Giriş | English

Doktora > Fen Bilimleri Enstitüsü > Mimarlik (doktora) > GIDA İŞLETMELERİNDE SANİTASYON
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA İŞLETMELERİNDE SANİTASYON Üçüncü düzey VBH 551 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Bu dersi almak için gerekli özel bir şart bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. SERHAT AL
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik ve pratik olarak yapılacaktır. Teorik derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Pratik uygulamalarda ise Anabilim dalı laboratuarları imkanları kullanılacaktır.
Dersin amacı Gıda işletmelerinde asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması, sağlıklı ve güvenilir koşullarının sağlanması, sanitasyonla ilgili çeşitli terimler, işlemler esnasında kullanılan materyaller hakkında bilgilendirmektir.
Dersin tanımı Bu ders, sanitasyon ile ilgili temel kavramlar ve gıda işletmelerinde hijyenik şartlarının oluşturulmasını ele alır.

Dersin içeriği
1- Temizlik, sterilizasyon, dezenfeksiyon, hijyen, sanitasyon gibi temel kavramlar
2- Sterilizasyon ve çeşitleri
3- Sterilizasyonun kontrolü
4- Dezenfeksiyon ve çeşitleri
5- Dezenfektan maddeler ve etki mekanizması
6- Temel gıda işletmesinin yapısı ve asgari hijyen şartları
7- Temizlik işlemi prosesi-programı
8- Arasınav
9- Temizlik işlemi prosesi-programı
10- Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
11- Biofilm tabakası
12- Gıda işletmesinde kullanılan suyun özellikleri
13- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin mikrobiyolojik kontrolü
14- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin Fiziksel kontrolü
15- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin Kimyasal kontrolü
16- Yarıyıl sonu sınav
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda işletmelerinde asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması
2- Gıda işletmelerinde sanitasyonla ilgili çeşitli terimler
3- Gıda işletmelerinde sağlıklı ve güvenilir koşullarının sağlanması
4- Gıda işletmelerinde sanitasyonda kullanılan materyaller hakkında bilgilendirmektir.
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 12 36
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     145
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet kaynakları
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar