Ön koşul dersleri
|
YOK
|
Eğitimin dili
|
TÜRKÇE
|
Koordinatör
|
DOÇ. DR. HARUN ÇALHAN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DR.ÖĞR.ÜYESİ HARUN ÇALHAN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
YOK
|
Dersin veriliş şekli
|
YÜZ YÜZE
|
Dersin amacı
|
Temel insan kaynakları yönetimi kuramlarından beslenerek ana temaları turizm sektörü ve işletmeleri bakış açısıyla sunmak ve insan kaynakları yönetimi uygulamaları konusunda öğrencileri bilgilendirmektir.
|
Dersin tanımı
|
Ders, turizm sektöründe insan kaynakları politika ve planlamaları, personel bulma, seçme ve yerleştirme, turizmde kariyer planlaması, ücret yönetimi, endüstriyel ilişkiler ve güncel insan kaynakları yönetimi uygulama ve tekniklerini kapsamaktadır.
|
1- |
İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş ve Temel Kavramlar
|
2- |
İnsan Kaynakları Yönetimi gelişim süreci
|
3- |
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Politikaları
|
4- |
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Planlaması
|
5- |
Turizm İşletmelerinde İş Analizi, İş Tanımı ve İş Gerekleri
|
6- |
Turizm İşletmelerinde İş Gücü Pazarı ve İş Gören Bulma
|
7- |
Turizm İşletmelerinde İş Gören Seçme ve Yerleştirme
|
8- |
Turizm İşletmelerinde İş Gören Eğitimi
|
9- |
Turizm İşletmelerinde Kariyer Yönetimi
|
10- |
Turizm İşletmelerinde Çalışan Performansı Değerlendirme Teknikleri
|
11- |
Turizm İşletmelerinde Ücretlendirme ve Esnek Çalışma Sistemi
|
12- |
Turizmde Farklı Kültür Yönetimi
|
13- |
Turizm İşletmelerinde Endüstriyel İlişkiler
|
14- |
Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklarına Yönelik Güncel Etik Sorunlar
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
|
2- |
İnsan Kaynakları Yönetimi ile diğer disiplinler arasında ilişkiler kurar.
|
3- |
İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevlerini açıklar.
|
4- |
Turizm sektörü işgücü piyasasındaki değişimleri fark eder ve nedenlerini anlar.
|
5- |
Turizm işletmelerinde insan kaynaklarını yönetebilir.
|
6- |
Turizm endüstrisinde insan kaynakları yönetiminin önemini ve stratejik değerini bilir.
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Turizm alanındaki kavramları ve fikirleri bilimsel yöntemlerle değerlendirme
|
|
2- |
Turizm işletmeciliği ile ilgili tartışma ve analizleri paydaşlara sunma
|
|
3- |
Turizm alanına özgü araştırma yöntemlerini kullanma
|
|
4- |
Turizm ile ilgili çalışma alanına yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları yorumlama
|
|
5- |
Turizm veya yakın alanlarda geliştirilen modelleri kullanma ve yorumlama
|
|
6- |
Turizm alanıyla ilgili proje yürütme, yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alma
|
|
7- |
Turizm işletmeciliği alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretme
|
|
8- |
Turizm alanındaki karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme
|
|
9- |
Turizm alanıyla ilgili olarak toplumun ilgi, istek ve ihtiyaçlarını belirleme
|
|
10- |
Toplumun turizm işletmeciliği alanını da etkileyen sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanıma
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
3
|
42
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
2
|
28
|
Ödevler
|
14
|
2
|
28
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
4
|
3
|
12
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
2
|
5
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
2
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
1
|
5
|
5
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
2
|
10
|
20
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
1
|
5
|
5
|
Toplam iş yükü
|
|
|
154
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
50
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
14
|
50
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
HUMAN RESOURCE MANAGEMENT FOR THE HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRIES, Dennis Nickson, Butterworth-Heinemann.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Human Resources Management in the Hospitality Industry, David K. Hayes and Jack D. Ninemeier, John Wiley & Sons.
Handbook of hospitality human resources management, Dana V. Tesone, Butterworth-Heinemann.
|
|