Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
CLINICAL BACTERIOLOGY |
Üçüncü düzey |
YMIK504 |
|
1 |
6.00 |
6.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
-
|
Eğitimin dili
|
English
|
Koordinatör
|
DOÇ. DR. PINAR SAĞIROĞLU
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
Prof. Dr. Duygu Perçin Renders
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
-
|
Dersin veriliş şekli
|
Theoretical and practical leseeons
|
Dersin amacı
|
to teach bacteriological media, how to use and how to evaluate them and how to identify most frequent bacterial agents
|
Dersin tanımı
|
Bacteriological media, culture methods, and identification algorithms
|
1- |
Bakterial metabolism
|
2- |
Bacteriological media
|
3- |
Selective media
|
4- |
Identification algorithm of Gram positive bacteria
|
5- |
Streptococcus and their identification
|
6- |
Staphylococcus and their identification
|
7- |
Identification of Gram positive bacilli
|
8- |
Identification algorithm of Gram negative bacteria
|
9- |
Enterobacteriaceae causing most frequently seen infections
|
10- |
Identification of enteric bacteria
|
11- |
Nonfermentative microorganisms
|
12- |
Identification of nonfermentative microorganisms
|
13- |
Anaerob gram positive bacteria
|
14- |
Anaerob gram negative bacteria
|
15- |
Preparation of bacteriological agar media
|
16- |
Use of selective media
|
17- |
Culture methods and bacterial counting
|
18- |
Colony morphology and hemolysis
|
19- |
Evaluation of biochemical tests
|
20- |
Evaluation of Gram stained clinical samples
|
1- |
The students will be able to prepare bacteriological media
|
2- |
The students will be able to evaluate cultures
|
3- |
The students will be able to identify the most frequent bacterial agents
|
4- |
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
|
|
2- |
Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
|
|
3- |
Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
|
|
4- |
Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
|
|
5- |
Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
|
|
6- |
Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
|
|
7- |
Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
|
|
8- |
Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
|
|
9- |
Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
|
|
10- |
Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
15
|
2
|
30
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
15
|
2
|
30
|
Ödevler
|
2
|
5
|
10
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
1
|
10
|
10
|
Kısa sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
1
|
10
|
10
|
Laboratuvar
|
15
|
1
|
15
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
1
|
20
|
20
|
Toplam iş yükü
|
|
|
148
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
1
|
20
|
Ödev
|
1
|
40
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
1. Manual of Clinical Microbiology, Versalovic J, Carroll KC, Funke G, Jorgensen JH, Landry ML, Warnock DW (editors) 10th ed, Vol:1, ASM Press, Washington DC, 2011.
2. Topley and Wilson’s Microbiology and Microbial Infections. Borriello SP, Murray PR, Funke G (editors), 10th edition, Vol 1-2, Edward Arnold Publishers, UK, 2005.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
1. Salmonella. Erdem B (editor). Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Yayını No:59, Logos Yayıncılık, İstanbul, 2013.
2. Önemli ve Sorunlu Gram Negatif Bakteri Enfeksiyonları. Ulusoy S, Leblebicioğlu H, Arman D (editors), Bilimsel Tıp Yayınevi, Ankara,2004
|
|