Giriş | English

Lisans > Güzel Sanatlar Fakültesi > Müzik > LİPİDLER VE HAYVAN BESLEMEDEKİ ÖNEMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
LİPİDLER VE HAYVAN BESLEMEDEKİ ÖNEMİ Birinci düzey VHB 512 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Fen Fakültesi Biyoloji, Kimya Bölümleri lisans ve yüksek lisans mezunları
Eğitimin dili Türkçe İngilizce
Koordinatör PROF. DR. KANBER KARA
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. EROL BAYTOK, PROF. DR. BERRİN K. GÜÇLÜ, PROF. DR. OSMAN KÜÇÜK, PROF. DR. KANBER KARA
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. SENA YILMAZ
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Lipdilerin Yapısı ve Hayvan Beslemedeki öneminin öğrenilmesi
Dersin tanımı Lipdiler ve Hayvan Beslemedeki önemi

Dersin içeriği
1- Lipidler ve Metabolizmasına giriş
2- Yağların Niteliklerini Belirleyen Faktörler ve Yağların Etki Mekanizması.
3- Büyük Ruminant rasyonlarında lipid kullanılmasının avantaj ve dezavantajları.
4- Büyük Ruminant rasyonlarında lipid kullanılmasının avantaj ve dezavantajları.
5- Küçük Ruminant rasyonlarında lipid kullanılmasının avantaj ve dezavantajları.
6- Kanatlı rasyonlarında lipid kullanılmasının avantaj ve dezavantajları.
7- Carnivorların lipid kullanması ve sonuçları.
8- Deney Hayvanı rasyonlarında lipid kullanılmasının avantaj ve dezavantajları.
9- Yağların Sentezi ve Yıkılması.
10- Hayvanların rasyonlarında lipid kullanılan lipid miktarının fiziksel kosullarla olan ilişkisi.
11- Yaglı rasyonları saklanma metodları.
12- Lipid Metabolizmasında Anormallikler.
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Lipdlerin kimyasal yapısının bilinmesi
2- Vücut lipidlerinin yapısı hakkında bilgi sahibi olması
3- Esansiyel yağ asitleri ve vücuttaki fonksiyonları ve eksiklik belirtilerinin bilinmesi
4- Bitkisel ve hayvansal yağ kaynakları hakkında bilgi sahibi olması
5- By-Pass yağlar hakkında bilgi sahibi olması
6- Rasyon hazırlamada yağ kullanımı hakkında bilgi sahibi olması
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Güncel sanat kavramlarını anlamak ve ilişkiler kurarak açıklayabilmek
2- Müzik sanatının temel dinamiklerini anlamak, tarihini öğrenmek ve güncelle ilişkilendirebilmek
3- Alanının terminolojisini öğrenmek, kendi yazı ve sunularında sanatın dilini etkili kullanmak
4- Alanında kullanılan yeni yöntem -teknikleri bilmek ve özgün çalışmaların gerçekleştirilebilmesinde kullanabilmek
5- Araştırma yöntem - tekniklerini bilmek ve alanında uygulayabilmek
6- Alanında proje geliştirmek, projesini uygulayarak hayata geçirebilmek
7- Etik kurallara uymak ve sosyal sorumluluk bilinci taşıyabilmek
8- Alanında paylaşıma açık sanatsal etkinlikler düzenlemek; Yaptığı çalışmaları etkili bir şekilde sunabilmek
9- Güncel yayınları, oluşum ve aktiviteleri (konserleri) takip etmek, katılımcı olabilmek
10- Evrensel, ulusal, yerel sanat ve tasarım değerlerinin farkında olabilmek
11- Herhangi bir sanatsal etkinliği (konser, dinleti vb.) çözümleyici ve eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
12- Alanın gerektirdiği bilgisayar programlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini sanatsal anlamda kullanabilmek
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 5 2 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 2 28
Toplam iş yükü     104
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı ERGÜN, A., TUNCER, Ş.D., 2001: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Mesipres, Ankara.
Yardımcı Kaynaklar 1. ŞENEL, H.S., 1993:Hayvan Besleme.İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları. 2. COŞKUN, B., ŞEKER, E., ÜNAL, F., 1997:Hayvan Besleme. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Konya.

Ders ile ilgili dosyalar