Ön koşul dersleri
|
Bu dersi almak için gerekli özel bir şart bulunmamaktadır.
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
DOÇ. DR. SERHAT AL
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
YRD.DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
|
Dersin veriliş şekli
|
Ders öğretim üyeleri tarafından teorik ve pratik olarak yapılacaktır. Teorik derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Pratik uygulamalarda ise Anabilim dalı laboratuarları imkanları kullanılacaktır.
|
Dersin amacı
|
Gıda işletmelerinde asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması, sağlıklı ve güvenilir koşullarının sağlanması, sanitasyonla ilgili çeşitli terimler, işlemler esnasında kullanılan materyaller hakkında bilgilendirmektir.
|
Dersin tanımı
|
Bu ders, sanitasyon ile ilgili temel kavramlar ve gıda işletmelerinde hijyenik şartlarının oluşturulmasını ele alır.
|
1- |
Temizlik, sterilizasyon, dezenfeksiyon, hijyen, sanitasyon gibi temel kavramlar
|
2- |
Sterilizasyon ve çeşitleri
|
3- |
Sterilizasyonun kontrolü
|
4- |
Dezenfeksiyon ve çeşitleri
|
5- |
Dezenfektan maddeler ve etki mekanizması
|
6- |
Temel gıda işletmesinin yapısı ve asgari hijyen şartları
|
7- |
Temizlik işlemi prosesi-programı
|
8- |
Arasınav
|
9- |
Temizlik işlemi prosesi-programı
|
10- |
Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
|
11- |
Biofilm tabakası
|
12- |
Gıda işletmesinde kullanılan suyun özellikleri
|
13- |
Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin mikrobiyolojik kontrolü
|
14- |
Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin Fiziksel kontrolü
|
15- |
Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin Kimyasal kontrolü
|
16- |
Yarıyıl sonu sınav
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Gıda işletmelerinde asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması
|
2- |
Gıda işletmelerinde sanitasyonla ilgili çeşitli terimler
|
3- |
Gıda işletmelerinde sağlıklı ve güvenilir koşullarının sağlanması
|
4- |
Gıda işletmelerinde sanitasyonda kullanılan materyaller hakkında bilgilendirmektir.
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Veteriner parazitoloji alanındaki güncel bilgilere sahip olmak ve uzmanlık eğitimine hazır olabilmek.
|
|
2- |
Veteriner parazitoloji alanındaki güncel uygulamaları yapabilmek.
|
|
3- |
Bağımsız olarak ve ayrıca çalışma ekibinin lideri ve bir üyesi olarak sorumluluk alabilmek, planlama yapabilmek, çalışabilmek, karşılaşılan sorunları çözebilmek.
|
|
4- |
Yaşam boyu öğrenme ile ilişkili olarak sağlık alanındaki yeni bilgilere ulaşabilmek, değerlendirebilmek ve uygulayabilmek.
|
|
5- |
Yabancı dili de kullanarak sağlık alanında yurt içinde ve yurt dışındaki meslektaşları ile iletişim kurabilmek.
|
|
6- |
Sağlık alanındaki verileri toplayabilmek, değerlendirebilmek ve kalite yönetimi sürecine uygun hareket edebilmek.
|
|
7- |
Veteriner parazitoloji alanındaki spesifik bilgilere sahip olmak.
|
|
8- |
Veteriner parazitoloji alanındaki deneysel uygulamaları yapabilmek.
|
|
9- |
Veteriner parazitoloji alanındaki edinilen bilgileri sentezleyip, yeni fikirler oluşturabilmek.
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
4
|
56
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
3
|
42
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
3
|
12
|
36
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
3
|
3
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
6
|
6
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
145
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
100
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
İnternet kaynakları
|
Yardımcı Kaynaklar
|
|
|