Giriş | English

Lisans > Sağlik Bilimleri Fakültesi > Beslenme ve Diyetetik > UYGULAMALI BESLENME
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
UYGULAMALI BESLENME Birinci düzey BES 401 Seçmeli 7 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşulsuz
Eğitimin dili İngilizce-Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ESRA ATALAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SELÇUK KUKUL
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Powerpoint sunumu, klinik beslenme ile ilgili makalelerin okunması
Dersin amacı Klinik beslenme ilgili tanımların, uygulama ilgili temel prensiplerin öğrenilmesi ve klinik beslenme konularında bilgi edinilmesi.
Dersin tanımı Beslenme ilgili terimler, klinik beslenme ve klinik uygulama konularında ders anlatımı

Dersin içeriği
1- Human Anatomy / Athletic Nutrition
2- From Ingestion to Digestion / Fruits and Vegetables
3- The stomach and Eliminating Waste / Nutrition and Diabetes
4- The Nervous System / The Endocrine System / Clinical Nutrition
5- Sports Nutrition / Junk Food / Nutritionist or Dietetian
6- Lactation
7- Child and Preadolescent Nutrition
8- Midterm Exam
9- Toddler and preschooler Nutrition
10- Infant Nutrition
11- Adolescent Nutrition
12- Adult Nutrition
13- Vegetarian Diet
14- Eating Disorders - I / Eating Disorders - II
15- Final Exam
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrencilerin alanları ile ilgili İngilizce güncel bilgileri ya da yayınları okuduklarında anlayabilmeleri
2- Alanları ile ilgili İngilizce’den Türkçe’ye çeviri yapabilmeleri
3- Kompleks cümlelerde, temel cümle ile yan cümleyi birbirinden ayırt edebilmeleri
4- Bağlaçların anlamlarını ve kullanım yerlerini bilmeleri
5- Alanları ile ilgili yeterli kelime dağarcığına sahip olmaları ve teknik terimleri öğrenmeleri
6- Kiplerin (modals) anlamını, kullanım yerlerini bilmeleri, etken / edilgen hallerini anlayabilmeleri
7- Fiilerin 3. hallerinin (past participles) ve -ing takısı almış hallerinin (present participles) kullanım yerlerini ve anlamlarını bilmeleri
8- Çeviri yaparken fiili doğru tespit edebilmeleri ve etken mi yoksa edilgen mi olduğunu anlayabilmeleri
9- Sıfat cümleciklerini (Relative Clause) ana cümleden ayırt edebilmeleri ve ortaçların (participles) kullanımını ve kısaltmaları doğru anlayabilmeleri
10- Gerektiğinde alanıyla ya da şahsıyla ilgili orta düzeyde kendilerini İngilizce ifade edebilmeleri

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Beslenme ve diyetetik alanına özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
2- Beslenme ve diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptamada, eleştirel değerlendirmede, çözmede ve sonuca yönelik karar almada yetkindir.
3- Bireysel olarak, ekip içinde ve farklı disiplinlerle etkin bir biçimde çalışır.
4- Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri ve ekipmanları kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır, işlevsel eğitim materyalleri geliştirir.
5- Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
6- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, bilimsel ve kültürel etkinliklere katılarak kendini sürekli yeniler.
7- Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma becerilerine sahiptir.
8- Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir ve etik ilkelere bağlı kalır.
9- Mesleki uygulamaların toplumsal ve evrensel boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 6 2 12
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 1 1
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     45
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar Beslenme ve Diyetetik ile ilgili aşağıdaki dergilerde yayınlanmış güncel makaleler. 1. American Journal of Clinical Nurtition 2. Nutrition & Food Science 3. Journal of Clinical Nutrition 4. Journal of Nutritional Biochemistry 5. European Journal of Clinical Nutrition 6. British Journal of Nutrition

Ders ile ilgili dosyalar