Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Endüstri Mühendisliği > STRATEJİK PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
STRATEJİK PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA Birinci düzey ENM 432 Zorunlu 8 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul bulunmamaktadır
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHAN TOĞA
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Yrd. Doç. Dr. Feyza GÜRBÜZ Öğr. Gör. Dr. Mustafa DÖRDÜNCÜ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı yok
Dersin veriliş şekli Sözel ders sunumları
Dersin amacı Cumhuriyet döneminde Devlet Planlama Teşkilatı, Kalkınma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Devletin kısa, orta ve uzun vadedeki kalkınma amaç ve hedeflerini belirlemek, Devlet Kalkınmasındaki Sürekliliği sağlamak amacıyla hazırlanan, bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarıyla belirlenip uygulamaya konulan ve MAKRO PLANLAR olarak adlandırılan 5 Yıllık Kalkınma Planları hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi, TUİK verileri doğrultusunda tutturulamayan hedeflerin irdelenerek kalkınmada sürekliliğin sağlanabilmesi için uygulanması gereken yöntemler hakkında bilgi aktarılması, MAKRO Planlar ve Bölge Kalkınma Planları doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesi zorunluluk olan, özel sektöre de hazırlaması önerilen ve hazırlayan işletmelerin devlet desteklerinden yararlanmasının sağlanacağı ifade edilen STRATEJİK PLANLAR''ın hazırlanması, bütçelenmesi, uygulanması, denetlenmesi ve kalkınmalarındaki sürekliliğin sağlanabilmesi amacıyla denetim ve sonraki dönem planları için önerilerde bulunan İç Denetim, Performans Değerlendirme ve Verimlilik Analiz birimlerinin çalışma usul ve esasları hakkında bilgilendirme, Öğrencilerin geleceği öngörme, sistematik düşünme, katılımcılık, strateji ve vizyon geliştirme, bütçe oluşturma ve uygulama performans değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Planlama; Strateji, stratejik planlama ve süreçleri; yeniden yapılanma gerekçeleri, geleceği öngörerek hedef koyma, stratejik analiz, stratejik planlama ve yönetim uygulamaları ve yararları, kurumlar için İç ve dış çevre analizleri, Paydaş Analizi, SWOT analizi, kurumsal performans yönetimi, göstergeleri ve değerlendirilmesi, Makro Planlarla uyum ve kalkınmada süreklilik için fark yaratmak, farklı olmak, inovasyon ve yaratıcılık, stratejik planlama uygulamalarında iletişim süreçleri.

Dersin içeriği
1- Plan ve Planlamanın tanımı, amaçları, tarihi gelişimi ve türleri, Kalkınma hedefli planlar ve kalkınmada süreklilik teknikleri ve Bütçeleme. Türkiye Devlet Planlama Teşkilatı (Kalkınma Bakanlığı ve en son T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı) tarafından Devletin hedeflerine yönelik olarak hazırlanan 5 Yıllık Kalkınma Planları ve kalkınmada süreklilik sağlanma hedefleri, Makro Planlar (5 Yıllık Kalkınma Planları ve Bölgesel Kalkınma Planları), 1930’lu yıllarda hazırlanan sanayi planları, Birinci 5 Yıllık Kalkınma planında (1963-1967) ve sonrasında günümüze kadar hazırlanarak uygulamaya konulan (Yürürlükte olan 11. Kalkınma Planı) 5 Yıllık Kalkınma Planlarında belirlenen hedefler ile hedeflere göre kalkınmada süreklilik performansı ve Bütçe Performans analizi,
2- Devlet düzeyi ile Kamu kurum ve kuruluşlarında hedef belirleme, geleceği öngörme, yeniden yapılanma, bütçe oluşturma ve hedef ve etkin bütçe kullanımına yönelik performans analiz teknikleri, Stratejinin tanımı, kapsamı, ilkeleri, özellikleri ve Stratejik Planlama tanımı ve Stratejik Plan içeriği tanımlar,
3- Makro Planlar ile Kamu kurum ve kuruluşlarının hazırlamakla yükümlü oldukları Stratejik Planlama etkileşimi ve hukuki mevzuat analizi, Türk Kamu Yönetiminde Stratejik Planlama ve pilot uygulamaları,
4- Kurum ve Kuruluş için Stratejik Planlama ekibi oluşumu, Liderlik ve Stratejik Planlama insan kaynakları Planlanması ve Stratejik Yönetim. Kurum ve kuruluş için misyon tespiti ve vizyon geliştirme, Kurum ve kuruluşun kendisini tanıma sürecinde iç ve dış çevre analizi çalışmaları ve Paydaş Analizi,
5- SWOT Analizi, kurum veya kuruluşun güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve maruz kalabileceği tehditlerin tespiti, Delphi Tekniği ve destekleyici istatistiki analizler,
6- Ara sınavı
7- İç ve dış çevre analizleri sonucu strateji geliştirme süreci, hedef belirleme ve olabilirlik yönüyle stratejik analiz, Performans kriterlerinin tespiti,
