Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > MATEMATİK-II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MATEMATİK-II Birinci düzey MAT 112 Zorunlu 2 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ BAĞDAGÜL KARTAL ERDOĞAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. MUZAFFER ATASOY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Genel Matematik II nin temel konuları ve ilgi alanlarını gözden geçirme
Dersin tanımı Belirsiz integraller, Belirli integraller, Belirli integrallerin uygulamaları, matrisler, determinantlar, lineer denklem sistemleri konuları

Dersin içeriği
1- Belirsiz integral ve özellikleri
2- Belirsiz integral alma kuralları
3- Belirsiz integralde değişken değiştirme metodu
4- Kısmi integrasyon
5- Trigonometrik integraller
6- Rasyonel fonksiyonların integralleri
7- İndirgeme formülleri
8- Belirli integralin tanımı ve özellikleri
9- Belirli integralin uygulamaları, İntegral hesabın temel teoremleri
10- Düzlemsel bölgelerin alanları , Dönel cisimlerin hacimleri
11- Yay uzunluğu hesabı , Dönel cisimlerin yüzey alanları
12- Kutupsal koordinatlarda alan ve yay uzunluğu
13- Matrisler ve Determinantlar
14- Lineer denklem sistemleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Belirsiz integral tanımı ve türev integral ilişkisi
2- Türev yardımıyla integral alma kurallarının kazanılması
3- Değişken değiştirme metoduyla hesaplanan integrallerin öğrenilmesi
4- Kısmi integrasyon metoduyla integral hesaplarının pekiştirilmesi
5- Trigonometrik fonksiyonların integrallerinin kavranılması
6- Rasyonel fonksiyonların integral hesabının anlaşılması
7- Belirli integral, temel teoremler ve özelliklerin öğrenilmesi
8- Alan, yay uzunluğu, hacim gibi belirli integralin uygulamalarının pekiştirilmesi
9- Martis, determimant, lineer denklem sistemleri ve uygulamalarının kavranılması
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 6 12
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 8 16
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     116
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Prof. Dr. M. BALCI , Genel Matematik cilt 1 , Balcı yayınları, Ankara
Yardımcı Kaynaklar Geoerge B. Thomas , M.D. Weir,J.R. Hass,(Çeviri Editörü Prof. Dr. Mustafa BAYRAM) Thomas Kakülüs cilt 1,Metrik baskı,İstanbul

Ders ile ilgili dosyalar