Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter.patoloji (yüksek Lisans) > GIDA GÜVENLİĞİ II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA GÜVENLİĞİ II İkinci düzey VBH 522 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Gıda Güvenliği 1 dersinden başarılı olmak
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof.Dr. Zafer GÖNÜLALAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Araş.Gör. Serhat AL
Dersin veriliş şekli Yüzyüze
Dersin amacı Gıda Sanayii''nin ihtiyaç duyduğu; gıda işletmelerine HACCP ve ISO 22000:2005 sistemi kuruluşu danışmanlığı yapabilecek yeterlilikte eleman ihtiyacının karşılanması
Dersin tanımı Gıda işletmelerinde HACCP, ISO 22000:2005 sistemlerini uygulamalı olarak gerçekleştirebilecek bilginin verilmektedir

Dersin içeriği
1- HACCP sistemi ve tarihçesi
2- Ön koşul programları
3- Tehlike Analizi
4- Kritik Kontrol Noktaları
5- HACCP sisteminin Kırmızı Et üretim tesislerinde kurulumu
6- ISO 22000:2005, HACCP sistemleri arasındaki farklar
7- Operasyonel Ön Gereksinim Programları
8- Tarladan sofraya gıda güvenliği Iso 22000:2005
9- Çiftlikten çatala gıda güvenliği Iso 22000:2005
10- Dünya gıda ticareti
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- HACCP sisteminin mantığı ve gıda işletmelerinde kurulumu hakkında bilgi sahibi olur
2- ISO 22000:2005 mantığı ve gıda sanayii bakımından önemini açıklayabilir
3- HACCP ile ISO 22000:2005 arasındaki farklar açıkça ortaya konulabilir
4- Dünya, Gıda ticaretini düzenleyen kuruluşlar ile gerekliliklerini açıklayabilir
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2- Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 4 16 64
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 4 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     146
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin.Ioannis S.Arvanitoyannis ISBN: 978-1-4051-5366-9 560 pages February 2009, Wiley-Blackwell
Yardımcı Kaynaklar Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar. TS EN ISO 22000. Ankara. Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar.Eğitim Notu. TS EN ISO 22000. Ankara. ANON, “ Guidebook for the preparation of HACCP plans”, USDA , Food Safety and Inspection Service, 1997) MAHMUTOĞLU,T. Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda Üretmek”. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2007. TOPAL Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996. Karaali, A. (2003). Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.

Ders ile ilgili dosyalar