Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ Birinci düzey GM 207 Zorunlu 3 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul dersi yoktur.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ELİF MELTEM İŞÇİMEN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ DR. TUĞBA DURSUN ÇAPAR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Problem çözümüyle desteklenmiş teorik ders
Dersin amacı Kütle ve enerji denkliklerinin prensiplerini öğretmek ve bu prensiplerin gıda mühendisliği proseslerine uygulanması becerisini kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Kütle ve enerji problemleri, maddenin ve enerjinin korunumu prensibini göstermek üzere tanımlanıp, formüle edilip ve çözülecektir. Bu sayede öğrencilere mühendislik analizinin temel araçlarından biri kazandırılmış olacaktır.

Dersin içeriği
1- Boyut ve birimler
2- Gıdaların çeşitli fiziksel nitelikleri
3- Stokiyemetri ve kompozisyonel ilişkiler
4- Gazlar – Buharlar – Sıvılar ve Katılar
5- İdeal gazlar
6- Nem ve doygunluk
7- Ara sınav
8- Çözünürlük ve kristalizasyon
9- Temel kütle denklikleri
10- Temel kütle denklikleri
11- Temel kütle denklikleri
12- Enerji denklikleri
13- Enerji denklikleri
14- Final sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrencilere kantatif yöntemler kullanarak düzenli bir analiz mantığı ve belirgin gıda işleme proseslerindeki teknik bilgilerin yorumlanması üzerine altyapı kazandırılacaktır.
2- Dersi alan öğrenciler, SI, CSG ve İngliz birimlerini birbirine çevirebilecektir.
3- İdeal gazların basınç, hacim, sıcaklık ve miktarlarıyla ilgili hesapları yapabilecek, Dalton ve Amagat kanunlarını kullanabileceklerdir.
4- Çözünürlük ve kristalizasyon prensipleri hakkında bilgi sahini olacaklardır.
5- Kütle denkliklerini oluşturarak gıda proses hesaplarında kullanabileceklerdir.
6- Enerji denkliklerini oluşturarak gıda proses hesaplarında kullanabileceklerdir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 2 2 4
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 2 3 6
Toplam iş yükü     116
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Yok
Yardımcı Kaynaklar KAYNAK 1. Gıda Mühendisliğinde Kütle ve Enerji Denklikleri/ Özkan, Cemeroğlu ve Türkyılmaz, GTD yayınları, 2011. KAYNAK 2. Besin İşleme Mühendiliğinde Kütle ve Erke Denklikleri /Ali Esin, ODTÜ Basım İşliği, 2008. KAYNAK 3. Supplementary Problems for Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering/ Himmelblau ve Riggs, 2004.

Ders ile ilgili dosyalar