Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Beslenme ve Diyetetik (doktora) > BESLENME VE FETAL PROGRAMLAMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BESLENME VE FETAL PROGRAMLAMA Üçüncü düzey BDY 615 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında doktora öğrencisi olmak
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ ARMAĞAN AYTUĞ YÜRÜK
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ZEYNEP CAFEROĞLU
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Gebelik öncesinde, gebelik döneminde ve laktasyon süresince maternal beslenme alışkanlıklarının ve maternal besin öğeleri alımının fetüsün büyüme ve gelişimi ile metabolik homeostazı üzerindeki etkilerini incelemek; bu etkilerin mekanizmalarını biyokimyasal, moleküler ve hücresel düzeylerde belirlemek; fetal metabolizmanın optimal fonksiyonlarının korunmasında ve yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesinde maternal beslenmenin rolünü belirlemektir.
Dersin tanımı Gebelik öncesinde, gebelik döneminde ve laktasyon süresince maternal beslenme alışkanlıklarının ve maternal besin öğeleri alımının fetüsün büyüme ve gelişimine etkisi ile yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesindeki rolü.

Dersin içeriği
1- Genel bakış ve epidemiyolojik çalışmalar
2- Karbonhidrat ve lipid metabolizması
3- Protein ve mikro besin öğeleri metabolizması
4- Epigenetik mekanizmalar
5- Pankreas, karaciğer ve insülin direnci
6- Kardiyovasküler hastalıklar
7- Obezite ve metabolik sendrom
8- Böbrek hastalıkları
9- Kanser
10- Bilişsel fonksiyon, davranış ve nörolojik hastalıklar
11- Akciğer fonksiyonu, astım ve alerjik hastalıklar
12- Yaşlanma ve yaşam süresi
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gebelik fizyolojisi, endokrinolojisi ve biyokimyası ile ilgili genel bilgi edinir.
2- Fetüs gelişimi ve metabolizması ile ilgili genel bilgi edinir.
3- Fetüsün maruz kaldığı beslenme ortamında makro ve mikro besin öğelerinin yetersiz veya fazla düzeyde alımının fetüs metabolizması üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinir.
4- Bu süreç boyunca maternal besin öğeleri ve fetüs metabolizması arasındaki etkileşiminin biyokimyasal, moleküler ve hücresel mekanizmaları öğrenir.
5- Maternal beslenme durumu ve besin öğeleri alımının fetüs metabolizması üzerindeki etkilerinin fetüsün yetişkinlik dönemindeki hastalık riski ile ilişkisi öğrenir.
6- Bu hastalıkların önlenmesi ve risklerinin azaltılmasında alınabilecek önlemler ve maternal beslenme ile ilişkili koruyucu mekanizmalar öğrenir.
7- Gebelik öncesinde, gebelik döneminde ve laktasyon süresince optimal beslenme konusunda bilgi ve beceriler geliştirir.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2- Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4- Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6- Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7- Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8- Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 7 3 21
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 7 2 14
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 7 2 14
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 14 1 14
Toplam iş yükü     149
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 20
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Langley-Evans, SC. Fetal Nutrition and Adult Disease: Programming of Chronic Disease Through Fetal Exposure to Undernutrition, CABI Publishing, 2004
Yardımcı Kaynaklar Beslenme ve diyet dergileri Journal of Developmental Origins of Health and Disease American Journal of Clinical Nutrition European Journal of Clinical Nutrition

Ders ile ilgili dosyalar