Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GIDA ANALİZ VE TEKNOLOJİ LAB. I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA ANALİZ VE TEKNOLOJİ LAB. I Birinci düzey GM 316 Zorunlu 6 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ DUYGU ASLAN TÜRKER
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. LÜTFİYE EKİCİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş.Gör. Dr. Duygu ASLAN TÜRKER Arş: Gör. Dr. Elif Meltem İŞÇİMEN
Dersin veriliş şekli Laboratuvarda ilgili haftanın analizinin teorik kısmının anlatılıp, öğrencilere uygulamasının yaptırılması.
Dersin amacı Teknoloji derslerinde uygulanan analizlerin amacını, mantığını, işleyişini, nerelerde kullanıldığını ve nasıl gerçekleştirildiğini öğrencilere kavratmak ve uygulatmak.
Dersin tanımı Gıda Kimyası, yağ, hububat teknolojileri gibi alanlarda gerçekleştirilen deneylerin öğrencilere teorik ve pratiğinin verildiği derstir.

Dersin içeriği
1- Laboratuvar Kuralları Ve Çözelti Hazırlama
2- Gıdalarda su sertliği tayini
3- Süt ve süt ürünlerinde yağ tayini
4- Gıdalarda askorbik asit tayini
5- Unlarda zeleni ve sedimantasyon tayini
6- Unlarda yaş, kuru gluten ve gluten indeksi tayini
7- Toplam fenolik bileşiklerin tayini
8- Ara Sınav
9- Tahıllarda koku, renk, yabancı madde, tane iriliği, hektolitre, bin tane ağırlığı
10- Gıdalarda toplam ve indirgen şeker tayini
11- Askorbik asit degredasyonu ve kinetik hesaplaması
12- Karotenoid ekstraksiyonu ve tayini
13- Antosiyanin tayini ve renk tayini
14- Gıdalarda protein tayini
15- Final sınavı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda işleme tekniklerinin uygulaması öğrenilir.
2- Gıdaların işlenmesi, muhafazası ve farklı örneklere göre yapılacak analizler öğrenilir.
3- Gıdalarda yapılan analizlerin sonuçlarının hesaplanması öğrenilir.
4- Analiz yapıldıktan sonra elde edilen sonuçların literatür ile karşılaştırılması ve yorumlanması öğrenilir.
5- Gıdada yapılacak analiz için uygun metot seçimi noktasında öngörü sahibi olunur.
6- Analizlerin uygulanması konusunda tecrübe sahibi olunur.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 2 24
Ödevler 12 1 12
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 12 2 24
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     65
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 60
Kısa sınav 12 20
Ödev 12 20
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Erciye Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan deney föyü kitapçığı
Yardımcı Kaynaklar Gıda Kimyası

Ders ile ilgili dosyalar