Giriş | English

Yüksek Lisans > Güzel Sanatlar Enstitüsü > Resim Anasanat Dali (yüksek Lisans) > RASYON HAZIRLANMASINDA ANA İLKELER VE TEKNİKLER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
RASYON HAZIRLANMASINDA ANA İLKELER VE TEKNİKLER İkinci düzey VHB 604 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü veya Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Kimya Bölümü Mezunu Olmak
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. EROL BAYTOK
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Erol BAYTOK Prof. Dr. Berrin Kocaoğlu GÜÇLÜ Prof. Dr. Osman KÜÇÜK Yrd. Doç. Dr. Kanber KARA
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Araş.Gör. Eray AKTUĞ
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu derste öğrencilere düve, süt sığırı, besi sığırı, koyun-keçi, at, kanatlı hayvanlar (tavuk, kaz, ördek, bıldırcın, hindi) ve kedi-köpek rasyonlarının nasıl hazırlanacağı hakkında bilgi verilecektir.
Dersin tanımı Bu derste öğrencilere düve, süt sığırı, besi sığırı, koyun-keçi, at, kanatlı hayvanlar (tavuk, kaz, ördek, bıldırcın, hindi) ve kedi-köpek rasyonlarının nasıl hazırlanacağı hakkında bilgi verilecektir.

Dersin içeriği
1- Rasyon hazırlanmasını etkileyen faktörler
2- Rasyon hazırlama teknikleri (Pearson kare, deneme yanılma, denklem metodu, bilgisayar metodu)
3- süt ineği rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
4- süt ineği rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
5- besi sığırı rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
6- besi sığırı rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
7- Koyun rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
8- Koyun rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
9- Keçi rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
10- At rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
11- Ara sınav
12- Kanatlı hayvanların rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
13- Kedi köpek rasyonunun deneme yanılma yöntemi ile çözümü
14- Rasyonların bilgisayar ortamında çözümü
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Rasyon hazırlanmasını etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olması
2- Rasyon hazırlama teknikleri hakkında bilgi sahibi olması
3- Rasyonların bilgisayar ortamında çözümü hakkında bilgi sahibi olması
4- ruminant rasyonu hazırlama hakkında bilgi sahibi olması
5- at rasyonu hazırlanması hakkında bilgi sahibi olması
6- kedi-köpek rasyonu hazırlanması hakkında bilgi sahibi olması
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Araştırma yöntem - tekniklerini bilmek ve alanında uygulayabilmek
2- Alanında proje geliştirmek, projesini uygulayarak hayata geçirebilmek
3- Alan içi ve çok alanlı takımlarda etkin çalışmak ve/veya liderlik rolü üstlenebilmek
4- Güncel yayınları, oluşum ve aktiviteleri takip etmek, katılımcı olabilmek
5- Evrensel, ulusal, yerel sanat ve tasarım değerlerinin farkında olabilmek
6- Herhangi bir sanat eserini çözümleyici ve eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
7- Estetik beğeni yetkinliğine sahip olmak ve bu yönünü sanat görüşlerine, tasarımlarına yansıtabilmek
8- Çağdaş sanat tasarım materyal ile tekniklerini kullanmak ve estetik bir ürün yaratabilmek
9- Etik kurallara uymak ve sosyal sorumluluk bilinci taşıyabilmek
10- Alanında paylaşıma açık sanatsal etkinlikler düzenlemek; Yaptığı çalışmaları diğerlerine etkili bir şekilde sunabilmek
11- Alanında kullanılan yeni yöntem -teknikleri bilmek ve özgün tasarımlarına ulaşmada kullanabilmek
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 10 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 15 15
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 3 42
Toplam iş yükü     148
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Kara K, 2011. Rasyon anlatımı (ders notları)Erciyes Üniv Veteriner Fak. ŞENEL, H.S., 1993:Hayvan Besleme.İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları.
Yardımcı Kaynaklar COŞKUN, B., ŞEKER, E., ÜNAL, F., 1997:Hayvan Besleme. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Konya. ERGÜN, A., TUNCER, Ş.D., 2001: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları.Mesipres,Ankara. ENSMİNGER, M.E., OLDFİELD, J.E., HEINEMAN, W.W., 1990:Feeds and Nutrition.

Ders ile ilgili dosyalar