Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter. Anatomi (doktora) > DUYU ORGANLARI I:GÖZ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
DUYU ORGANLARI I:GÖZ Üçüncü düzey VAN-639 Seçmeli 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri öN KOŞUL YOK
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. İSMAİL HAKKI NUR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof.Dr. İ.Hakkı NUR Doç.Dr. Ayhan Düzler Yrd.Doç.Dr. Aydın ALAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş. Gör. İmdat ORHAN
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Göz ve görmeye yardımcı oluşumların anatomisinin incelenmesi
Dersin tanımı Organum visus olarak; Bulbus oculi ve ve organo oculi, accessoria'yı meydana getiren anatomik olumlar görme ile ilgili organlardır.

Dersin içeriği
1- Gözün bölümleri
2- Görme mekanizması
3- Göz kasları
4- Görmeye yardımcı oluşumlar
5- Gözün damarları
6- Gözün sinirleri
7- Sınav
8- İris'in yapısı
9- Göz yaşı oluşumu, bezleri ve kanalları
10- Göz kusurları
11- Hayvan türlerine göre gözün farklılıkları
12- Hayvan türlerine göre gözün farklılıkları
13- Hayvan türlerine göre gözün farklılıkları
14- Hayvan türlerine göre gözün farklılıkları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gözün eklenti organları
2- Göz kasları
3- göz yaşı ve yolları
4- SCLERA VE cORNEA
5- Retina
6- choroidea ve kısımları
7- tenon kapsülünün cevrelediği olusumlar
8- göz tansiyonuna neden olan oluşumlar
9- görme yolları
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir,
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir,
3- Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir,
4- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilir,
5- Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir,
6- Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır,
7- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır,
8- Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir,
9- Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir,
10- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır,
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 10 5 50
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 2 1 2
Ödevler 2 4 8
Sunum / Seminer hazırlama 2 1 2
Kısa sınavlar 2 4 8
Ara sınavlara hazırlık 4 1 4
Ara sınavlar 4 1 4
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 4 8
Laboratuvar 4 1 4
Arazi çalışması 2 2 4
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 2 4
Yarıyıl sonu sınavı 4 1 4
Araştırma 2 2 4
Toplam iş yükü     106
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 2 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 20
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1.Barone R (1986): Anatomie Comparee Des Mammiferes Domestiques. Vigot Freres Paris. 2.Doğuer S, Erençin Z (1962): Evcil Hayvanların Komparativ Anatomisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 3.Dursun N. (2003): Veteriner Anatomi I. Medisan Yayınevi, Ankara. 4.Dursun N. (2003): Veteriner Anatomi II. Medisan Yayınevi, Ankara. 5.Dyce KM, Sack WD, Wensing CJG (1987): Textbook of Veterinary Anatomy. WB. Saunders Company, London. 6.Getty R (1975): The Anatomy of The Domestic Animals. WB. Saunders Company, London. 7.Nickel R, Schummer A, Seiferle E (1986): The Anatomy of the Domestic Animals. Verlag Paul Parey, Hamburg
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar