Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Gida Mühendisliği (y.l.) > BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK İkinci düzey GDM 523 Zorunlu 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Lisansüstü öğrencileri
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MUSTAFA ÇAM
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. MUSTAFA ÇAM
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı --
Dersin veriliş şekli Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temelli
Dersin amacı Bilimsel ve akademik hayata yeni adım atan öğrencilere gelecekte bu alanlarda yapacağı çalışmalar konusunda ön bilgi vermek ve iyi birer bilim adamı ve akademisyen olmaları yolunda sağlam adımlar atmalarını sağlamaktır
Dersin tanımı Bilim felsefesi, eğitim ve toplum, bilimsel araştırmada hipotez geliştirme, problemin tanımı ve objektifler, bilimsel literatürün kritiği ve değerlendirilmesi, proje hazırlama, metot seçimi, deneme dizaynı, veri toplama ve analizi, araştırma sonuçlarının sunumu ve yayın haline getirilmesi,

Dersin içeriği
1- Bilimsel felsefesi ve bilimin temelleri
2- Bilimsel araştırma planlama
3- Bilimsel araştırmalarda proje hazırlama
4- Bilimsel çalışmalar için laboratuvar hazırlıkları
5- Veri toplama, istatistiksel analizler
6- Bilimsel makale hazırlama
7- Seminer, poster hazırlama ve sunum
8- Bilimsel çalışmalarda etik
9- Ara Sınav
10- Yazılı metinlerin yayınlama ve sunum süreci
11- Gıda Analiz metotları
12- Araştırma metotları ve laboratuvar hazırlıkları
13- Örnek alımı ve örneklerin analize hazırlanması
14- Final Sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Deney tasarlama ve yürütme
2- Deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi
3- Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
4- Literatür tarama ve proje hazırlama
5- -
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2- Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3- Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4- Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5- Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6- Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7- Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8- Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9- Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10- Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 3 36
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 1 12
Ödevler 4 10 40
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 10 10
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 12 12
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 60 60
Toplam iş yükü     184
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Bilimsel Araştırmalarda Yöntem, Ders Notları, Hasan YETİM, 2008
Yardımcı Kaynaklar Bilimsel Makale Nasıl Yazılır, Nasıl Yayımlanır, Robert A. Day, TÜBİTAK Yayınları, 10. Basım, 2005. Bilimsel Bir Araştırma Ödevi Nasıl Hazırlanır, Dr. Türker Baş, www.kaliteofisi.com

Ders ile ilgili dosyalar