Giriş | English

Yüksek Lisans > Sosyal Bilimler Enstitüsü > Turizm İşletmeciliği (y.l) > TURİZM İŞLT. İNSAN KAYN. YÖNT. VE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TURİZM İŞLT. İNSAN KAYN. YÖNT. VE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR İkinci düzey TUR510 Seçmeli 2 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN ÇALHAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR.ÖĞR.ÜYESİ HARUN ÇALHAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı YOK
Dersin veriliş şekli YÜZ YÜZE
Dersin amacı Temel insan kaynakları yönetimi kuramlarından beslenerek ana temaları turizm sektörü ve işletmeleri bakış açısıyla sunmak ve insan kaynakları yönetimi uygulamaları konusunda öğrencileri bilgilendirmektir.
Dersin tanımı Ders, turizm sektöründe insan kaynakları politika ve planlamaları, personel bulma, seçme ve yerleştirme, turizmde kariyer planlaması, ücret yönetimi, endüstriyel ilişkiler ve güncel insan kaynakları yönetimi uygulama ve tekniklerini kapsamaktadır.

Dersin içeriği
1- İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş ve Temel Kavramlar
2- İnsan Kaynakları Yönetimi gelişim süreci
3- Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Politikaları
4- Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Planlaması
5- Turizm İşletmelerinde İş Analizi, İş Tanımı ve İş Gerekleri
6- Turizm İşletmelerinde İş Gücü Pazarı ve İş Gören Bulma
7- Turizm İşletmelerinde İş Gören Seçme ve Yerleştirme
8- Turizm İşletmelerinde İş Gören Eğitimi
9- Turizm İşletmelerinde Kariyer Yönetimi
10- Turizm İşletmelerinde Çalışan Performansı Değerlendirme Teknikleri
11- Turizm İşletmelerinde Ücretlendirme ve Esnek Çalışma Sistemi
12- Turizmde Farklı Kültür Yönetimi
13- Turizm İşletmelerinde Endüstriyel İlişkiler
14- Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklarına Yönelik Güncel Etik Sorunlar
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2- İnsan Kaynakları Yönetimi ile diğer disiplinler arasında ilişkiler kurar.
3- İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevlerini açıklar.
4- Turizm sektörü işgücü piyasasındaki değişimleri fark eder ve nedenlerini anlar.
5- Turizm işletmelerinde insan kaynaklarını yönetebilir.
6- Turizm endüstrisinde insan kaynakları yönetiminin önemini ve stratejik değerini bilir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm alanındaki kavramları ve fikirleri bilimsel yöntemlerle değerlendirme
2- Turizm işletmeciliği ile ilgili tartışma ve analizleri paydaşlara sunma
3- Turizm alanına özgü araştırma yöntemlerini kullanma
4- Turizm ile ilgili çalışma alanına yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları yorumlama
5- Turizm veya yakın alanlarda geliştirilen modelleri kullanma ve yorumlama
6- Turizm alanıyla ilgili proje yürütme, yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alma
7- Turizm işletmeciliği alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretme
8- Turizm alanındaki karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme
9- Turizm alanıyla ilgili olarak toplumun ilgi, istek ve ihtiyaçlarını belirleme
10- Toplumun turizm işletmeciliği alanını da etkileyen sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanıma
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 4 3 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 5 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 10 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 5 5
Toplam iş yükü     154
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 14 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı HUMAN RESOURCE MANAGEMENT FOR THE HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRIES, Dennis Nickson, Butterworth-Heinemann.
Yardımcı Kaynaklar Human Resources Management in the Hospitality Industry, David K. Hayes and Jack D. Ninemeier, John Wiley & Sons. Handbook of hospitality human resources management, Dana V. Tesone, Butterworth-Heinemann.

Ders ile ilgili dosyalar