Ön koşul dersleri
|
Lisansüstü öğrencileri
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. MUSTAFA ÇAM
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. MUSTAFA ÇAM
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
--
|
Dersin veriliş şekli
|
Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temelli
|
Dersin amacı
|
Bilimsel ve akademik hayata yeni adım atan öğrencilere gelecekte bu alanlarda yapacağı çalışmalar konusunda ön bilgi vermek ve iyi birer bilim adamı ve akademisyen olmaları yolunda sağlam adımlar atmalarını sağlamaktır
|
Dersin tanımı
|
Bilim felsefesi, eğitim ve toplum, bilimsel araştırmada hipotez geliştirme, problemin tanımı ve objektifler, bilimsel literatürün kritiği ve değerlendirilmesi, proje hazırlama, metot seçimi, deneme dizaynı, veri toplama ve analizi, araştırma sonuçlarının sunumu ve yayın haline getirilmesi,
|
1- |
Bilimsel felsefesi ve bilimin temelleri
|
2- |
Bilimsel araştırma planlama
|
3- |
Bilimsel araştırmalarda proje hazırlama
|
4- |
Bilimsel çalışmalar için laboratuvar hazırlıkları
|
5- |
Veri toplama, istatistiksel analizler
|
6- |
Bilimsel makale hazırlama
|
7- |
Seminer, poster hazırlama ve sunum
|
8- |
Bilimsel çalışmalarda etik
|
9- |
Ara Sınav
|
10- |
Yazılı metinlerin yayınlama ve sunum süreci
|
11- |
Gıda Analiz metotları
|
12- |
Araştırma metotları ve laboratuvar hazırlıkları
|
13- |
Örnek alımı ve örneklerin analize hazırlanması
|
14- |
Final Sınavı
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Deney tasarlama ve yürütme
|
2- |
Deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi
|
3- |
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
|
4- |
Literatür tarama ve proje hazırlama
|
5- |
-
|
6- |
-
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
|
|
2- |
Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
|
|
3- |
Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
|
|
4- |
Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
|
|
5- |
Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
|
|
6- |
Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
|
|
7- |
Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
|
|
8- |
Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
|
|
9- |
Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
|
|
10- |
Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
12
|
3
|
36
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
12
|
1
|
12
|
Ödevler
|
4
|
10
|
40
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
2
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
1
|
10
|
10
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
12
|
12
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
1
|
60
|
60
|
Toplam iş yükü
|
|
|
184
|
AKTS
|
|
|
7.50
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Bilimsel Araştırmalarda Yöntem, Ders Notları, Hasan YETİM, 2008
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Bilimsel Makale Nasıl Yazılır, Nasıl Yayımlanır, Robert A. Day, TÜBİTAK Yayınları, 10. Basım, 2005.
Bilimsel Bir Araştırma Ödevi Nasıl Hazırlanır, Dr. Türker Baş, www.kaliteofisi.com
|
|