Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Parazitoloji (yüksek Lisans) > GIDA KATKI MADDELERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA KATKI MADDELERİ İkinci düzey KVBH 614 2 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. YELİZ UÇAR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. AYLİN KASIMOĞLU DOĞRU
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili genel bir çerçeve oluşturmaktır.
Dersin tanımı Bu derste gıda katkı maddeleri, sınıflandırılmaları, ve ilgili mevzuatlar gibi konulara değinilir.

Dersin içeriği
1- Gıda Katkı Maddeleri Hakkında Genel Bilgiler
2- Gıda Katkı Maddelerinin Kodları
3- Gıda Katkı Maddelerinin Sınıflandırılması
4- Katkı Maddelerinin Kullanımıyla İlgili Bilimsel Çalışmalar
5- Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikolojik Testler
6- Gıda Katkı Maddeleriyle İlgili Yasal Düzenlemeler
7- Gıda Katkı Maddeleri ve Alerji
8- Gıda Katkı Maddeleri ve Fonksiyonları
9- Gıda Katkı Maddeleri ve Fonksiyonları
10- Gıda Katkı Maddeleri ve Fonksiyonları
11- EG Numarası
12- Çizgi Kod (EAN Cod)
13- Gıda ambalajları
14- Gıdaların Etiketlenmesi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda katkı maddeleri ve sınıflandırılmaları
2- Gıda katkı maddelerinin oluşturabileceği sağlık riskleri
3- Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal sınırlamalar
4- Gıda katkı maddelerinin gıda sanayiindeki önemi
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsanda hastalık oluşturan parazitlerin morfolojik özelliklerini ve yaşam döngüsünü bilir.
2- Mevcut düzenlemelere uygun şekilde tıbbi ve adli kayıt tutabilir ve gerekli bildirimleri yapabilir.
3- Mesleğini uygularken hastalar, hasta yakınları, meslektaşları, diğer sağlık çalışanları ve diğer paydaşlarla etkin iletişim kurar.
4- İnsani ve mesleki değerlerle etik ilkelere uygun davranır.
5- Paraziter hastalıkların tanısında kullanılan yöntemleri bilir ve uygulayabilir.
6- Sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanılan alet ve cihazlar hakkında bilgi sahibidir, birinci basamak koşullarında kullanılması beklenen alet ve cihazları kullanabilir.
7- Birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri bilir ve uygular.
8- Tıbbi uygulamalarını maliyet – etkili yaklaşımlara dayandırır.
9- Bilimsel araştırma planlayabilir, verileri toplayabilir, değerlendirebilir, araştırma raporu hazırlayabilir, hazırladığı raporu yurt içi veya yurt dışı bir dergide yayınlayabilir veya bir bilimsel toplantıda sunabilir.
10- Paraziter hastalıkların klinik blirtilerini ve tedavilerini bilir.
11- Fiziksel, biyolojik, kültürel ve sosyal çevre faktörlerinin insan sağlığına etkilerini açıklayabilir. Bireyleri çevresiyle bir bütün olarak değerlendirir.
12- Korunma ve kontrol yollarını bilir.
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 3 5 15
Toplam iş yükü     105
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet erişimi
Yardımcı Kaynaklar Tomris Altuğ Onoğur. Gıda katkı maddeleri. 2. Baskı. Sidas

Ders ile ilgili dosyalar