hayvan, kaliteli et
|
3- |
Sığırlardan et üretimini etkileyen faktörler
|
4- |
Et sığırlarının enerji, protein ihtiyaçları
|
5- |
Mineral madde ve vitamin ihtiyaçları, besin madde ilişkileri
|
6- |
Besin madde etkinliği
|
7- |
Canlı ağırlık değişimleri, değişimlere uygun besin madde ihtiyaçları
|
8- |
Ara sınav
|
9- |
Et sığırlarının vücut kondisyonu
|
10- |
Et sığırlarının beslenmesi, yemleme teknikleri
|
11- |
Et sığırlarının beslenmesi, yemleme teknikleri
|
12- |
Et sığırlarının beslenmesinde kaba yemler
|
13- |
Dane ve kesif yemler
|
14- |
Besin madde ihtiyaçları üzerine çevrenin etkileri
|
15- |
Besin madde ihtiyaç ve yem tüketimlerinin tahmin yöntemleri
|
16- |
Besin madde ihtiyaç ve yem tüketimlerinin tahmin yöntemleri ve hesaplanması
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Et sığırlarının beslenmesi ve temel besin madde ihtiyaçlarının öğrenilmesi
|
2- |
Sığır eti üretimi kavramının anlaşılması
|
3- |
Besin madde azlığında ortaya çıkacak üretim kayıpları ve anormalliklerini öğrenmek
|
4- |
İhtiyaçları bu yemlerle karşılayabilme yeteneği kazanmak
|
5- |
Et sığırlarının beslenmesinde kullanılan yemleri öğrenmek
|
6- |
Et sığırlarının yemleme pratiklerini öğrenmek
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Hayvan besleme ve yemlerin tanınması
|
|
2- |
Hayvan ihtiyaçlarının bilinmesi
|
|
3- |
Hayvan genetik kaynaklarının tanımlanması
|
|
4- |
Hayvancılıkta planlamanın yapılması
|
|
5- |
Hayvan yetiştirme tekniklerinin bilinmesi
|
|
6- |
Barınak planlama
|
|
7- |
Konvansiyonel ve organik hayvancılıkta yeterli bilginin edinilmesi
|
|
8- |
Hayvancılık yatırımları
|
|
9- |
Hayvancılık ekonomisi
|
|
10- |
Hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi
|
|
11- |
Hayvancılık projelerinin yapılması ve yürütülmesi
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
15
|
3
|
45
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
15
|
3
|
45
|
Ödevler
|
10
|
3
|
30
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
1
|
3
|
3
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
1
|
20
|
20
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
1
|
10
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
1
|
10
|
10
|
Toplam iş yükü
|
|
|
185
|
AKTS
|
|
|
7.50
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
30
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
10
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
1. Sığır Besisi, 1999, Prof. Dr. Asım Kılıç, Ege Ü. Zir. Fak. Yay. No: 523
2. Beef Cattle Production, 1997, A. M. Nicol Lincoln College, Dept. of Animal Science-New Zealand.
3. Nutrient Requirements of Beef Cattle, 1984, NRC, Washinton DC.
4. Et Sığırlarının Beslenmesi ve Sığır Besisi, 1999, Prof. Dr. Nihat Özen, Akdeniz Ün. Ziraaf Fak.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Ders Notları
|
|