Giriş | English

Doktora > Fen Bilimleri Enstitüsü > Tarim Bilimleri ve Teknolojileri(dr.ing) > PROTEIN METABOLISM
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PROTEIN METABOLISM Üçüncü düzey AGS 683 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili İngilizce
Koordinatör PROF. DR. SEMİH YILMAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Semih YILMAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş. Gör. Ahmet Enes URAY
Dersin veriliş şekli Yüz yüze, interaktif eğitim
Dersin amacı Bu ders hücrelerin metabolik işleyişi ile proteinlerin bağlantısını, protein domainlerinin görevini, mutasyonların etkisini ve termodinamik stabilitesini kavratmak amacıyla hazırlanmıştır.
Dersin tanımı Ders temel olarak fonksiyonel protein gruplarının metabolik etkileri, protein katlanması, proteinlerin termodinamik stabilitesi, solvent ve termal denatürasyon konularına odaklanacaktır. Bu ders dinamik ve işlevsellik konusunda kavramsal ve pratik bir arka plan sağlayacaktır. Proteomik dünyasına daha kapsamlı bir giriş yapılmasına ve ayrıca proteomik çalışmaları yoluyla organizmaların biyolojik özelliklerine ilişkin önemli bilgiler sunacaktır.

Dersin içeriği
1- Protein yapı stabilizasyonu
2- Protein yapısı, stabilitesi ve fonksiyonu arasındaki termodinamik ilişkiler
3- Protein katlanması-termodinamik ilişki
4- Protein katlanmasında hidrofobik-hidrofilik ilişkiler
5- Hidrojen değişimi-protein konformasyonel stabilitesi
6- Protein katlanması-konformasyonel entropi
7- Protein katlanması/denatürasyonu moleküler dinamikleri
8- ARA SINAV
9- Solvent, termal denatürasyon etkisi
10- Isı değişimi-stabilite kapasitesi
11- Yüzey mutasyonları
12- Bağlama bölgeleri termodinamik özellikleri
13- Prolin izomerizasyon etkisi
14- Fonksiyonel protein grupları
15- FİNAL SINAVI
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Protein stabilitesi ve termodinamik ilişkiyi anlamak
2- Katlanmada termodinamik bağlantıları açıklamak
3- Hidrojen ekleme çıkarma ile konformasyonel stabilite bağlantısını açıklamak
4- Stabilitede hücre içi ve dışı solvent kondantrasyonu ve termal etkiyi açıklamak
5- Protein bağlanma bölgelerinde termodinamik etkiyi açıklamak
6- Metabolizmada fonksiyonel protein gruplarını açıklamak
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 7 35
Ödevler 3 20 60
Sunum / Seminer hazırlama 2 5 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 5 5
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 1 10 10
Toplam iş yükü     185
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Kenneth P. Murphy (auth.), Kenneth P. Murphy (eds.) - Protein Structure, Stability, and Folding-Humana Press (2001)
Yardımcı Kaynaklar Johannes Buchner, Thomas Kiefhaber - Protein Folding Handbook. 5-volume set-Wiley-VCH (2005)

Ders ile ilgili dosyalar