Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Çerkez Dili ve Kültürü > ÇERKES EDEBİYATI II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ÇERKES EDEBİYATI II Birinci düzey ÇER 112 Zorunlu 2 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri yok
Eğitimin dili Kaberdey-Çerkezce
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MARINA KUMYKOVA
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MARINA KUMYKOVA
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli yüz yüze
Dersin amacı 20. Yüzyılın 20’li-50''''li yıllarının edebi yaşamını ele almak. 20. Yüzyılınsosyo-kültürel, ideolojik ve tipolojik özellikleri, Kabardey Edebiyatı gelişimi, yeni bir estetik oluşumu, sanatsal buluşlar, bir bütün olarak Kabardey Edebiyatı, yapı ve belirli özelliklerinin analizleri.
Dersin tanımı Programda aşağıdaki sorunlar işlenmektedir: Sanatsal tekniklerin problemleri, üslup (dil) yönü, şiirin özellikleri, dönemin en önemli yazarlarının eserleri, ana eserlerin analizi. Öznel - sanatsal üslup problemi. Ders oluşumunun hem kronolojik hem de nedensel-tematik ilkelerle belirlenmesi.

Dersin içeriği
1- Dım Adem''''in ve Tsague Nuri''''in sosyo-politik ve tarihi görüşleri.
2- 20-30''''lu yılların epik şiiri. Kabardey-Çerkez Edebiyatının dönemsel sorunları. B. Paçev’in epik şiiri. B.Paçev''''in eserleriyle sözlü halk şiiri arasındaki etkileşim. B.Paçev - yeni bir yaşamın sanatçısı.
3- A. Khavpachev’in toplumsal şiir çalışmalarının yeri. Şairin ilk çalışmaları. A. Khavpachev''''in şiirinde yeni bir yaşam. A. Khavpachev''''in şiiri ve halk sanatı arasındaki bağlantı.
4- A. Shogentsukov – Kabardey-Çerkez şiirinin kurucusu. Şairin biyografisiyle alakalı sorular. Şairin lirik eserlerinin özellikleri ve sanatsal yaklaşımı.
5- . Shogentsukov’un ilk epik eserleri. Şiir "Yabancı bir ülkede." Şiirlerde savaş teması. "Kış Gecesi", "Dünün Zhambotu " ve "Genç Savaşçı". A. Shogentsukov ''''un ilk epik eserlerinin sanatsal özellikleri.
6- A. Keshokov: Çerkez Edebiyatında yeni stilin ve yeni şiir dilinin kurucusu. A. Keshokov''''un eserleri. "Atlamalı" isimlli romanının incelenmesi. A. Keshokov’un epik eserlerinde Vatanseverlik Savaşı’ temasının yansıması.
7- B. Kuashev''''in epik eserleri. Şiirde geçmişin sorunları "Işık". B. Kuashev şiirlerinin sanatsal özellikleri.
8- Ara sınav
9- T. Kerashev''in sanatı. Roman "Yalnız Süvari" nin incelenmesi.
10- Adam Shogentsukov''un nesirlerinin sanatsal özellikleri.
11- H.Teunov''un romanı " Ruhun güzelliğini ver." Temel anlamları ve sanatsal özellikleri.
12- H. Kashirgov ''ın nesirinin sanatsal özellikleri.
13- A. Shortanov’un hayatı ve sanatsal çalışmaları.
14- A. Naloyev’e ait düzyazı (nesir). Yazar Okhtov A. hayatı ve eserleri.
15- Final Sınavı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Dersin sonunda öğrenciler Kabardey Edebiyatının gelişiminin ana aşamalarını. Türleri, türlerin işlevlerini, içeriğini ve şiirleri bileceklerdir.
2- Öğrenciler Çerkes edebiyatının şu anki durumunu bilecek, çağdaş edebiyatın problemleri hakkında bilgi sahibi olacak, çalışılan dönemin temel eserleri, farklı bakış açıları hakkında bilgi sahibi olacak ve kendi konumlarını net bir şekilde savunabilecekler.
