Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm İşletmeciliği > GENEL MUHASEBE
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GENEL MUHASEBE Birinci düzey TUR309.1 Seçmeli 5 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÜCR.ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İSMAİL ARSLAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı HEMŞİRE MUNİSE KAYABALI
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüzyüze. Soru-cevap.
Dersin amacı Genel muhasebenin tanımı, temel kavramları, muhasebe süreci, muhasebe defterleri ve temel finansal tabloları kavrayarak, işletmelerin mali durumlarını izlemek, kontrol etmek, yönetmek ve yöneticilerin alacağı kararlara ışık tutmak üzere ticari işlemlerin kaydedilmesi ve raporlanmasına yönelik yapılması gereken işlemlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Muhasebe, işletmelerde meydana gelen mali nitelikteki ve para ile ifade edilebilen ticari işlemleri kanıtlayıcı belgelere dayandırarak kaydeden, sınıflandıran, özetleyen ve elde edilen bilgileri analiz edip yorumlayarak ilgili kişi ve kuruluşlara sunan teknik bir bili dalıdır.

Dersin içeriği
1- Muhasebenin Tanımı ve Fonksiyonları, Temel Kavramlar
2- Temel Finansal Tabloların (Bilanço ve Gelir Tablosu) Tanımı ve Hazırlanması
3- Muhasebede Hesap Kavramı, Bilanço ve Gelir Tablosu Hesaplarının İşleyiş Kuralları
4- Tekdüzen Hesap Planı, Hesapların Kapsamı ve İşleyişi
5- Bilanço Kavramı, Bilançodaki Aktif ve Pasif Hesapların Niteliği ve İşleyişi, Örnek Uygulama
6- Gelir Tablosu Kavramı, Gelir Tablosundaki Gelir ve Gider Hesaplarının Niteliği ve İşleyişi, Örnek Uygulama
7- Muhasebede Kullanılan Defterler ve Belgeler
8- Kayıt Hatalarının Düzeltilmesi
9- Çift Taraflı Kayıt Yöntemi ve Muhasebe Süreci
10- Muhasebe Döngüsünün Örnek Bir İşletme Üzerinde Açıklanması
11- Katma Değer Vergisi ve Muhasebe İşlemleri
12- Aralıklı Envanter Yönteminde Ticari Mal Hareketlerinin Muhasebeleştirilmesi
13- Sürekli Envanter Yönteminde Ticari Mal Hareketlerinin Muhasebeleştirilmesi
14- Monografi Çözümü
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Muhasebe ile ilgili temel kavramları tanımlar,
2- Aktif pasif hesapları ve bu hesapların işleyiş kurallarını kavrar,
3- Finansal tablolardan bilanço ve gelir tablosu düzenleyebilme ile ilgili ilkeleri tanımlar,
4- Çift Taraflı Kayıt Yöntemi ve Muhasebe Sürecini tanımlar,
5- Muhasebe Döngüsünün Örnek Bir İşletme Üzerinde Açıklanmasını tanımlar,
6- Katma Değer Vergisi ve Muhasebe İşlemlerini tanımlar,
7- Aralıklı Envanter Yönteminde Ticari Mal Hareketlerinin Muhasebeleştirilmesini tanımlar,
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7- Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11- Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16- Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18- Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19- Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20- Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 1 1 1
Toplam iş yükü     69
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Gülsevil YILDIZ; Genel Muhasebe 1; Detay Yayıncılık.
Yardımcı Kaynaklar Orhan SEVİLENGÜL; Genel Muhasebe; Gazi Kitabevi. Nalan AKDOĞAN; Orhan SEVİLENGÜL; Tekdüzen Muhasebe Sistemi; Gazi Kitabevi.

Ders ile ilgili dosyalar