Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > KANATLI HAYVANLARDA NEKROPSİ TEKNİKLERİ, MAKROSKOBİK TANI VE HİSTOPATOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
KANATLI HAYVANLARDA NEKROPSİ TEKNİKLERİ, MAKROSKOBİK TANI VE HİSTOPATOLOJİ Üçüncü düzey VPT 669 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. LATİFE ÇAKIR BAYRAM
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Ayhan ATASEVER Doç. Dr. Latife ÇAKIR BAYRAM
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Kanatlılarda nekropsi teknikleri, makroskobik inceleme, materyal alma uygulamalı olarak gösterilecektir.
Dersin tanımı Kanatlılarda nekropsi teknikleri, makroskobik inceleme, materyal alma uygulamalı olarak gösterilecektir.

Dersin içeriği
1- Kanatlı anatomisi ve nekropsi tekniği
2- Organlar nasıl incelenir? Makroskobik Tanı
3- Kanatlı histolojisi
4- Materyal alma ve gönderme metodları
5- Tavuk nekropsisi
6- Tavuk nekropsisi
7- Sürme preparat hazırlama ve inceleme
8- Sürme preparat hazırlama ve inceleme
9- Preparat inceleme
10- Tavukların bakteriyel hastalıkları slaytları üzerinde makroskobik inceleme
11- Tavukların viral hastalıkları slaytları üzerinde makroskobik inceleme
12- Tavukların paraziter hastalıkları slaytları üzerinde makroskobik inceleme
13- Preparat inceleme
14- İşlenen konulara genel bakış
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Memeli hayvanlardan farklı olan kanatlı hastalıkları nekropsi tekniğini, makroskobik ve mikroskobik bulgularını uygulamalı olarak öğrenebilecektir
2- Öğrenilen bu bilgileri kanatlı sektöründe çalışacak olan hekimlere önemli katkı sağlayacaktır.
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 10 2 20
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 2 28
Toplam iş yükü     148
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İzgür,M.,Akan,M. (2002)Kanatlı Hayvan Hastalıkları, 1. Baskı. Medisan, Ankara.
Yardımcı Kaynaklar Calnec B.W.(1995). Diseases of Poultry, 9th ed., Iowa State University Press, Iowa,USA..

Ders ile ilgili dosyalar