3- Öğrenciler bu bilgiyi diğer edebiyatlarla karşılaştırırken nasıl kullanacaklarını öğrenecekler.
4- Bilimsel edebiyat kaynaklarını, kütüphaneleri ve güncel araştırma seçeneklerini kullanabilirler.
5- Edebi eserlerin incelenmesi: Bilgiyi pratik alanda uygulama yeteneği; Kabardey-Çerkez Edebiyatının sorunlarını, mevcut edebi yöntemlerle ve edebi süreçte anlamak.
6- .
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Çerkesçe okuma-yazma, dinleme-konuşma becerilerini ileri düzeyde geliştirir. Ulusal ve uluslararası platformlarda, kendisini etkili bir şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade edebilecek Çerkesçe dil yeterliğini kazanır.
2- Çerkes edebiyatına ait farklı türden eserleri; bu eserlerin tarihi, kültürel ve sosyal bağlamını öğrenir.
3- Çerkes dilinin yapısını, özelliklerini ve gelişimini öğrenir. Dilbilgisi, ses bilgisi, söz-dizim, anlambilim, biçembilim, söylembilim ve derlembilim konularında yetkinlik kazanır.
4- Çerkesçeden Türkçeye, Türkçeden Çerkesçeye farklı alanlardan her seviyede metinleri tercüme edebilecek bilgi ve yetkinliğe sahip olur.
5- Alanıyla ilgili en son bilgi ve teknolojileri öğrenir. Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde Çerkes dili alanında mesleğini icra edecek bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olur.
6- Dilbilim, yabancı dil öğretimi, edebiyat eleştirisi ve metin çevirisi gibi alanlarda yeterli bilgi ve birikime sahip olur. Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri ilgili alanlarda da kullanabilecek yetkinliğe sahiptir.
7- Mesleği ile ilgili alanlarda karşılaşılan problemleri tanımlar ve bu konuda beklentileri karşılayacak çözümler geliştirir. Karşılaşılan problemlerin çözümü için ilgili kurumlar ile iş birliği yapma ve çözüm geliştirme becerisi kazanır.
8- Mesleki etik ve sorumluluk bilinci gelişir.
9- Disiplinlerarası bilgi birikimi ve bakış açısı kazanır. Programda yer alan disiplinlerarası dersler sayesinde dil ve edebiyat çalışmalarının farklı diğer disiplinler ile ilişkisini öğrenir. Disiplinlerarası bilgisini ve birikimini kullanabilecek yetkinliğe sahip olur.
10- Edebiyat ve Dil Kuramlarını bilir. Eleştirel ve analitik düşünme becerisi geliştirir. Sahip olduğu kuramsal bilgiyi ve eleştirel birikimi etkili olarak kullanır.
11- Bireysel olarak ve grup içinde uyumlu çalışır. Mesleği ile ilgili proje, inovasyon ve ARGE çalışmaları geliştirme ve uygulama becerisi kazanır.
12- Mesleğine özgün birikimi kullanarak kültürel farklılıkları dikkate alan, evrensel standartlara uygun karşılaştırmalı bir araştırma, eğitim ve öğretim anlayışı geliştirir.
13- Mesleki ve bireysel alanlarda yaşam boyu öğrenme becerisine ve yetkinliğine sahip olur.
14- Edebiyat kültürü içinde çevre, ırk, cinsiyet, din ve ekonomik konularda bilgi ve anlayış sahibi olur. Bu konularda topluma bilgi, birikim ve düşünce olarak katkı sağlayabilecek farkındalık geliştirir.
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     0
AKTS     0.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Hakuaşev A.Kh. ADİGE AYDINLANMASI 19.-20. yüzyıllarda: Ders kitabı. Nalçik, Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi, 2009, 180 sayfa.
Yardımcı Kaynaklar Kabardey-Çerkes edebiyatının Kabardey dilindeki tarihi 2 cilttir. Cilt I. Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Hükümeti İnsani Araştırma Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Kabardey-Balkar Bilim Merkezi. - Nalçik, 2009-652 s.

Ders ile ilgili dosyalar