Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Beslenme ve Diyetetik (doktora) > ENFEKSİYON HASTALIKLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENFEKSİYON HASTALIKLARI Üçüncü düzey SEC223 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MUSTAFA SİNAN KURŞUNLU
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÖĞR. GÖR. MUSTAFA SİNAN KURŞUNLU
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze anlatım
Dersin amacı Enfeksiyon hastalıklarının bulaş ve korunma yollarını bilen. Kendini, çevresini ve hastaları enfeksiyon hastalıklarından koruma konusunda bilinçli sağlık teknikerleri yetiştirmek.
Dersin tanımı Temel enfeksiyon ve enfeksiyondan korunma bilgisi

Dersin içeriği
1- Enfeksiyon hastalıklarına giriş
2- Enfeksiyon hastalıkları
3- Enfeksiyon hastalıkları epidemiyolojisi
4- Enfeksiyon hastalıkları epidemiyolojisi Enfeksiyon hastalıkları epidemiyolojisi
5- Hastane enfeksiyonları tanımları
6- Hastane enfeksiyonları
7- Enfeksiyon kontrolünde genel önlemler
8- Enfeksiyon kontrolünde genel önlemler
9- El hijyeni ve izolasyon yöntemleri
10- Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyonlar
11- Cerrahi alan enfeksiyonları ve kontrolü
12- Cerrahi aletler, ventilatörler, damar içi kateterler kullanımı gibi işlemlerle enfeksiyon bulaşı ve önlenmesi
13- Atık yönetimi
14- Ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyon kontrolü
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Enfeksiyon hastalıklarının bulaş ve korunma yollarını bilir
2- Genel enfeksiyon kontrol önlemlerini bilir ve uygular
3- El hijyeninin önemini bilir ve uygular
4- Hastane enfeksiyonunun ne olduğunu nasıl ortaya çıkabileceğini ve alınabilecek önlemleri bilir.
5- Atık protokolünü bilir
6- Ameliyathanelerde yapılması enfeksiyon kontrolü için yapılması gerekenleri bilir
7- Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyon etkenlerini ve korunma yollarını bilir
8- Ameliyathane personeli için enfeksiyondan korunmada standart önlemleri bilir.
9- Personel sağlığı için uyması gereken kuralalrı bilir ve uygular.
10- Aşının korunmadaki önemini bilir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2- Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4- Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6- Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7- Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8- Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     83
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Ders notları
Yardımcı Kaynaklar Wilke Topçu A, Söyletir G, Doğanay M. Enfeksiyon hastalıkları ve Mİkrobiyoloji 2010.

Ders ile ilgili dosyalar