8- Mevcut fiziki imkan, altyapı ve kaynak değerlendirme, maliyetlendirme ve bütçeleme,
9- Eylem planları, uygulama ekiplerinin oluşturulması, paydaşlarla irtibat, bütçe temini ve uygulamalar,
10- Kurumsal performans yönetimi, iç denetim kriterleri, performans göstergeleri doğrultusunda kıyaslama ve hedeften sapma söz konusu ise Kalkınmada Sürekliliği temin amacıyla alınacak önlemlerin tespiti ve çözüm önerileri,
11- Stratejik hedeflerin Makro Planlar ve Devlet Bütçesi ile uyumlu olup olmadığının tespit analizi, kalkınmadaki sürekliliğin temini amacı ile hataların yok edilmesi, yeniliklerin araştırılıp temin edilmesi ve bir sonraki yıl gerçekleştirilecek olan çalışma dilimi hedeflerinin alt yapı oluşumu,
12- Gerek Makro Plana ve gerekse de kurum ve kuruluşa ait Kalkınma Planı, Bölge Kalkınma Planları ve Kurum ve Kuruluşa ait Stratejik Planlarda kalkınma ve büyümede sürekliliğin sağlanması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi,
13- Kurumlarda Stratejik plan hazırlama ekibi ve uygulayıcısı iş görenlerin performans değerlendirmesi,
14- Fark yaratmak, farklı olmak, inovasyon, yaratıcılık ve her bir öğrenci grubunun herhangi bir kurum veya kuruluş için Stratejik Plan hazırlaması veya hazırlanmış olan Stratejik Planın olumlu veya olumsuz yönleriyle değerlendirmesi, kalkınma ve büyümede daha olumlu sonuçların eldesi için incelemenin yapıldığı kurum, kuruluş veya işletme için önerilerin hazırlanması.
15- Final Sınavı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Planlamanın tanımını, amaçlarını, tarihi gelişimini ve türlerini belirtir. Stratejinin tanımı, kapsamını ve stratejik planlama sürecinin aşama ve yöntemlerini özetler.
2- Strateji misyon ve vizyon geliştirme süreçlerini, Türkiye’ de stratejik planlama-stratejik yönetim uygulamalarını belirtir.
3- Kuruluşların iç çevre analizleri, güçlü ve zayıf yanları, dış çevre analizleri, fırsatları ve tehdit eden unsurları sınıflandırır. Paydaş Analizi, SWOT analizi, Startejik planlama ve stratejik yönetimin yararlarını değerlendirir.
4- Kurumsal performans yönetimi, performans göstergeleri ve performans değerlendirmesini sorgular.
5- Stratejik yönetim, liderlik ve modellerini, stratejik insan kaynakları planlanmasını yorumlar.
6- Fark yaratmak, farklı olmak, inovasyon ve yaratıcılık konularını özetler.
7- Makro düzeyde, Bölgesel düzeyde ve kurum ve kuruluş düzeyinde kalkınmada süreklilik sağlama, hedef tutturma ve optimum kaynak kullanma teknik ve becerilerini elde eder.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2- Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3- Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4- Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5- Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6- Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9- Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10- Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11- Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 3 15 45
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 1 10 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 36 36
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 36 36
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 10 10
Toplam iş yükü     169
AKTS     7.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Stratejik Yönetim, Prof. Dr. Ömer Dinçer DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI (2006), Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu, http://www.sp.gov.tr/belgeler.html, Son Erişim Tarihi: 14.07.2008. YENİCE, E. (2006), Kamu Kesiminde Performans Ölçümü ve Bütçe İlişkisi, Sayıştay Dergisi, Sayı 61. Volkan ÖZDEMİR, TÜRKİYE’DE PLANLI KALKINMA DENEYİMLERİ, Marmara Üniversitesi, 2014
Yardımcı Kaynaklar Ders notları DİNÇER, Ö. (2003), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, İstanbul: Beta Yayınları. EREN, E. (2005), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, İstanbul: Beta Yayınları. KARACAL, M. & ÖKTEM, A.U. (2007), Bütçe Kılavuzu: Uzman Olmayanlar için Bir El Kitabı, İstanbul: TESEV Yayınları. MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (2004), Performans Esaslı Bütçeleme Rehberi, http://www.bumko.gov.tr/PEB/, TATARİ, B. (2005), Değişim Mühendisliği: Nedir, Neden Gereklidir, Nasıl Uygulanmalıdır?, İzmir: İzmir Ticaret Odası Yayınları.

Ders ile ilgili dosyalar