Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Tarimsal Biyoteknoloji (y.l.) > PROTEİN PÜRİFİKASYONU
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PROTEİN PÜRİFİKASYONU İkinci düzey TBT 529 Seçmeli 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. SEMİH YILMAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Semih Yılmaz
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Ar. Gör. Ahmet Enes Uray
Dersin veriliş şekli Örgün eğitim (yüz yüze)
Dersin amacı Bu dersin amacı gen ve protein ilişkisine bağlantılı olarak proteinlerin hücreden izolasyonunda kullanılan farklı yöntemleri karşılaştırmalı olarak kavratmak ve pürifikasyon işlemlerinde karşılaşılan problemlerle ilgili bilgi vermektir.
Dersin tanımı Bu derste protein pürifikasyon kavramları. Yaygın olarak kullanılan yöntemler. Proteinlerin ayrılması işleminde kullanılan faydalı özelliklerinin incelenmesi. Pürifikasyon işlemlerinde göz önünde bulundurulması gereken kilit noktalar. Pürifikasyon işleminde kritik noktalar. Hücre parçalanması, presipitasyon ve antisolvent kristalizasyon. İzoelektrik fokuslama ve 2-D elektroforezi. Protein pürifikasyonunda farklı kromatografik yöntemlerin karşılaştırılması. Endüstriyel ölçekli işlemlerin Maliyet-fayda analizi konuları üzerinde durulacaktır

Dersin içeriği
1- Pürifikasyon kavramları, Protein pürifikasyonunda yaygın kullanılan yöntemler
2- Proteinlerin ayrılması işleminde kullanılan faydalı özelliklerinin incelenmesi
3- Pürifikasyon işlemlerinde göz önünde bulundurulması gereken kilit noktalar
4- Pürifikasyon işleminde kritik noktalar
5- Hücre parçalanması ve presipitasyon
6- Hücre parçalanması, presipitasyon ve antisolvent kristalizasyon
7- İzoelektrik fokuslama ve 2-D elektroforezi
8- ARA SINAV
9- İzoelektrik fokuslama işlemi ve önemi
10- İzoelektrik fokuslama ve 2-D elektroforezi
11- Protein pürifikasyonunda kromatografik yöntemler
12- Protein pürifikasyonunda farklı kromatografik yöntemlerin karşılaştırılması: iyon değişimi kromatografisi
13- Protein pürifikasyonunda farklı kromatografik yöntemlerin karşılaştırılması:afinite kromatografisi, yüksek pergormanslı sıvı kromatografi
14- Endüstriyel ölçekli işlemlerin Maliyet-fayda analizi.
15- FİNAL SINAVI
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrenciler protein pürifikasyonu işlemleri ve protein-protein interaksiyonları gibi konularda detaylı bilgi sahibi olacaktır.
2- Protein ifadesi, oluşumu ve analizi konusunda bilgilenme.
3- Çözünür ve homojen rekombinant protein eldesi konusunda gerekli yöntem ve stratejileri bilme
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Tarımsal Biyoteknolojinin yüksek lisansını yaptığı alanında temel yöntem ve tekniklere yönelik yeterli uzmanlığa sahip olur
2- Biyoteknolojinin; Bitki Biyoteknolojisi, Hayvan Biyoteknolojisi, Mikrobiyal Biyoteknoloji, alanlarında akademik ve endüstriyel boyutta, uluslar arası düzeyde yeterliliğe sahiptir
3- Tarımsal Biyoteknoloji alanındaki yeni konulara açıktır, tarımda faliyetlerin yürütülmesi ve verimliliğin arttırılmasında stratejik çözümler üretebilir, girişimci ve geliştirici niteliklere sahiptir,
4- Kamu ve özel sektörde, Biyoteknoloji ile ilişkili tarımsal alanlarda üretim, araştırma ve geliştirme; ulusal-uluslar arası düzeyde proje oluşturma, yönetme yeterliliğine sahiptir,
5- Biyoteknoloji alanındaki çalışmaların gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik yeterliliğe sahiptir
6- Biyoteknoloji alanındaki çalışmalarda etik kuralların bilincinde, çevre ve canlı yaşam dengelerinin korunmasında dikkatlidir
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Ödevler 2 8 16
Sunum / Seminer hazırlama 3 5 15
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 4 4
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 10 20
Laboratuvar 3 6 18
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 5 5
Araştırma 1 10 10
Toplam iş yükü     184
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Robert K. Scopes - 1994 . Protein Purification: Principles and Practice. Paul Cutler - 2004 Protein Purification Protocols. Michael R. Ladisch. 1990. Protein purification: from molecular mechanisms to large-scale.
Yardımcı Kaynaklar Protein purification applications.Second Edition. A Practical Approach. Edited by Simon Roe, AEA Technology plc, Bioprocessing Facility,Transport Way, Watlington Road,Oxford 0X4 6LY, U.K.

Ders ile ilgili dosyalar