Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
GIDA GÜVENLİĞİ II |
İkinci düzey |
VBH 522 |
|
1 |
6.00 |
6.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Gıda Güvenliği 1 dersinden başarılı olmak
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
Prof.Dr. Zafer GÖNÜLALAN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Araş.Gör. Serhat AL
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüzyüze
|
Dersin amacı
|
Gıda Sanayii''nin ihtiyaç duyduğu; gıda işletmelerine HACCP ve ISO 22000:2005 sistemi kuruluşu danışmanlığı yapabilecek yeterlilikte eleman ihtiyacının karşılanması
|
Dersin tanımı
|
Gıda işletmelerinde HACCP, ISO 22000:2005 sistemlerini uygulamalı olarak gerçekleştirebilecek bilginin verilmektedir
|
1- |
HACCP sistemi ve tarihçesi
|
2- |
Ön koşul programları
|
3- |
Tehlike Analizi
|
4- |
Kritik Kontrol Noktaları
|
5- |
HACCP sisteminin Kırmızı Et üretim tesislerinde kurulumu
|
6- |
ISO 22000:2005, HACCP sistemleri arasındaki farklar
|
7- |
Operasyonel Ön Gereksinim Programları
|
8- |
Tarladan sofraya gıda güvenliği Iso 22000:2005
|
9- |
Çiftlikten çatala gıda güvenliği Iso 22000:2005
|
10- |
Dünya gıda ticareti
|
11- |
|
12- |
|
13- |
|
14- |
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
HACCP sisteminin mantığı ve gıda işletmelerinde kurulumu hakkında bilgi sahibi olur
|
2- |
ISO 22000:2005 mantığı ve gıda sanayii bakımından önemini açıklayabilir
|
3- |
HACCP ile ISO 22000:2005 arasındaki farklar açıkça ortaya konulabilir
|
4- |
Dünya, Gıda ticaretini düzenleyen kuruluşlar ile gerekliliklerini açıklayabilir
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
|
|
2- |
Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
3
|
42
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
2
|
28
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
4
|
16
|
64
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
4
|
4
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
6
|
6
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
146
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
0
|
0
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
0
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
0
|
Genel toplam
|
|
0
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin.Ioannis S.Arvanitoyannis ISBN: 978-1-4051-5366-9 560 pages February 2009, Wiley-Blackwell
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar. TS EN ISO 22000. Ankara.
Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar.Eğitim Notu. TS EN ISO 22000. Ankara.
ANON, “ Guidebook for the preparation of HACCP plans”, USDA , Food Safety and Inspection Service, 1997)
MAHMUTOĞLU,T. Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda Üretmek”. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2007.
TOPAL Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996.
Karaali, A. (2003). Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.
|
|