Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Tarla Bitkileri (y.l.) > TIBBI VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TIBBI VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ İkinci düzey TAB 537 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. ERMAN BEYZİ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. ERMAN BEYZİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. ERMAN BEYZİ
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Dersin amacı önemli tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı ve değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler sunmaktır.
Dersin tanımı Bu derste önemli tek ve çok yıllık tıbbi bitkilerin kullanım alanları ve bu alanlarda değerlendirme potansiyeli hakkında bilgiler sunulur.

Dersin içeriği
1- Tıbbi ve aromatik bitkilerin tarihçesi
2- Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi
3- Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanlarına göre sınıflandırılması
4- Tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat sonrası işlemler
5- Tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat sonrası işlemler
6- Tıbbi ve aromatik bitkilerde kaliteye etki eden unsurlar
7- Arasınav
8- Tek yıllık bitkilerin kullanım alanları ve değerlendirilmesi
9- Tek yıllık bitkilerin kullanım alanları ve değerlendirilmesi
10- Tek yıllık bitkilerin kullanım alanları ve değerlendirilmesi
11- Çok yıllık bitkilerin kullanım alanları ve değerlendirilmesi
12- Çok yıllık bitkilerin kullanım alanları ve değerlendirilmesi
13- Çok yıllık bitkilerin kullanım alanları ve değerlendirilmesi
14- Yarıyıl sonu sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Tıbbi ve aromatik bitkilerin tarihçesini bilir
2- Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini bilir
3- Tıbbi ve aromatik bitkileri kullanım alanlarına göre sınıflandırır
4- Tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı sonrasında uygulanan süreçleri bilir
5- Tek yıllık tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur
6- Çok yıllık tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı bilim dallarından birinde bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirebilme, yorumlama ve uygulama yapabilme becerisi,
2- Tarla Bitkileri alanındaki mevcut verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanabilme becerisi,
3- Tarla Bitkileri alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve gerektiğinde uygulayabilme becerisi,
4- Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilme becerisi,
5- Tarla Bitkileri alanındaki uygulamalarda karşılaşılacak öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme becerisi,
6- Tarla Bitkileri alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme becerisi,
7- Tarla Bitkileri alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisi,
8- Tarla Bitkileri alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilme ve denetleyebilme becerisi,
9- Tarla Bitkileri alanında özümsedikleri bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilme becerisi,
10- Öğrencilere akademik kariyerlerinde kendilerini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazandırabilmek
11- Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonel davranabilme.
12- Tarla bitkilerinin tür ve çeşitlerinin tanımlanmasında kullanılan morfolojik ve genetik tanımlama yöntemlerini temel düzeyde öğrenerek uygulayabilecek düzeyde ön beceri kazanabilmek
13- Uzmanlık alanları ile ilgili olarak alanında çalışanlarla, alanı dışındaki daha geniş bilimsel topluluklarla ve toplumun geneli ile hem kendi resmi dilinde hem de bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişimi ileri düzeyde kurma yetkinliğine sahip olabilme becerisi.
14- Çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma,
15- Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi,
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 14 3 42
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 5 3 15
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 5 3 15
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 5 3 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 5 3 15
Toplam iş yükü     192
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı TIBBI VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DERS NOTLARI
Yardımcı Kaynaklar TIBBI VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DERS NOTLARI

Ders ile ilgili dosyalar